Recent, Departamentul Regional de Studii pentru Managementul Resurselor de Apărare (DRESMARA) a găzduit cea de a 19-a Conferinţă anuală a Comandanților Centrelor de Educaţie şi Instruire din Parteneriatul NATO (PTECCC), organizată de Comandamentul Aliat pentru Transformare (ACT).

Ea a fost coprezidată de coloneii Dieter Kohl (Germania, șeful secției Planuri și Politici/Educație, Instruire, Exerciții și Evaluare/Headquarters Supreme Allied Commander Transformation, HQ SACT) și Timothy E. Dreifke (SUA, comandantul Școlii NATO de la Oberammergau).

Concepută pentru identificarea domeniilor de cooperare reciprocă, pentru a promova domeniile de cooperare militară practică, descrise în Conceptul PTEC aprobat de Consiliul Nord-Atlantic, conferința a avut următoarele obiective: integrarea în viitor a eforturilor tuturor centrelor, alinierea educației și instruirii furnizate de comunitatea PTEC principiilor NATO pentru a răspunde cerințelor actuale și viitoare, consolidarea cooperării practice în domeniul educației și instruirii individuale.

La conferință au participat reprezentanți ai Comandamentului NATO (Bruxelles), reprezentanți din structuri de comandă NATO, 32 de comandanți și delegați reprezentând 24 de centre de educaţie şi instruire.

Lucrările conferinței s-au desfășurat atât în sesiune plenară, cât și pe două secțiuni: provocări emergente de securitate (moderator Alan Howard, director adjunct Școala Navală Postuniversitară, Monterey, SUA, în cooperare cu International Peacekeeping and Security Centre, Ucraina); proiectarea stabilității (moderator colonel prof. univ. dr. Florin-Eduard Grosaru, director DRESMARA, în cooperare cu Finnish Defence Forces International Centre, Finlanda).

Au fost abordate și discutate aspecte privind modalitățile de cooperare regională a PTEC pe domeniile de interes care coincid priorităților NATO (proiectarea stabilității, provocări emergente de securitate, combaterea terorismului, măsuri de protecție împotriva dispozitivelor explozive improvizate, limbile străine, conștientizarea diferențelor culturale); utilizarea eficientă a platformelor electronice ale NATO pentru îmbunătățirea promovării ofertelor educaționale ale comunității PTEC, contribuţia PTEC în abordarea amenințărilor emergente prin programele de educație și instruire individuală oferite; utilizarea eficientă a programelor Train the Trainer și Instructor Exchange, puse la dispoziția PTEC de Școala NATO Oberammergau; consolidarea cooperării regionale și bilaterale, precum și cu ONU, UE și OSCE.

  • Dorin Duiculete

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu