Colegiul Naţional Militar Mihai Viteazul din Alba Iulia a sărbătorit, la 1 noiembrie, 100 de ani de la înfiinţare. Instituţia a desfăşurat o ceremonie militară în cadrul căreia a fost decorat Drapelul de luptă al colegiului cu Ordinul Virtutea militară în grad de Ofiţer, cu însemn pentru militari, de pace, şi a fost dezvelită o placă aniversară. De asemenea, celor mai buni elevi la învăţătură şi olimpici ai colegiului militar le-a fost conferită Emblema de Onoare a Statului Major al Forţelor Aeriene.

În timpul ceremoniei, avioane aparţinând Forţelor Aeriene române au survolat colegiul, în onoarea Centenarului, iar momentul aniversar s-a încheiat, în aplauzele audienţei, cu defilarea personalului colegiului şi a subunităţilor de elevi, precum şi a Gărzii de Onoare a Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul.

La manifestări au participat oficialităţi din Ministerul Apărării Naţionale, Statului Major al Apărării, Statului Major al Forţelor Aeriene, absolvenţi, personalul colegiului şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale.

Manifestările dedicate centenarului colegiului militar albaiulian au debutat în primăvara acestui an cu plantarea a 100 de puieţi de brad în zona bazei sportive şi au continuat cu o campanie de donare de sânge în cadrul căreia, timp de mai multe luni, 100 de elevi au răspuns apelurilor lansate periodic de Centrul de Transfuzie Sanguină Alba pentru donarea de sânge.

În toamnă, odată cu revenirea elevilor la cursuri, au avut loc cenacluri literare, seri de muzică şi poezie, demonstraţii de robotică, experimente de fizică şi chimie, concursuri pe teme de religie, istorie şi geografie, concursuri de informatică şi matematică, sesiuni de traduceri, dezbateri şi o prezentare de tehnică militară. În programul de manifestări s-au înscris şi competiţiile sportive interne din cadrul  Cupei Mihai Viteazul şi Concursul tematic Instrucţie cu cântec.

De asemenea, un moment special a fost reprezentat de expoziţia de caricaturi, realizate de locotenent-colonel (r) Cristinel Vecerdea, absolvent al Colegiului Naţional Militar Mihai Viteazul, promoţia 1978, care s-a gândit să marcheze cei 100 de ani de la înfiinţarea colegiului militar, cu zâmbetul pe buze. Cunoscutul caricaturist a realizat timp de mai multe zile caricaturile celor peste 400 de elevi care studiază în colegiul militar albaiulian.

Săptămâna trecută, au avut loc sesiuni de comunicări ştiinţifice ale elevilor şi cadrelor didactice, organizarea unei ceremonii cu prilejul acordării numelui sălii de conferinţe General Gheorghe Răbăcel, deschiderea Cărţii de Onoare Jubiliare 100 de semnături, vernisajul unei expoziţii de icoane pe sticlă, lansări de carte, reviste omagiale şi a unui volum de versuri, dar şi un spectacol omagial susţinut de elevii colegiului şi invitaţi speciali.

Prin Înaltul Decret Regal nr. 3613 din 23 septembrie 1919, dat la Castelul Peleș de regele Ferdinand I, se aproba înființarea liceelor militare din Târgu Mureș și Chișinău. Din 30 martie 1920, prin Înaltul Decret nr. 880, Liceul Militar Târgu Mureș s-a numit Mihai Viteazul. În plină perioadă de afirmare, din cauza situației politice interne în deteriorare și a izbucnirii celui de Al Doilea Război Mondial, ca urmare a Dictatului de la Viena, liceul este strămutat temporar la Timişoara, la 1 septembrie 1940.

După doar șapte ani de activitate în orașul de pe Bega, liceul își încetează activitatea, împreună cu celelalte licee militare, alte instituții și numeroase unități militare. Eforturile celor care l-au iubit, ale personalităților de marcă ale societății civile românești din vechea gardă, dar și ale conducerii administrației locale a județului Alba, din anii 70, au fost încununate de succes în 1975, când, prin Dispoziția Marelui Stat Major nr. C.L. 001409, din 4 iunie 1975, liceul și-a reînceput activitatea în garnizoana Alba Iulia, capitala de suflet a românilor de pretutindeni, sub denumirea de Liceul Militar Mihai Viteazul.

În cei o sută de ani de la înfiinţare, Colegiul Naţional Militar Mihai Viteazul a pregătit peste 7.000 de absolvenţi. Aceştia au devenit mai motivaţi, mai încrezători şi mai bine pregătiţi pentru instituţiile militare de învăţământ superior şi pentru cariera militară.

• Ioana Popa

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu