Îmbunătăţirea nivelului de interoperabilitate, printr-un schimb mai bun de informaţii, dar şi prin intermediul aplicaţiilor militare reprezintă una dintre deciziile luate în cadrul celei de-a XIII-a ediții a Conferinței șefilor apărării din țările din Balcani pe probleme de cooperare militară, care s-a desfășurat miercuri, 4 septembrie, în București.

În fiecare an, se va organiza un exerciţiu regional, găzduit pe rând de fiecare ţară din Balcani, cu scopul de a îmbunătăți capacitatea de reacţie la diferite ameninţări, inclusiv în situaţia unor crize umanitare. Armatele din Balcani îşi vor intensifica cooperarea cu scopul de a menţine stabilitatea şi securitatea în regiune cu un sprijin permanent asigurat de NATO şi de ONU.

La activitatea organizată de Statul Major al Apărării au participat cele nouă delegații ale inițiativei – Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Grecia, Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Serbia și Turcia și, în calitate de observatori, delegațiile Croației și Sloveniei. Obiectivele conferinței au fost dezvoltarea cooperării militare regionale, întărirea securității și asigurarea unui climat de stabilitate în zona balcanică, identificarea și dezvoltarea unui mecanism regional de gestionare a crizelor, precum și creșterea interoperabilității forțelor armate din regiune în vederea participării, în comun, la diferite exerciții sau misiuni.  Invitații speciali ai evenimentului au fost Air Chief Marshal Stuart Peach, președintele Comitetului Militar al NATO, generalul-locotenent Omer Lavoie, locțiitorul comandantului Comandamentului Aliat Întrunit de la Napoli, generalul-locotenent Carlos Humberto Loitey, consilierul militar al Subsecretarului General al ONU pe probleme de operații de pace, precum și generalul de brigadă Fernando Paglialunga, reprezentantul UE.n fiecare an, se va organiza un exerciţiu regional, găzduit pe rând de fiecare ţară din Balcani, cu scopul de a îmbunătăți capacitatea de reacţie la diferite ameninţări, inclusiv în situaţia unor crize umanitare. Armatele din Balcani îşi vor intensifica cooperarea cu scopul de a menţine stabilitatea şi securitatea în regiune cu un sprijin permanent asigurat de NATO şi de ONU.

Foto: Valentin Ciorîrcă

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj în cadrul deschiderii Conferinţei, subliniind că dialogul în acest cadru aduce valoare adăugată cooperării regionale şi ajută la consolidarea stabilităţii şi securităţii în Balcani. Ca ţară membră a Uniunii Europene şi a Alianţei Nord-Atlantice, România acordă o atenţie specială statelor din această regiune şi susţine apropierea acestora de familia europeană şi de cea euroatlantică. Pe palierul european, România a sprijinit întotdeauna politica de extindere a Uniunii Europene în Balcani, iar în contextul exercitării Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al acestui an, am tratat cu prioritate extinderea Uniunii în Balcanii de Vest, se arată în mesajul care a fost citit de generalul-locotenent Mihai Şomordolea, consilier de stat la Departamentul Securităţii Naţionale, secretarul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Spectrul de provocări şi ameninţări cuprinde de la acţiuni agresive în deplină lipsă de respect pentru dreptul internaţional până la extinderea terorismului la nivel global şi proliferarea armelor de distrugere în masă. Amplificarea concurenţei pentru resursele strategice şi rutele de transport conexe, simultan cu ameninţări asimetrice crescânde, au atins o valoare extremă, a afirmat, într-o declaraţie susţinută la finalul conferinţei, şeful Statului Major al Apărării, general Nicolae Ciucă.

În acest sens, șeful SMAp a menţionat că participanţii la eveniment au discutat despre dezvoltarea reţelei de exerciţii şi instruire din Europa de Sud-Est, proiect realizat cu scopul de a sprijini planificarea şi conducerea exerciţiilor la nivel regional. În opinia mea, menţinerea unei cooperări militare adecvate şi acordarea sprijinului real ar ajuta ţările din Balcani să construiască instituţii eficiente şi să reformeze sectorul apărării pentru a face faţă provocărilor generate de mediul economic sărac, tensiunile sociale şi interetnice, terorismul şi agresiunile asimetrice, a declarat generalul Nicolae Ciucă.

La rândul său, preşedintele Comitetului Militar al Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic, Air Chief Marshal Stuart Peach, a declarat, în cadrul conferinţei comune cu şeful SMAp, că NATO continuă să facă investiţii pe termen lung, luându-şi un angajament în Balcanii de Vest. Interesul comun şi dorinţa de pace şi prosperitate în regiune este ceea ce motivează această investiţie. Valorile democratice, statul de drept, reforme naţionale şi relaţii bune între vecini – toate sunt vitale pentru securitatea regională. Ştim că sunt părţi care doresc să se amestece şi să destabilizeze regiunea, dar amestecul din afară în procesele democratice locale este inacceptabil. Asta ar putea include hacking-ul, dezinformarea şi alte forme de destabilizare. Nu ar trebui să subestimăm efectul dezinformării asupra societăţilor noastre. Pe termen lung, poate eroda încrederea în democraţia noastră şi în presa liberă, a afirmat Air Chief  Marshal Stuart Peach.

Foto Valentin Ciobîrcă

Totodată, el a lăudat contribuţia României la ceea ce înseamnă democraţie, societate deschisă şi presa liberă. România contribuie la securitatea euroatlantică comună, în multe feluri şi în multe locuri. În Balcanii de Vest, în vecinătate, forţele române contribuie la securitatea şi crearea unui mediu sigur în Kosovo. În Afganistan, sute de militari români ajută la stabilizarea ţării – o misiune importantă. În Polonia, militarii români descurajează agresiunea, fiind parte a unui batalion multinaţional, iar aici găzduiţi scutul NATO antirachetă. Suntem o alianţă defensivă. De asemenea, aveţi o contribuţie esenţială la securitatea în Marea Neagră, a afirmat oficialul NATO.

Întâlnirile anuale ale șefilor apărării țărilor balcanice reprezintă o inițiativă regională care a luat naștere în anul 2007. Scopul principal al acestui forum este de a spori cooperarea militară la toate nivelurile și de a îmbunătăți capacitățile relevante ale statelor din regiune pentru a putea fi pregătite să răspundă adecvat la potențialele amenințări asimetrice și la crizele non-militare.

Despre autor

Marius Bâtcă

Lasă un comentariu