Capitala Ungariei, Budapesta, a găzduit, săptămâna trecută, congresul Asociaţiei Europene a Presei Militare (EMPA). Evenimentul a reunit peste 30 de reprezentanţi media din Austria, Olanda, Estonia, Finlanda, Slovacia, Elveţia, Norvegia, Serbia şi România.

Prima reuniune EMPA a avut loc în 1977, la iniţiativa generalului italian Dionisio Sepielli. Asociaţia a ajuns astăzi la al 10-lea preşedinte, generalul austriac Wolfgang Peischel, redactor-şef al revistei „ÖMZ – Österreichische Militärische Zeitschrift”. Site-ul asociaţiei: empamil.eu

Participanții la congres, fotografiați la „Stefánia Palace”, cu prilejul deschiderii oficiale. Foto: Tischler Zoltán

Congresul din acest an, desfăşurat între 17 şi 21 octombrie, a marcat 40 de ani de existenţă pentru EMPA, asociaţie care reuneşte profesionişti media din 21 de ţări europene. Ca de fiecare dată, congresul a fost organizat ca un forum de discuţii, dar şi ca o posibilitate pentru armata ţării-gazdă să se prezinte prin câteva unităţi deosebite şi prin misiunile pe care le desfăşoară.

Astfel, congresul a fost deschis printr-o cină găzduită de Stefánia Palace, o clădire ridicată la sfârşitul secolului al XIX-lea, care a funcţionat în urmă cu aproximativ 100 de ani ca loc de întâlnire a aristocraţilor, fiind preluat de Ministerul maghiar al Apărării în 1947.

La Baza Aeriană 59, curioșii au încercat casca unui pilot de „Gripen”.

Prima zi a congresului a fost dedicată, în prima sa parte, întâlnirii propriu-zise a membrilor asociaţiei, cu problemele curente legate de statut, bilanţul financiar şi darea de seamă cu privire la activităţile în care au fost implicaţi în ultimul an jurnaliştii EMPA.

De asemenea, au fost premiaţi câştigătorii a două premii: cea mai bună fotografie şi cel mai bun articol, ambele realizate de membrii EMPA.

Ceva mai târziu, grupul a fost condus către Campusul Ludovika, acolo unde se află atât Universitatea Naţională de Servicii Publice, cât şi Batalionul Ludovika, instituţie de tradiţie în formarea ofiţerilor maghiari, a cărei istorie se scrie încă de la 1808, când educaţia militară de nivel superior a fost începută în localitatea Vác, în cadrul unei structuri care de la bun început a purtat numele reginei Maria Ludovika.

Publicațiile Trustului de Presă al MApN, la congresul EMPA de la Budapesta. Foto: Constantin Piștea

În campus, jurnaliştii au aflat o mulţime de lucruri interesante despre cum funcţionează acest batalion, despre structura anului universitar, drepturile şi obligaţiile cursanţilor, aceeaşi modalitate de informare păstrându-se şi în următoarele zile ale congresului, când participanţii au avut ocazia de a vizita trei obiective emblematice pentru armata ungară.

Primul dintre ele, Grupul 2 Bertalan Árpád al Forţelor maghiare pentru Operaţii Speciale, structură care a pus la cale atât o expoziţie cu armamentul şi tehnica din dotare, cât şi un exerciţiu demonstrativ, o ambuscadă, în care au fost implicate o grupă de militari, o maşină de teren şi un elicopter.

Ulterior, tot în a doua zi, participanţii au ajuns la Kecskemét, la sediul Bazei Aeriene 59, unde se găsesc avioane JAS 39 Gripen. 14 avioane Gripen se află în dotarea armatei maghiare, care se foloseşte de experienţa a 30 de piloţi de avioane de luptă, Ungaria protejând, prin contract, şi jumătate din spaţiul aerian al Sloveniei, care nu are avioane pentru poliţia aeriană (cealaltă jumătate a spaţiului aerian fiind asigurată de Italia).

Jurnaliști EMPA, urmărind evacuarea militarilor care au participat la ambuscada organizată de Grupul 2 „Bertalan Árpád” al Forţelor maghiare pentru Operaţii Speciale. Foto: Constantin Piștea

Şi aici, pe lângă descrierea bazei, a fost organizată o expoziţie, de data aceasta cu tehnica ieşită din uz, grupul având după aceea posibilitatea de a încerca o cască de pilot şi de a vedea diversele elemente ale echipamentului piloţilor maghiari.

Nu putea lipsi din programul congresului o zi dedicată prezentării modului în care funcţionează presa militară maghiară, participanţii fiind invitaţi în toate compartimentele centrului media HM Zrinyi, companie controlată de stat care cuprinde pe lângă presă scrisă şi editură, centru cinematografic şi studio radio, un puternic compartiment dedicat hărţilor.

Pe traseul de documentare a fost inclusă şi o întâlnire cu responsabilii paginii online honvedelem.hu, care au oferit date concrete legate de audienţa site-ului şi de felul cum gândesc proiectul, inclusiv necesitatea traducerii în limba engleză a celor mai importante articole.

De altfel, unul din punctele de interes ale discuţiilor din cadrul congresului a vizat audienţa, a se citi traficul, pentru online, ori tirajul, în cazul publicaţiilor scrise. Totul este gândit din perspectiva rentabilităţii, cu articole contribuind inclusiv soldaţii. Colaborările sunt plătite în multe cazuri, inclusiv traducerile, care sunt realizate de traducători specializaţi în terminologia militară.

Fiecare participant a plecat de la Budapesta nu doar cu impresii despre ţara-gazdă şi armata ei, ci şi cu multe exemplare de reviste ale colegilor de asociaţie, pe masa cu publicaţii fiind prezente şi cele trei realizări în print ale Trustului de Presă al Ministerului Apărării Naţionale: Observatorul militar, Viaţa militară şi Spirit militar modern.

Despre autor

Constantin Piştea

Maiorul Constantin Piştea a absolvit Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” şi Facultatea de Jurnalism a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu. Lucrează în presa militară din anul 2006. Este realizator de emisiuni la postul de radio „Vocea Armatei”.

Lasă un comentariu