La Galeria Artelor a Palatului Cercului Militar s-a închis, săptămâna trecută, retrospectiva artiștilor Vasile Anghelache și Martine Georges.

Grafică, desen și gravură din marile cicluri tematice ale lui Vasile Anghelache, desen cu fine metafore al sensibilei franțuzoaice Martine Georges.

Mama s-a născut în satul lui Ştefan Luchian, Ştefăneşti, pe malul Prutului, iar tata este din Adjudu Vechi. Probabil că plaiul acesta moldav şi-a pus amprenta pe sensibilitatea mea, cred că noi moldovenii suntem nişte firi deosebite, puţin mai romantice, mai sensibile, dar, în acelaşi timp, privind la mine, sunt uimit uneori de duritatea de care dau dovadă…

Abia prin 1974 am reuşit să dau la pictură, iar în anul trei am fost arestat pentru prima oară de către Securitate. Făcusem nişte desene cu tentă politică. La acea vreme, fiind tânăr,  era o dovadă de teribilism, era probabil şi o revoltă, care zăcea în mine.

Am participat pentru prima dată la un salon municipal cu un desen în peniţă, fiind primul meu desen din ciclul TempusEdaxRerum – Timpul care înghite totul.

Am fost iar arestat, la 32 de ani. Mi-au confiscat atelierul, presa, materialele, însă dorinţa de a sluji adevărul nu au putut să mi-o ia. Am vrut să am un nume cât se poate de curat.

Prima gravură la care am lucrat a fost inspirată de o carte despre viaţa lui Galileo Galilei, mai exact de un fragment care mi-a căzut sub ochi dintr-o scrisoare către Castelli, un bun prieten de-al lui, în care îi spune: Iată, aşadar, sub ce judecători suntem nevoiţi să trăim, să murim şi, ceea ce este mai rău, să tăcem. Era exact perioada pe care noi o trăiam.

Acest text mi-a inspirat prima gravură din ciclul acesta Despre cenzură, a doua fiind inspirată din Juvenal: Dat veniam corvis, vexat censura columbas.

Dificultatea de care m-am izbit a fost să pot reda prin desen, prin linie, culoare nişte idei, pentru că eu desenez idei. Pentru mine asta este esenţial. Fac studii de copaci în natură, sau de piese anatomice la muzee, sau naturi statice în atelier, ele sunt ca un fel de arsenal care contribuie la clădirea operei mele care se bazează foarte mult pe imaginaţie. 

Autodidactă pasionată de desen și pictură, Martine Georges și-a dezvoltat și a îmbogățit arta și tehnica, din 1982, cu artiști profesioniști din Toulouse și Lyon.

Ea reușește să transmită, cu gingășie, prin lucrările sale, emoția unui loc sau surpriza unei metafore. Natura cu toate elementele ei, aerul, apa, mineralele populează desenele și acuarelele, gravurile sale cu o grație și forță de evocare remarcabile.

Este prezentă în numeroase expoziții colective și personale în Franța și România.

Răduț Bîlbîie

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu