La exercițiul multinațional CETATEA 19, care a avut loc în perioada 9-18 octombrie, au participat, pe întreg teritoriul național, aproximativ 900 de militari din structuri specializate ale Armatei României, alături de Detaşamente din ţări membre NATO (Italia, Polonia și Bulgaria), observatori din Grecia, Centrul de Excelență NATO pentru Modelare și Simulare din Roma şi un detaşament din Republica Moldova, în calitate de stat partener.

Joi, 17 octombrie, la sediul Bazei 42 Comunicații și Tehnologia Informației din Râșnov, de unde s-a realizat conducerea exerciţiului, s-a organizat DVDay, prilej de a fi prezentate atât concluziile organizatorilor și reprezentanților categoriilor de forțe, cât și ale țărilor participante.

Au fost prezenți locțiitorul șefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, comandantul Comandamentului Comunicaţiilor şi Informaticii (CCI), general-maior Valentin Becheru, comandantul Comandamentului Forţelor Întrunite (CFÎ), general-maior Dorin Ioniță, şeful Direcției comunicații și tehnologia informației din SMAp, general
de brigadă ing. Nicolae Maria-Zamfirescu, şi reprezentanţi ai categoriilor de forţe.

Începând cu anul 2017, exerciţiul CETATEA a fost extins la nivel regional, cu participare multinaţională, fiind inclus în programul NATO de instruire şi exerciţii (Military Training and Exercise Program).

Din acest an, a fost înscris în cadrul programului de instruire consolidată la nivel întrunit (Combined Joint Enhanced Training), iniţiativă regională de cooperare militară, propusă de România la summitul NATO din Ţara Galilor.

Aflat la a XVII-a ediție, CETATEA 19 este un exerciţiu tehnic de comunicaţii şi informatică ce a avut ca scop planificarea, realizarea și evaluarea sistemului de comunicații și informatică necesar exercitării comenzii și controlului structurii de forțe a Armatei României.

Exercițiul a presupus integrarea unor capabilități specifice mediului multinațional pentru rețelele de misiune, dezvoltarea și testarea acestora, precum și evaluarea interoperabilității sistemelor de comandă, control, comunicații, computer, informații, supraveghere și cercetare (C4ISR) naționale cu cele ale NATO și ale partenerilor,în mediu static și dislocabil.

CETATEA 19 s-a desfășurat pe baza unui scenariu fictiv, dinamic, ce a permis testarea capacității de monitorizare, detecție și reacție la atacurile cibernetice, exersându-se capabilitățile tehnice, procedurile de gestionare și răspuns la incidentele de securitate cibernetică.

Directorul exercițiului, colonel Gică Gheban, ne-a precizat: „În comunitatea comunicaţiilor și informaticii contează foarte mult interoperatibilitatea între echipamente și contează că reușim, în cadrul acestor exerciții, să testăm echipamente ce aparţin unor ţări diferite.

Bineînţeles că interoperabilitatea procedurală contează foarte mult și, nu în ultimul rând, cea umană, palier pe care am făcut progrese extraordinare. Militarii români s-au descurcat foarte bine, au muncit mult, uneori peste programul stabilit inițial.”

Cooperarea foarte bună între participanţii la exerciţiu a fost subliniată şi de comandantul Comandamentului Comunicaţiilor şi Informaticii, general-maior Valentin Becheru: „Exercițiul a fost un bun prilej pentru a verifica interoperabilitatea umană şi procedurală.

Anul acesta, am avut cea mai mare reprezentare internațională, ceea ce înseamnă că, de la an la an, exerciţiul s-a dezvoltat atât din punct de vedere al participării, cât și al obiectivelor.

Cred că, în viitor, CETATEA are destule șanse să se dezvolte şi să dezvolte legăturile dintre armatele statelor participante şi, în mod deosebit, să amplifice cooperarea și interoperabilitatea în domeniul comunicațiilor și tehnologia informației.”

Cu ocazia DVDay, comandantul Comandamentului Forţelor Întrunite, general-maior Dorin Ioniță, ne-a declarat: „CETATEA 19 reprezintă o continuitate a ceea ce a însemnat efortul instruirii noastre în 2019, pornind de la «Joint Resolve», urmat de «Saber Guardian».

Sigur, complexitatea exerciţiului și tot ce înseamnă tehnică nouă, cooperare multinațională, integrare sunt benefice pentru CFÎ. Am realizat și de data aceasta o integrare a tuturor forțelor, sunt pe deplin vizibile unele cu celelalte și pot acționa chiar și în mediul cyber, un element de noutate în ceea ce privește instruirea noastră.”

La ediţiile de până acum ale exercițiului, conducerea exerciţiului se realiza de la Bucureşti.

Anul acesta, centrul de coordonare s-a aflat la Râșnov, în recent înființata Bază 42 Comunicații și Tehnologia Informației. Referitor la rolul major al marii unități, comandantul acesteia, colonel Sorin Silviu Bălășescu, ne-a spus: „CETATEA 19 a fost încununarea unui succes al armei comunicații, demonstrând că suntem operaționali, operativi, că putem coopera activ cu o parte din structurile NATO.

Pentru Baza 42, înfiinţată la 1 august 2019, a însemnat punctul pe care ni-l asumăm și pe care, în viitor, ne dorim să-l depășim.

Astfel, vom demonstra că noile structuri ale CCI sunt viabile și permit armatei române să aibă comunicații şi sisteme informatice de calitate, care să execute apărare cibernetică, să creeze facilități armatei noastre în așa fel încât să funcționeze și să lupte în orice situații, indiferent de condițiile de teren și de starea vremii.”

Despre autor

Irina Nedelcu

Irina-Mihaela Nedelcu este absolventă a Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti. Domeniile de responsabilitate: legislaţie militară, logistică şi probleme sociale.

Lasă un comentariu