Cine respiră o dată aerul fierbinte al Afganistanului s-ar putea să nu-l mai poată uita. Are acel pământ, hrănit cu atâta amar de sânge, ceva special, greu de așezat în cuvinte.

Să fii acolo, alături de camarazi, să trăiești o alarmă de rachetă, să stai cu orele în buncăr, să mergi prin sate, să întâlnești localnici, să le vezi suferința, tristețea și, paradoxal, fericirea căreia tu, om al lumii civilizate, nu-i găsești rațiune, nu este puțin lucru. Afganistanul nu se uită. Îl porți cu tine mereu, îl evoci în diferite discuții și aștepți să revii.

Există oameni care-și poartă Afganistanul prin lume altfel, prin frânturi de realitate, captate pe un senzor de aparat, sub forma unui portret de copil îmbătrânit prematur, care are totuși puterea să zâmbească sincer. A unei întâlniri între militari și liderii locali, într-un sat din sudul țării. Ori a unor camarazi în acțiune, decupați parcă dintr-un cadru de film, în contre-jour.

Imagini care vorbesc de la sine despre locuri, fapte, oameni. Sunt „Chipuri ale războiului”, prezentate într-o expoziție realizată de Ilie Pintea, jurnalist al postului public de radio:

Expoziția a fost vernisată în premieră anul trecut, de Ziua Națională a României, în baza militară din Kandahar, fiind prima expoziție realizată până acum în teatrul de operații. A fost un moment trăit cu emoție maximă, mai ales că ideea acestei expoziții a pornit de la omagiul pe care am vrut să i-l aduc sublocotenentului post-mortem Mădălin Stoica, căzut la datorie în Afganistan. L-am însoțit într-o misiune și am fost jurnalistul care i-a luat ultimul interviu.

Ilie Pintea.

Acum, fotografiile realizate de Ilie Pintea pot fi admirate peste ocean, grație Consulatului General al României la Los Angeles, până la 25 ianuarie.

Noua selecție de imagini se evidențiază, în primul rând, prin candoarea pe care militarii noștri din Afganistan o arată și față de corespondentul dumneavoastră, domnul Ilie Pintea, un om care a reușit să surprindă aspectele mai puțin cunoscute ale vieții militarilor aflați în teatre de operațiuni, dar și față de  locuitorii din Afganistan, de copiii de acolo, de bătrânii de acolo și față de partenerii noștri americani cu care lucrăm și luptăm împreună în teatru de operații din Afganistan pentru apărarea libertății.

Foto: Ilie Pintea

Cred că această abordare umană a artistului Ilie Pintea a pus și mai bine în evidență caracterul militarilor noștri, care nu sunt numai foarte buni combatanți, foarte buni parteneri în luptă și în apărare, dar și oameni adevărați.

Cred că  această atingere artistică a fost una dintre caracteristicile expoziției pe care noi am avut bucuria să o vernisăm în cadrul recepției oficiale pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri și a Zilei Naționale a României la Los Angeles. Intenționez să le transfer pe Coasta de Est pentru a fi expuse la Ambasada României la Washington DC și la Institutul Cultural al României la New York, a declarat consulul general al României la Los Angeles, Cosmin Dumitrescu.

Când l-am întâlnit pe Ilie Pintea, la o lansare de film, la Petroșani, acum doi ani, mi-am dat seama, încă din primele momente, că discut cu un camarad. Un om atașat de militarii români, pe care i-a însoțit deseori în teatrele de operații, în calitate de corespondent al postului Radio România Actualități.

Când vorbea despre militarii români pe care îi cunoscuse, intra parcă într-o altă lume. Visa să se reîntoarcă în Afganistan cât de curând, lucru care s-a și întâmplat la scurtă vreme după întrevederea noastră. Acum, își dorește la fel de mult ca această poveste a fotografiilor sale, plimbate prin lume, să ajungă sub privirile militarilor, prin intermediul nostru:

Pentru orice jurnalist, spune Ilie Pintea, oamenii sunt cei care fac o poveste să merite spusă. Așa s-a întâmplat și cu incursiunile mele în Afganistan: aproape fiecare om pe care l-am întâlnit acolo, din 2013 și până acum, are o poveste. Am călătorit cu militarii români în mai multe baze din această țară a contrastelor, am văzut sate afgane desprinse parcă din alt timp și am adunat chipuri ale războiului.

Foto: Ilie Pintea

Acum, când celebrăm un secol de la Marea Unire, cred că suntem datori să ne arătăm respectul nu doar față de eroii care au făcut posibilă existența statului modern, ci și față de cei care, chiar în aceste clipe, luptă în Afganistan, alături de Coaliția NATO. Să privim cu recunoștință la trecut și cu încredere la viitor, acordând aprecierea cuvenită eroilor neștiuți care fac ca parteneriatul româno-american să nu fie doar un tratat oficial, ci colaborarea și camaraderia dintre oameni.

Despre autor

Constantin Mireanu

Maiorul Constantin Mireanu este jurnalist militar şi abordează genuri de presă precum interviul, reportajul de presă scrisă şi de televiziune, filmul documentar şi de ficţiune. A obţinut premii la festivaluri de profil, naţionale şi internaţionale. Pasionat de cinematografie, jurnalism cultural şi de fotografie, Constantin Mireanu este absolvent al Masteratului Societate, Multimedia, Spectacol din cadrul Şcolii Doctorale „Spaţiu, Imagine, Text, Teritoriu”, un program al Centrului de Excelenţă în Studiul Imaginii de la Universitatea din Bucureşti.

Lasă un comentariu