Un centru de excelenţă EOD, proiect realizat cu sprijinul guvernului Statelor Unite ale Americii, a fost inaugurat în Republica Moldova, la sediul Batalionul de Geniu Codru.

Potrivit şefului serviciului geniu din cadrul armatei R. Moldova, locotenent-colonel Adrian Efros, Centrul EOD face parte dintr-un proiect al Comandamentului European al Forţelor Armate ale SUA Humanitarian Mine Action (HMA), program care a demarat în 2013. Proiectul prevede asistenţă financiară pentru construcţia sălilor de studii, donaţii de echipament şi instruire specializată pentru geniştii armatei.

Până în prezent, în cadrul proiectului, pe lângă construcţia şi dotarea centrului de excelenţă EOD, SUA au donat militarilor de peste Prut echipament individual EOD, rucsacuri şi 18 detectoare de mine. De asemenea, geniştii militari vor fi instruiţi de cei din Garda Naţională a Carolinei de Nord. Proiectul EUCOM HMA va fi finalizat în anul 2024, cu pregătirea instructorilor de geniu pentru armata Republicii Moldova.

Vreau să vă asigur că această investiție este importantă nu doar pentru Armata Naţională, ci şi pentru cetăţenii Republicii Moldova. (…) Sunt sigur că militarii, care vor fi instruiți în acest centru vor beneficia de cele mai moderne tehnici pentru executarea misiunilor de deminare pe teritoriul naţional și pentru cele externe, a spus generalul de brigadă Igor Gorgan, comandantul armatei R. Moldova.

Despre autor

Marius Bâtcă

Lasă un comentariu