Cine a trecut în ultimii 30 de ani prin Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu (AFT) îl cunoaște, fără îndoială, pe antrenorul echipelor de sporturi de contact Nicolaie Drăgălău.

Unii îi spun Mister Myagi, după numele unui personaj dintr-un celebru film hollywoodian, care îl are în centrul acțiunii pe un maestru al artelor marțiale. Probabil datorită rezultatelor obținute în cei aproape 30 de ani de antrenorat, materializate prin diplomele și medaliile câștigate.Alții îi atribuie specializarea de untar. Pentru că reușește, în cel mai scurt timp, să scoată untul din cei pe care îi antrenează. Dar, după cum chiar el afirmă, nu faci performanță fără sudoare.

Nicolaie Drăgălău a pășit pentru prima dată pe tatami în 1972. M-am apucat de judo în urma unei selecții la școlile generale, profesorul meu de sport ne-a dus. După un an, am ieșit campion național la juniori. Ulterior, am obținut câteva titluri de campion național, de vicecampion și am adunat câteva participări la concursuri internaționale. Deși era îndrăgostit de sportul pe care îl practica, în urma unei accidentări, în 1984, a fost nevoit să agațe kimonoul în cui. Nu a avut de ales, dar nici departe de judo nu putea sta. Așa că a urmat cursurile școlii de antrenori.

La scurt timp, numele său a devenit legat de cel al instituției militare sibiene din care face parte și astăzi. Rezultatele nu au întârziat să apară, datorită entuziasmului și implicării tânărului antrenor, care s-a specializat și în alte sporturi de contact. Am băgat echipa de judo în Divizia A, în câțiva ani, și am avut medalii, începând de la naționale, internaționale până la campion mondial de sambo, fiind unul dintre promotorii acestui sport în țara noastră, își amintește Nicolaie Drăgălău. După 1990, a fost și printre cei care au insistat să se practice judo în învățământul militar.

În prezent, din echipele pe care le antrenează fac parte cinci campioni naționali, iar în ultimii doi ani a avut 17 medaliați la judo și taekwondo. Performanțele obținute sunt remarcabile, mai ales dacă luăm în calcul că unii din elevii săi nu au mai practicat niciodată sporturi de contact, iar anumite deprinderi se formează de la vârste fragede, ulterior fiind destul de greu de recuperat. Totodată, efortul antrenorului nu poate fi trecut cu vederea. Am patru echipe: două de masculin și două de feminin. Judo și taekwondo.

Copiii simt omul și chiar dacă este o muncă grea, vin cu drag, cu poftă de performanță, crede Nicolaie. Generațiile sunt diferite, după timpurile în care trăim, dar pe ei îi simt din ce în ce mai debusolați. Or, sportul le oferă o cale, o disciplină diferită de cea militară, o mentalitate de învingător.

Conducerea Academiei Forțelor Terestre sprijină activitățile sportivilor prin investiții în bazele sportive. Sala de judo urmează să intre în reparații, iar antrenorul se luminează la față atunci când aude că în același plan este inclusă și achiziția unor saltele noi.

Mister Myagi este, adesea, mai modest decât ar trebui. Mereu spune că meritele pentru rezultatele obținute de-a lungul timpului aparțin celor care au luptat pe tatami. Iar atunci când nu vorbește despre ei, amintește de echipă ori de instituție. Dar statisticile rămân. Echipa AFT a fost campioană la Judo pe MApN la masculin și la feminin, mai mulți ani la rând, titlul fiind deținut și în prezent. În ultimii 30 de ani, antrenorul Drăgălău și sportivii săi au câștigat locul întâi la nivelul ministerului de 25 de ori.

Anul acesta, au obținut opt medalii naționale și au devenit campioni la Concursurile naționale universitare. Și la taekwondo sunt două rezultate de excepție. Anul trecut, am luat locul al treilea pe țară, la centre universitare, iar anul acesta locul întâi. Campioană națională universitară este Academia Forțelor Terestre, spune cu mândrie. Sunt rezultate de excepție, pentru că noi nu avem un club sportiv, ca alte universități.

În ceea ce privește continuitatea muncii sale, Untarul este optimist. Unii vin, alții pleacă, dar mereu rămâne un nucleu, care, dacă este valoros, va strânge în jurul lui alți sportivi cu potențial. Seriozitatea și munca sunt cele mai importante. Sunt cinci antrenamente pe săptămână, însumând până la zece ore, în funcție de programul studenților, care este destul de complex. Unii merg în tabere de instrucție, alții pleacă în stagii de pregătire prin programul Erasmus sau la unitățile din teritoriu.

Antrenorul lotului de taekwondo al AFT, Nicolaie Drăgălău, ridică trofeul câștigurilor ediției 2019 a campionatelor dedicate instituțiilor militare de învățământ.

De aceea, propunerea asupra căreia Drăgălău a insistat, de ceva timp încoace, a fost introducerea sporturilor de contact în colegiile naționale militare. Selecția este cea mai importantă etapă în formarea unei echipe puternice, iar baza de selecție trebuie să fie suficient de mare. Așadar, ar fi util ca elevii de colegiu militar să aibă posibilitatea să practice astfel de sporturi.

Nicu, așa cum îi spun colegii, promite că va antrena atât timp cât sănătatea îi va permite. Personal, cred că va merge și mai departe, pentru că pasiunea pe care o are nu-l va lăsa în pace. Are trei nepoțele cu care se mândrește și speră ca, la pensie, să aibă curtea plină de prichindei.

Chiar și după mult timp, cei care au trecut prin AFT își amintesc de Myagi ca fiind numai suflet, iar rezultatele pe care le obține fără încetare sunt, contrar celor spuse de el, datorate în mare măsură și implicării sale. Pentru că, în privința sporturilor de contact din Academia Forțelor Terestre, Nicolaie
Drăgălău este omul care sfințește locul.

Despre autor

Marius Mocanu

Lasă un comentariu