În perioada 14-18 octombrie, în garnizoana Vatra Dornei s-a desfășurat concursul aplicativ-militar Roza Cercetașilor, faza finală pe Statul Major al Apărării.

Competiția a adunat cei mai buni cercetaşi din armata română. Concursul este unul complex. Fiecare militar ştie că participă la un examen dur, dar care îi arată locul pe care îl ocupă între profesionişti şi nivelul real de pregătire.

Roza Cercetaşilor este un concurs consacrat şi încununează eforturile depuse de militari în pregătirea de specialitate.

Concurenţii au făcut parte din Brigada de Informații Militare, Brigada 2 Vânători de Munte Sarmizegetusa, Brigada 282 Blindată Unirea Principatelor, Brigada 61 Vânători de Munte General Virgil Bădulescu, Regimentul 307 Infanterie Marină, Divizionul 175 Nave Scafandri, Brigada 81 Mecanizată General Grigore Bălan, Regimentul 317 ISR Vlădeasa, Regimentul 528 ISR Vlad Tepeș, Brigada 10 Geniu Dunărea de Jos, Batalionul 32 Cercetare Supraveghere Mircea, Batalionul 26 Cercetare Supraveghere Montană Avram Iancu, Batalionul 313 Cercetare în Adâncime Burebista, Brigada 8 LAROM Alexandru Ioan Cuza.

Competiţia s-a desfășurat într-un raion cu teren mediu frământat din munţii din zona Vatra Dornei și a cuprins două probe, una de anduranță și una de specialitate.

Prima a implicat deplasarea loturilor participante în teren variat și greu accesibil, cu diferențe mari de nivel, pe un traseu de aproximativ 27 de kilometri pe itinerarul Vatra Dornei, Vârful Oușorul (1.639 m), poligonul de tragere Floreni.

Proba de specialitate a constat în aruncarea grenadelor, acordarea primului ajutor, supraviețuire, topografie și executarea tragerii cu armamentul din dotare.

La 17 octombrie, la sediul Batalionului 17 Vânători de Munte Dragoș Vodă din Vatra Dornei a avut loc festivitatea de premiere și închidere a competiției.

La finalul acestei competiții, clasamentul a fost următorul: la proba de specialitate, locul I a fost câştigat de Brigada 282 Blindată, locul al II-lea a revenit Brigăzii de Informații Militare, iar locul al III-lea a fost ocupat de Brigada 2 Vânători de Munte.

La proba de anduranță, câştigători au fost cei din Regimentul 317 ISR, pe locul al II-lea s-a impus Brigada de Informații Militare, iar pe locul al III-lea Brigada 2 Vânători de Munte .

În clasamentul general, locul I a fost câştigat de lotul Regimentului 317 ISR, locul al II-lea a revenit lotului Brigăzii de Informații Militare, iar locul al III-lea a fost ocupat de lotul Brigăzii 2 Vânători de Munte.

Pe întreaga perioadă de desfășurare a concursului, militarii au dat dovadă de fairplay și ambiție, tenacitate și camaraderie.

 „Roza Cercetaşilor” este o competiţie aplicativ-militară specifică domeniului cercetare, organizată, în fiecare an, de Direcţia Generală de Informaţii a Apărării. Probele sunt specifice cercetaşilor militari.

Nu premiile sunt importante, aici au ocazia să se întreacă cei buni dintre cei mai buni şi să-şi dovedească măiestria în ceea ce fac.

Anul acesta, am avut, pentru prima oară, invitaţi din Repubica Moldova, în calitate de observatori, a afirmat locţiitorul pentru ISR al șefului Direcţiei Informaţii Militare, general de brigadă Gabriel Anghel.

• Plutonier-adjutant Marius Sfârlea. Foto: Marius Sfârlea

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu