Se spune despre cariera militară că nu se potrivește oricui, iar privațiunile impuse de viața cazonă reprezintă unul dintre hopurile peste care mulți nu reușesc să treacă, atunci când iau în calcul și varianta de a urma cursurile unui colegiu cu profil militar.  Impresiile culese de pe margine de tinerii absolvenți de gimnaziu nu corespund întotdeauna cu cele date de prezența în cadrul unei instituții militare de învățământ, astfel că anii petrecuți într-un asemenea loc s-ar putea să devină, peste timp, perioada cea mai dragă din viața multora.

Pentru a cunoaște mai multe despre cum văd și trăiesc viața într-o unitate militară de învățământ, am discutat cu o parte din elevii Colegiului Național Militar Dimitrie Cantemir, distingându-se aici cei care au obținut cele mai bune rezultate în anul școlar 2018-2019.

Elevul-caporal Andrei Dodot calcă încrezător în clasa a XI-a, după ce a finalizat anul școlar anterior cu media 9,95, remarcându-se în cadrul olimpiadelor școlare la discipline precum matematică, fizică și geografie. Totodată, a fost finalist, alături de echipă, la Campionatul Naţional de Robotică First Tech Challenge. Andrei este mândru de colectivul din care face parte, considerând că unitatea grupului conduce la înfăptuirea unor lucruri extraordinare. El consideră că locul în care se află este un mediu propice performanței, seriozitatea și lucrul în echipă fiind printre cele mai importante atuuri ale celor de aici.

Andrei Dodot

Dănuț Armencescu este elev fruntaș și a încheiat clasa a IX-a cu media 9,88, fiind distins cu menţiune la faza judeţeană a Olimpiadei de Geografie. El le transmite câteva sfaturi celor care vor să urmeze un liceu militar: Dacă ești o persoană ce dorește a excela în cât mai multe domenii, eşti făcut pentru colegiul militar, acesta având multe de oferit. Aici intră cei mai buni, dar rezistă doar campionii, spune el. Provenind dintr-o familie cu tradiție militară, visul său a fost acela de a-și petrece anii de liceu într-o instituție de învățământ de profil, unde să devină ordonat, disciplinat și punctual.

Dănuț Armencescu

Eva Nedelcu, eleva fruntaș care pășește cu încredere și entuziasm în clasa a X-a, după un prim an ca boboc, a obținut media 9,88. Ea le transmite viitorilor liceeni militari că drumul va fi unul lung, presărat cu multe provocări şi experienţe frumoase, deoarece doar cu multă muncă şi perseverenţă vor putea să-şi atingă obiectivul. Eva spune că acest prim an de liceu a fost cel mai frumos din viața ei de elev. Provine dintr-o familie în care ambii părinți practică sport de performanță, iar valorile insuflate de aceștia, considerate esenţiale în viață, sunt cele care caracterizează domeniul sportiv: fairplay, disciplină, respect reciproc şi pasiune.

Eva Nedelcu

Oamenii sunt ființe cu adevărat curioase. Își petrec viața într-o căutare continuă a împlinirii, cu un apetit exacerbat pentru experiențe unice; ieșitul din comun a devenit o necesitate. Iar eu, ei bine, nu sunt cu nimic diferit în această privință, spune elevul sergent Ionuț Stanciu, un adevărat performer în ale învățăturii, acesta încheind clasa a XI-a cu media 10.

Ionuț face parte din garda de onoare a colegiului, reprezentând cu mândrie instituţia în cadrul paradelor militare şi la evenimente. Atracția spre o carieră militară a venit natural, stimulată de cei doi frați ai săi care au urmat cursurile aceleiași instituții de învățământ. Sunteți la o vârstă fragedă, abia de acum urmează să vă cunoașteți cu adevărat și să vă formați conturul propriului caracter. De aceea, motivația este cheia succesului. Numai fiind motivați puteți ieși din zona voastră de confort, vă puteți depăși limitele și puteți persevera în vederea realizării idealurilor voastre, le transmite el tinerilor care și-au pus în gând să îmbrace uniforma militară de la vârste fragede.

Ionuț Stanciu

Pentru Raluca Caran, zâmbetele și ochii înlăcrimați ai părinților săi, aflați alături de ea la finalizarea clasei a XI-a,
au stârnit cele mai profunde emoții. Sufletul meu radiază de bucurie, ştiindu-i mândri de mine, spune Raluca. Tânăra elev plutonier-adjutant, care a încheiat clasa a XI-a cu media 10, crede că liceul militar a fost și este tărâmul performanței unde se poate ajunge doar prin muncă și ambiție.

Raluca Caran

Performeră în cadrul olimpiadelor școlare la disciplinele matematică și biologie, le transmite absolvenților
de gimnaziu că alegerea unei cariere militare, la o vârstă fragedă, poate fi dificilă, însă ea nu regretă deloc decizia luată. Colegiul Național Militar m-a primit cu căldură în marea familie cantemiristă. Îndrumată de profesori și cadrele militare, am reușit să îmi îmbogățesc bagajul de cunoștințe, să îmi consolidez caracterul, încheie Raluca.

• Grațiela Mihăescu

Despre autor

Liviu Anghel

Lasă un comentariu