În urma numeroaselor comentarii generate de articolul Drepturile veteranilor de teatre de operații, publicat în nr. 5 pag. 11, revenim cu unele clarificări ce, sperăm, vor răspunde întrebărilor și nelămuririlor exprimate pe pagina de Facebook a ziarului nostru.

Scutire de plata abonamentului lunar în rețele de telefonie.

OUG nr. 82/2006 prevede că personalul armatei care în urma participării la acțiuni militare a devenit invalid, a fost rănit sau a dobândit afecțiuni fizice, precum şi personalul căruia i s-a acordat titlul onorific de veteran prin HG sau cel căruia i-au fost conferite decorații din sistemul național de decorații al României beneficiază de scutire de la plata abonamentului lunar standard în rețelele de telefonie.

Normele metodologice de aplicare a prevederilor ordonanței, aprobate prin Ordinul ministrului apărării naționale nr.88/2016, prevăd, la art.56, că scutirea de la plata abonamentului lunar standard pentru un singur post telefonic se realizează prin decontarea tarifului de abonament înscris în factura emisă de operatorul de telefonie respectiv, în cuantumul înscris în aceasta.

Abonamentul lunar standard de telefonie, la care se referă legiuitorul în OUG nr. 82, are în vedere abonamentul de telefonie în care nu sunt cuprinse extraopțiuni sau opțiuni suplimentare. Pentru stabilirea corectă a tipului de abonament prezentat de beneficiar, este necesar ca acesta să facă dovada că abonamentul pentru care solicită decontarea nu are extraopțiuni sau opțiuni suplimentare, prin anexarea în fotocopie a contractului de furnizare a serviciului sau a oricăror alte documente justificative.

Titlul onorific de «Veteran» se acordă: personalului armatei care a participat, cel puţin 4 luni, neîntrerupt sau cumulativ, la acţiuni militare; indiferent de durata participării, pentru răniți, invalizi sau pentru cei care au afecţiuni fizice şi/sau psihice, ca urmare a acţiunilor de luptă, accidentelor, catastrofelor şi altor asemenea evenimente intervenite din cauza participării la acţiuni militare.

Tot indiferent de durata participării, titlul se poate acorda şi prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului apărării naţionale. Deşi până acum nu s-a uzitat această posibilitate, precizăm că poate fi acordat personalului care, pe timpul participării la acţiuni militare, s-a remarcat prin acte exemplare de curaj şi devotament, pe baza evenimentelor consemnate în jurnalul acţiunilor de luptă sau în ordinul de zi pe unitate.

Decoraţii. Pentru a beneficia de drepturile prevăzute în OUG nr. 82, la art. 8¹ alin. (3) lit. b), decorațiile trebuie să fie primite pentru merite pe timpul participării la acţiuni militare şi să fie menționate în Legea nr. 29/2000 privind sistemul național de decorații al României, republicată în Monitorul Oficial nr. 118 din 18.02.2014.

Despre autor

Irina Nedelcu

Irina-Mihaela Nedelcu este absolventă a Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti. Domeniile de responsabilitate: legislaţie militară, logistică şi probleme sociale.

11 comentarii

 • O singura nelamurire ar fii aici legata de: despre ce retele de telefonie se face referire? ORICE retea sau e vorba doar de telefonia fixa, sau doar de telefonia ex nationala (fosta romtelecom). Pana acum s-a lasat de inteles ca acea scutire nu se refera si la telefonia oferita de Vodafone, Orange, Telekom, sau Digi. Adica este destul de usor interpretabila treaba asta si daca lasam loc de interpretari e posibil sa nu mai se beneficieze de nimic daca ma intelegeti …
  Cu stima.

  • Sigur sunt incluse și rețelele de telefonie mobilă, doar că pentru a beneficia de gratuitate la abonament trebuie să îndepliniți condițiile speciale.

   • Despre ce conditii speciale este vorba!?, rog sa fiti mai expliciti deoarece dvs sunteti cei care ne puteti aduce lamuriri si cei care ati deschis acest subiect legat de lamuriri la problema decontarii abonamentului de telefonie.

     • De citit le-am citit pe ambele de mai multe ori și de mai demult. Nelămurirea rămâne încă: despre ce condiții speciale este vorba că nici în articolul de mai sus dar nici în cel precedent nu apare nimic referitor la „condiții speciale”. Dacă este vorba de deținerea acelor acte doveditoare că sunt sau nu veteran „onorific” vă rog sa spuneți așa dar eu consider aceasta o condiție și atât, nicidecum specială, la care de fapt face referire articolul despre această scutire de care încercăm să beneficiem și noi dacă tot a fost aprobată, dar se pare ca nu este înțeleasă așa cum ar trebui și de aceea acolo unde ar trebui aplicată, nu se aplică! O altă întrebare ar fi ce demersuri trebuiesc făcute pentru a obține acest decont? Sau asta ține de unitatea din care facem parte?!
      Cu stimă

Lasă un comentariu