Joi, 31 ianuarie, a avut loc ședința Comisiei centrale pentru probleme sociale a MApN. În prima parte, aceasta a fost condusă de
generalul-maior Vasile Toader, locţiitorul pentru operaţii şi instrucţie al şefului SMAp, iar în partea a doua, de generalul de brigadă Constantin Luca, șeful Direcției audit intern.

Pentru problemele analizate în ședințele comisiei în perioada iulie 2017-iulie 2018, structura care asigură secretariatul, Direcția calitatea vieții personalului, a întocmit un plan de măsuri în vederea soluționării acestora.

Planul a fost aprobat de ministrul apărării naționale și, în prima ședință din acest an a comisiei, a fost prezentat stadiul de rezolvare al propunerilor privind modificarea și completarea unor acte normative sau ordine, printre care Legea-cadru nr. 153/2017 și normele privind încadrarea în condiții de muncă superioare.

Referitor la propunerea de înființare a unor magazine pentru comercializarea echipamentelor militare, s-a prezentat punctul de vedere al Direcției logistice, care a precizat că, anul trecut, s-au luat măsuri pentru normalizarea situației.

Astfel, cadrele militare au obligația să stabilească și să completeze, în format electronic, fișele individuale, până la 30 aprilie pentru anul următor și estimat pentru următorii doi ani.

Prin solicitarea în natură a drepturilor respective, se va realiza repornirea fluxurilor de aprovizionare cu echipament. Acestea au fost semnificativ afectate în ultimii ani, pentru că drepturile se solicitau în proporție foarte mare sub formă bănească.

În legătură cu încadrarea unor locuri de muncă ocupate de salariați civili în condiții deosebite sau speciale, s-a reamintit faptul că, deși MApN a susținut, în acest sens, proiecte legislative concrete, toate au rămas nefinalizate pentru că nu au primit aviz favorabil din partea Ministerului Muncii și Justiției Sociale.

O altă temă luată în discuție cu ocazia ședinței s-a referit la cumulul de funcții.

Direcția generală management resurse umane a comunicat comisiei că, potrivit statutului, cadrelor militare în activitate le este interzis să îndeplinească alte funcții decât cele în care sunt încadrate, cu excepția cumulului prevăzut de lege, în condițiile stabilite prin ordin al ministrului apărării naționale.

Actul normativ care abordează instituția cumulului la cadrele militare este MRU-1, Norme privind sistemul de gestiune a resurselor umane în Armata României, aprobate prin Ordinul ministrului apărării naționale nr. M.105/2002, cu modificările și copletările ulterioare.

Acesta prevede însă că ofițerii, maiștrii militari și subofițerii în activitate pot cumula funcțiile militare în care sunt încadrați cu alte funcții din afara MApN, excepție făcând funcții în serviciul partidelor politice sau în societăți comerciale care furnizează bunuri, execută lucrări ori prestează servicii unităților militare ale MApN.

În RG-1 însă, se prevede că, pentru subordonații săi, comandantul poate stabili, prin ordin de zi pe unitate, îndeplinirea atribuțiilor specifice unei singure funcții, alta decât cea pe care sunt încadrați.

Am reluat toată această argumentație, prezentată în cadrul ședinței, tocmai pentru a demonstra, deși nu cred că mai era nevoie, cât de neclare sunt anumite prevederi.

Au trecut mulți ani de la aprobarea MRU-1. Tot de foarte mulți ani sunt cadre militare care, pe lângă funcția de bază, îndeplinesc și atribuțiile altei funcții. Este o realitate ce nu poate fi negată. Până acum, deși s-a mai discutat acest aspect, nu s-a luat nicio măsură. DGFC a comunicat însă că, în prezent, se află în stadiul de documentare și analizare posibilitatea acordării unei compensații financiare personalului care îndeplinește funcții prin cumul.

La ședință a fost participat și un reprezentant al Sindicatului Sanitas Iași, unde s-au înscris salariații civili din Spitalul Clinic Militar de Urgență Dr. Iacob Czihac. Acesta a semnalat mai multe nereguli reclamate membrii de sindicat și a solicitat răspunsuri clare din partea structurilor responsabile pe domeniile respective.

La punctul diverse de pe ordinea de zi, printre alte subiecte discutate, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere ale Salariaţilor Civili din Unităţile MApN, Constantin Stoian, a menționat, din nou, comunicarea defectuoasă care există între structura sindicală pe care o conduce și Direcția calitatea vieții personalului.

Despre autor

Irina Nedelcu

Irina-Mihaela Nedelcu este absolventă a Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti. Domeniile de responsabilitate: legislaţie militară, logistică şi probleme sociale.

2 comentarii

Lasă un comentariu