Miercuri, 13 martie, la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre Române din Babadag, s-a desfăşurat ceremonia de deschidere a exerciţiului multinaţional Platinum Eagle 19.1.

Până la 20 martie, 80 militari din Armata României s-au instruit în comun cu aproximativ alți 200 din Bulgaria, Georgia, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii şi Ucraina.

Modulul de instruire face parte din inițiativa regională Black Sea Rotational Force (BSRF), condusă de Corpul SUA de Infanterie Marină dislocat în Europa și Africa (MARFOREUR/AF – Marines Corps Forces Europe and Africa) și cuprinde antrenamente care vizează scenarii de atacare a unor baze terestre inamice și de exersare a procedurilor de luptă în mediul urban, dar și în medii lagunare, greu accesibile.

Armata României a fost reprezentată de militari din Forţele Terestre, reprezentând Brigada 9 Mecanizată Mărăşeşti, mai exact Batalionul 341 Infanterie Constanţa, și din Forţele Navale, din Regimentul 307 Infanterie Marină.

Locotenent-colonelul Ciprian Balica, comandantul Batalionului 341 Infanterie Constanţa, a fost conducătorul exercițiului.

Obiectivele modulului au vizat creşterea interoperabilităţii forţelor armate ale ţărilor partenere participante la exerciţiu, menţinerea capabilităţii de dislocare şi instruire în comun prin exersarea sprijinului logistic comun, dezvoltarea unui mediu regional favorabil cooperării militare multinaţionale şi creşterea nivelului de pregătire a militarilor din țările participante.

La acţiunile de pregătire comună au fost planificate exerciţii tactice ce au inclus trageri cu armamentul din dotare, acordarea primului ajutor în zonele de operaţii, precum şi exersarea procedurilor de comandă şi control la nivel subunitate.

Acțiunea din poligonul Babadag a fost una dinamică, fiind reprezentată de LFX-uri executate de două companii de infanterie care au participat la o ofensivă din mișcare. Tragerile cu muniție reală, în cadrul dispozitivelor de luptă adoptate, au fost elementul de bază în registrul pregătirii comune a plutoanelor din țări diferite.

O companie de infanterie a fost comandată de un ofițer român, locotenentul Andrei Cristea. A avut în subordine patru plutoane de infanterie, câte unul din Ucraina, Georgia, România (din Batalionul 341 Infanterie) și din SUA.

O a doua companie de infanterie s-a aflat sub comanda unui ofițer american. A fost constituită tot din patru plutoane de infanterie, din SUA, Republica Moldova, Bulgaria și Romania (Regimentul 307 Infanterie Marină al Forțelor Navale).

Cele două companii au avut în sprijin subunități de mitraliere, de aruncătoare cal. 82 mm și cal. 60 mm (americane). Trupele de la sol au mai fost sprijinite și de aeronave MiG-21 LanceR și IAR-330 Puma SOCAT ale Forțelor Aeriene.

Numitorul comun a fost cooperarea, animată de profesionalism și camaraderie, precum și de traiul dur în condiții de campanie, atât pe durata desfășurării ostilităților, cât și  pe timpul cazării într-o tabără destul de vitregă din punct de vedere al dotărilor.

BSRF este un exerciţiu anual, care se desfăşoară în zona Mării Negre, Balcani şi în regiunea Caucazului, al cărui scop este creşterea nivelului de interoperabilitate a forţelor armate, prin antrenarea în comun a militarilor în vederea participării la operaţii de menţinere a păcii şi de contra-insurgenţă.

Participarea militarilor din Forțele Navale române la activitățile de instruire, organizate în context întrunit, consolidează măsurile defensive ale  NATO de asigurare a stabilității regionale, pe flancul estic al Alianței.

Despre autor

Viorel Amzarescu

Lasă un comentariu