Un proiect de Ordonanță de urgență al Ministerului Finanțelor Publice prevede transformarea programului Prima casă într-un program social, destinat doar persoanelor cu venituri sub un anumit prag. Prima casă va deveni, astfel, O familie, o casă.

Programul nu va mai putea fi accesat decât de persoanele ori cuplurile care realizează, individual sau cumulat, venituri nete de maximum 4.500 de lei. Pragul va urca până la un maximum de 7.000 de lei, dacă familia are unul sau mai mulți copii în îngrijire.

De asemenea, dobânda va fi subvenționată cu 0,5% în cazul familiilor cu un singur copil și cu un punct procentual în situația familiilor care au în grijă doi sau mai mulți copii.

Se menține plata avansului minim de 5% din prețul de achiziție al locuinței, preț care nu poate fi mai mare de 70.000 de euro, echivalent în lei la cursul BNR, valabil la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare. Valoarea finanțării garantate de stat este de maximum 66.500 echivalent lei.

Programul se va adresa, în continuare, persoanelor care au până în 35 de ani. De la lansarea programului Prima casă, în 2009, au fost acordate 267.752 de garanții și promisiuni de garantare, în valoare totală de 23,7 miliarde de lei.

Despre autor

Liviu Anghel

Lasă un comentariu