Șaptezeci de lovituri de tun trase în Piaţa Tiananmen, din centrul Beijingului, au dat startul uriașei parade prilejuite de împlinirea a 70 de ani de la proclamarea Republicii Populare Chineze.

Cu 15.000 de soldaţi, sute de tancuri, rachete şi avioane de luptă, defilarea, organizată la 1 octombrie din zece în zece ani, a fost una dintre cele mai mari văzute vreodată.

Elementul central al festivităților de la Beijing l-a constituit parada Armatei de Eliberare a Poporului prin intermediul căreia autorităţile chineze au expus, în premieră, unele noi tehnologii, potenţialul militar şi rezultatele dezvoltării economice a Chinei. Parada militară a fost urmată de una civilă, ilustrând evoluţia socială a Republicii Populare Chineze.

Expunerea de potenţial militar a fost însoţită de retorica preşedintelui Xi Jinping care a reiterat: Nimeni nu poate zdruncina fundamentul marii noastre naţiuni. Nimic nu poate împiedica naţiunea şi poporul chinez să meargă înainte.

Militari din Forțele Navale.

În ciuda aparențelor, mesajul nu este adresat doar Statelor Unite ale Americii, cu care China începe să aibă divergențe din ce în ce mai serioase în Asia-Pacific.

Nu mai este niciun secret că între cele două mari puteri se poartă un război economic. China este o superputere emergentă. Statele Unite sunt actuala superputere. Potenţialul conflictelor destructive între cei doi uriaşi pare a fi nelimitat. Şi totuşi cele două puteri sunt interconectate.

Dacă vor eşua în menţinerea relaţiilor de cooperare rezonabilă, există potenţialul de a genera dezastre nu doar asupra fiecăreia dintre ele, ci şi asupra întregii lumi, nota, în 2018, editorialistul Martin Wolf într-un articol publicat în cotidianul Financial Times.

Aeronave fără pilot.

Cu o populație de zece ori mai mare decât a Rusiei, dar cu un teritoriu de aproape două ori mai mic, China are o densitate a populației de aproximativ douăzeci de ori mai mare. Chiar dacă Rusia și China sunt aliați de conjunctură, având SUA drept inamic comun, sunt semne clare că viitorul lor natural este confruntarea.

Mai mulți analiști consideră că există destulă neîncredere între ruși și chinezi, ceea ce ar însemna ca între cele două părți cooperarea să nu evolueze pe toate planurile, în materie de apărare și securitate. Deși manifestă precauție în ceea ce privește eventualele conflicte, China a demonstrat că este capabilă să facă față unei confruntări deschise.

Formație de rachete nucleare Dongfeng-31AG.

Dacă, la nivel global, Rusia şi China sunt în competiţie împotriva SUA şi intereselor şi politicilor sale, la nivel regional, însă, Rusia încearcă să prevină superioritatea chineză, nu numai în Asia Centrală. Spre deosebire de Rusia, pe plan regional, situaţia este mult mai favorabilă pentru China, care a devenit principala putere comercială, financiară şi investițională în Asia Centrală.

Despre autor

Marius Bâtcă

Lasă un comentariu