Absolvenții Cursului de arte plastice pentru copii, al Cercului Militar Național, sunt cu toții premianți. Profesoara lor, Veronica Emanoil, susține că au deprins esențialul în pictură – libertatea de a fi ei înșiși.

Antonia Andreea Orășanu (6 ani), Iulia Maria Toader (8 ani), Bogdan Stoian (8 ani), Tonia Ciortoloman (9 ani), Eliana Cărămidă (11 ani), Luiza-Ana Yu Humei (12 ani), Matei Balog (12 ani) și Eduard Velicu (13 ani). S-a strigat catalogul în ziua festivă a finalului de curs.

Tonia Ciortoloman.

Veronica Emanoil este de 21 de ani profesoara acestui curs organizat de Cercul Militar Național. Alăturat tehnicilor de lucru cu care îi deprinde pe elevii săi, are un secret didactic:

– Îi las să se exprime liber. Sunt copii care au o explozie de culoare, alții care preferă desenul…

Matei Balog.

Eliana Cărămidă, care de doi ani lucrează sub îndrumarea profesoarei sale, ne asigură:

– Doamna profesoară ne-a învățat tehnici diverse. Și este atât de blândă!

Eduard Velicu, datorită căruia și colegii săi și-au făcut autoportrete, ne lămurește de ce a pus accentul pe portret:

– Pentru că mi s-a părut mai interesant și mai greu de făcut. Îmi place aici, la curs, oftează.

Iulia Maria Toader.

Luiza-Ana Yu Humei, în schimb, iubește peisajele și adoră florile:

– Și cel mai mult îmi plac trandafirii. Numai că mi se par cel mai greu de desenat. Luiza a încheiat anul întâi al cursului. Iar mama sa a fost eleva aceleiași profesoare, tot aici, la Cercul Militar Național.

Eduard Velicu.

Și Iuliei Toader îi plac florile foarte mult, drept pentru care ne-a descris în amănunt una. Și ne-a asigurat că rozul și movul sunt culorile favorite.

– Iar dulciurile preferate sunt jeleurile…

Luiza-Ana Yu Humei.

Între timp, Petru Toader, fratele de numai patru anișori, ne explică în calitate de critic de artă:

– Sora mea pictează pentru că e mare. Eu știu să desenez doar oameni.

Tonia Ciortoloman are singurul autoportret cu diademă:

– Pentru că sunt balerină, explică. De vreo trei ani fac balet, și pictură numai de doi ani. Cursul de pictură este mai relaxant.

Părere ce coincide și cu a colegului său, Bogdan Stoian. Căruia îi plac culorile roșu, galben și albastru. Și copacii. Cei desenați de el sunt roz.

Bogdan Stoian.

– Din amintiri m-am inspirat, ne explică. Cel care ne-a introdus în atmosfera orelor de pictură a fost Matei Balog:

– Aici, doamna ne lasă să pictăm în stilul nostru. Purtăm dialoguri ca de la prieten la prieten. Și vreau să vă spun că doamna nu se grăbește nicăieri. Tot el ne uimește cu propria-i cugetare, cum că ar da jocurile video pe cursul de arte plastice. Acolo, la jocuri, mă distrez, într-adevăr, dar aici, la pictură, simt cea mai mare stare de bine.

Eliana Cărămidă.

Profesoara Veronica Emanoil le-a organizat celor opt elevi ai săi, drept serbare de final de curs, o expoziție. Numai așa puteau să le fie alături elevilor săi mai mult decât părinții, iar serbarea să dureze mai mult ca-n povești, zece zile. Festivitatea de premiere – vernisajul – a inclus și bucuria unei felii de tort cu ciocolată, adus de micul artist Bogdan Stoian. Cei opt ani ai săi atunci s-au împlinit.

Despre autor

Cornelia Mihăilă

Maiorul Cornelia-Gabriela Mihăilă este absolventă a Facultăţii de Filologie a Universităţii „Hyperion” şi a studiilor universitare de masterat ale Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice a SNSPA (Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative). Domeniul său de interes este Chipul Frumos din omul înveşmântat sau nu în haină militară.

Lasă un comentariu