La sfârșitul săptămânii trecute, la Breaza, s-a desfășurat a XI-a ediție a Concursului de istorie 1 Decembrie – Ziua Națională a României, organizat de Fundația Mareșal Alexandru Averescu, în parteneriat cu Divizia 2 Infanterie Getica și cu sprijinul Consiliului Județean Buzău.

Pentru a doua oară consecutiv, de când în cadrul concursului este și o secțiune dedicată echipelor colegiilor naționale militare, gazdă primitoare este Colegiul Național Militar Dimitrie Cantemir. În preziua desfășurării concursului, echipele de elevi și profesorii însoțitori au asistat la prezentarea istoriei de peste un secol a colegiului din Breaza, făcută de directorul-adjunct al acestuia, profesorul de istorie dr. Aurel-Constantin Soare.

Elevii au participat la un tur al Muzeului și al Sălii excelenței educaționale, fiind amintite aici și rezultatele notabile obținute ori proiectele de actualitate în care elevii și cadrele didactice ale instituției sunt implicați. De asemenea, însoțiți de profesori ai colegiului și de elevi ai acestuia, oaspeții au vizitat cancelaria, laboratoarele și sălile de pregătire ale elevilor cantemiriști.

Programul a continuat cu prezentarea colonelului Liviu Corciu, directorul Arhivelor Naționale Militare Române, a activităților Fundației Mareșal Alexandru Averescu, legate de comemorarea eroilor și readucerea în atenția societății a acestora, precum și a concursului, a echipelor și a juriului.

Lucrările elevilor au fost evaluate de colonelul Florin Șperlea, președintele juriului, redactor-șef al săptămânalului MApN, Observatorul militar, Manuel Stănescu, cercetător științific la Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară, și Sorin Turturică, muzeograf la Muzeul Militar Național Ferdinand I.

La deschiderea oficială a concursului au participat general-maior Gheorghiță Vlad, președintele Fundației, general de brigadă Ionel Irimia, comandantul Brigăzii de Informații Militare și membru în Consiliul director al Fundației, Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău, comandantul instituției-gazdă, colonelul Aurel-Constantin Neagu, directorul-adjunct al colegiului din Breaza, profesorul Aurel Soare, și membrii juriului.

Colonelul Aurel-Constantin Neagu, comandantul Colegiului Militar Național Dimitrie Cantemir, a făcut o prezentare a instituției pe care o conduce, iar profesorul Aurel Soare a trecut în revistă felul în care istoria, în interpretările date de diferitele regimuri politice, construiește sau influențează memoria colectivă.

În cuvântul său, președintele Fundației, general-maior Vlad, a mulțumit celor care au contribuit și au făcut posibil acest concurs, precum și participanților, apreciind că o astfel de competiție are un rol important în rememorarea jertfei istorice a neamului nostru.

După concurs, în așteptarea rezultatelor, prin grija gazdelor, concurenții au participat la o excursie în împrejurimi, la Ansamblul arhitectonic de la Brebu, fostă reședință domnească din vremea lui Matei Basarab și Constantin Brâncoveanu, și la Centrul cultural al comunei Brebu.

Participanții au primit cărți, reviste și abonamente on-line din partea Editurii Militare, Centrului Tehnic Editorial al Armatei, revistei Historia, Fundației culturale Magazin istoric și Arhivelor Militare Naționale Române. Premierea câștigătorilor va avea loc la 1 Decembrie, la sediul comandamentului Diviziei 2 Infanterie Getica, din Buzău.

În acest an, s-au alăturat concursului patru elevi voluntari din Buzău, care au dorit să fie alături de organizatori și să sprijine activitățile administrative din pasiune pentru istorie și din respect pentru instituția militară și valorile pe care Fundația Mareșal Alexandru Averescu le promovează.

 

Premii, secțiunea instituții de învățământ din Buzău

I – Colegiul Național Bogdan Petriceicu Hașdeu

II – Liceul Teoretic Radu Vlădescu, din Patârlagele

III – Colegiul Național Pedagogic Spiru Haret,

Mențiuni:  Liceul de Arte Margareta Sterian și Colegiul Național Mihai Eminescu

Premii, secțiunea colegii naționale militare

I – Colegiul Militar Național Ștefan cel Mare, din Câmpulung-Moldovenesc,

II – Colegiul Militar Național Dimitrie Cantemir, din Breaza

III – Colegiul Militar Național Tudor Vladimirescu, din Craiova

Mențiuni: Colegiul Militar Național Alexandru Ioan Cuza, din Constanța și Colegiul Militar Național Mihai Viteazul din Alba Iulia.

• Maior Silviu Bădiliță

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu