Există încă mulți români care preferă să țină banii la saltea, evitând depozitele și conturile bancare, având încă vie amintirea falimentelor înregistrate de unele bănci în România postrevoluționară.

În prezent, banii depuși de persoane fizice și firme în bănci, sunt garantați, în limita a 100.000 de euro, de Fondul de Garantare a Depozitelor în  Sistemul Bancar (FGDB). Rămâne, totuși, întrebarea referitoare la modalitatea de recuperare a banilor, în cazul în care banca unde avem deschis un cont, sau chiar mai multe, intră în faliment. În acest caz, toate sumele deținute de o persoană într-o bancă se adună și, dacă nu este depășit pragul de 100.000 de euro, banii se vor recupera din Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar.

Plafonul de 100.000 de euro este valabil pentru fiecare bancă în parte, astfel că, beneficiezi de garanție, în aceeași limită, dacă ai bani depuși la mai multe bănci. Este chiar recomandabil ca sumele mari să fie împărțite în fracții de 100.000 de euro și să fie depuse la bănci diferite. Dacă ai credite la banca unde deții și conturi de depozit sau de economii, se scad eventualele rate restante, comisioanele și impozitul pe dobândă la economii, urmând să încasezi restul de bani.

Dacă deții la banca falimentară depozite care depășesc plafonul garantat de 100.000 de euro, îți vei recupera banii în această limită, iar pentru recuperarea restului trebuie să te adresezi instanței, pentru a te înscrie la masa credală. Există și situații în care se garantează sume peste plafonul menționat, însă doar temporar.

Este cazul depozitelor constituite în urma vânzărilor de locuințe, încasării indemnizațiilor de pensionare, disponibilizare, invaliditate, deces, indemnizații de asigurare sau compensații pentru daune rezultate din infracțiuni sau pentru condamnări pe nedrept. Acestea sunt garantate integral, însă pe o perioadă de cel mult 12 luni de la data constituirii depozitului. Dacă, după expirarea acestui termen, banii rămân în bancă, este recomandabil să fie împărțiți în depozite de maximum 100.000 de euro la mai multe bănci, astfel încât suma să fie integral garantată.

În cazul în care FGDB nu dispune de fondurile necesare pentru a acoperi toate sumele deponenților, legea prevede ca guvernul să pună la dispoziția fondului, sub formă de împrumut, sumele necesare efectuării plăților, în maximum cinci zile lucrătoare de la data solicitării.

Despre autor

Liviu Anghel

Lasă un comentariu