Militarii Brigăzii 81 Mecanizată General Grigore Bălan participă, în perioada 15-25 mai, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită Getica, la un complex de exerciţii multinaţionale.

Tancurile s-au dovedit a fi hotărâtoare într-un contraatac.
Foto: Cristian Mariș

Bine aţi venit într- una din bijuteriile de instruire ale Armatei României de care militarii Brigăzii 81 Mecanizată beneficiază din plin! Astfel a dat startul exerciţiului Wind Spring-17 comandantul Brigăzii 81 Mecanizată, colonel Iulian Berdilă.

Un aruncător AG-9, lipit de teren, surprinde blindatele inamice.
Foto: Dan Crișan

Până la 25 mai, militarii Brigăzii 81 Mecanizată General Grigore Bălan participă la complexul de exerciţii multinaţionale Saber Junction-17 şi Wind Spring-17.

Moment de reevaluare a câmpului tactic.
Foto: Cristian Mariș

Scopul general al acestor exerciţii, care se desfăşoară la Centrul Naţional pentru Instruire Întrunită Getica din Cincu, judeţul Braşov, este dezvoltarea capacităţii acţionale a comandamentelor şi forţelor Brigăzii 81 Mecanizată în vederea planificării şi executării operaţiilor în context multinaţional.

Efortul tuturor armelor s-a concentrat pe ofensivă.
Foto: Dan Crișan

Tancurile T-55, aparţinând Batalionului 814 Tancuri din Turda, o companie de transportoare amfibii blindate din Batalionul 812 Infanterie, sistemele de apărare din Batalionului 3 Apărare Antiaeriană din Turda, aviatorii Bazei 71 Aeriană din Câmpia Turzii, paraşutiştii din Regimentul 317 ISR de la Someşeni, precum şi echipele CIMIC, PSYOPS şi de afaceri civile ale Brigăzii 85 Afaceri Civile, aparţinând armatei Statelor Unite, au executat un exerciţiu ca la carte la Cincu.

Adversarul a fost surprins de paraşutarea în adâncime.
Foto: Dan Crișan

Misiunea forţelor a fost una cât se poate de clară: întârzierea prin desfăşurarea unor acţiuni de luptă pentru canalizarea forţelor inamicului pe o anumită direcţie, dezorganizarea sistemului de conducere, producerea de pierderi şi dezorganizarea sistemului de comandă al inamicului, după cum a explicat maiorul Gabriel Balmoş, cel care a organizat toată apărarea Brigăzii 81 Mecanizată.

Flexibilitate şi determinare în ducerea acţiunilor de luptă.
Foto: Cristian Mariș

Pe timpul acestui exerciţiu, am acumulat o experienţă deosebită lucrând într-un cadru multinaţional, dar şi întrunit, a declarat locotenent-colonelul George Sas, şeful de stat major al Brigăzii 81 Mecanizată, în timp ce colonelul Iulian Berdilă a avut un singur cuvânt pentru oamenii săi:

Felicitări, dragi camarazi! Aţi demonstrat că, de la an la an, suntem tot mai profesionişti, de la an la an creştem calitatea instrucţiei şi menţinem aceste performanţe pe care militarii români le-au demonstrat oriunde s-au aflat.

Locotenent-colonel Cristian Mariș, maior Dan Crișan

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu