În perioada 19-23 februarie, la Predeal, s-a desfăşurat ediţia a XV-a a Alpiniadei vânătorilor de munte.

După mai bine de zece ani, Alpiniada vânătorilor de munte a revenit la Predeal, într-un cadru de poveste, cu stratul de zăpadă de peste 50 de centimetri şi cu un soare care a ştiut să iasă din nori exact atunci când a trebuit.

Cele șapte loturi de la ediția a XV-a a „Alpiniadei” vânătorilor de munte.
Foto: Mariana Dinu

Competiţia a fost organizată de Statul Major al Forţelor Terestre, iar la start s-au aliniat şapte loturi, trei din Brigada 2 Vânători de Munte Sarmizegetusa, din Braşov, şi patru din Brigada 61 Vânători de Munte General Virgil Bădulescu, din Miercurea Ciuc.

Aceste competiţii sunt foarte importante pentru militari. În primul rând, îşi dovedesc deprinderile căpătate, toate probele fiind aplicativ-militare şi având legătură cu meseria pe care o practică. Apoi, noi, Statul Major, urmărim prin acest cadru concurenţial să verificăm nivelul lor de pregătire şi să vedem unde trebuie să intervenim, explică şeful Secţiei cultură şi sport din SMFT şi preşedintele comitetului de organizare a Alpiniadei de iarnă a vânătorilor de munte, colonel Daniel Banu.

Start în proba de ștafetă.
Foto: Mariana Dinu

După prezentarea loturilor şi şedinţa tehnică, marţi s-a dat startul primei probe – ştafeta –, desfăşurată în poligonul Cheia. Au participat câte patru militari din fiecare lot, executând tragere cu armamentul individual şi schi fond, pe distanţa de 7 km. Aflaţi pe teren propriu, militarii Batalionului 21 VM au terminat pe primul loc, începând cu dreptul competiţia.

Foto: Mariana Dinu

Miercuri, în zona Clăbucet, s-a desfăşurat proba de triatlon care, după cum anunţă numele, cuprinde trei etape: coborâre, slalom şi schi fond, pe distanţa de 10 km. Şi în clasamentul final al triatlonului, tot Batalionul 21 VM a obţinut cel mai bun punctaj, după ce sergentul-major Florin Jitaru a încheiat cursa pe primul loc la coborâre şi schi fond, singurul loc întâi scăpat de militarii din Predeal fiind la proba de slalom uriaş, unde medalia de aur a fost câştigată de fruntaşul Dan Pogoreanu, din Batalionul 17 VM.

Sergent-major Florin Jitaru.
Foto: Mariana Dinu

La finalul zilei, cu două probe câştigate, sergentul-major Florin Jitaru a mai avut parte de o surpriză. Ştiind că este ziua lui de naştere, colegii şi comandantul au marcat momentul cu un tort adus direct pe pârtie, emoţionându-l până la lacrimi pe Florin.

Atelier de tragere la proba de patrulă.
Foto: Silvia Voinescu

Joi, patrula a avut startul de dimineaţă, la Cheile Râşnoavei. 20 km au parcurs militarii, în marş, cu schiurile în picioare, iar traseul a cuprins trei ateliere: tragere, 200 de metri de teren contaminat, cu masca contra gazelor pe figură, şi aruncarea grenadelor. Linia de finiş a fost trasată în zona Clubului Sportiv Aplicativ-Militar
Bucegi.

La jumătatea celor 20 km de la patrulă, militarii au avut de trecut prin 200 m de teren contaminat.
Foto: Silvia Voinescu

Fără nicio surpriză, vânătorii de munte din Predeal au terminat primii cursa, urmaţi de militarii din Brigada 61 VM, din Miercurea Ciuc, şi de lotul care a reprezentat Batalionul 17 VM, din Vatra Dornei.

De la an la an, vânătorii de munte se prezintă din ce în ce mai bine, asta datorită instruirii la unităţile de care aparţin, dar şi faptului că SMFT a reuşit să achiziţioneze material competitiv (schiuri de tură şi clăpari). Militarii au dat dovadă de sportivitate şi, ca întotdeauna, spiritul lor de vânători de munte s-a făcut simţit pe tot parcursul competiţiei, a apreciat, la final, colonelul Daniel Banu.

Foto: Silvia Voinescu

Ceremonia de premiere a fost organizată vineri, la Batalionul 21 VM din Predeal, iar la activitate au fost prezenţi comandantul Diviziei 4 Infanterie Gemina, generalul de brigadă Virgil Ovidiu Pop, comandanţii de mari unităţi şi unităţi de vânători de munte.

Foto: Silvia Voinescu

Pentru a treia oară consecutiv, locul I şi câştigător al Alpiniadei vânătorilor de munte a fost desemnat Batalionul 21 VM, din Predeal. Asta înseamnă că militarii acestei structuri vor păstra cupa competiţiei, altfel transmisibilă, de la an la an, campionilor Alpiniadei.

Foto: Mariana Dinu

Clasament general

Locul I – Batalionul 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi”

Locul al II-lea – Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”

Locul al III-lea – Batalionul 17 Vânători de Munte „Dragoş Vodă”

Locul al IV-lea – Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”

Locul al V-lea – Batalionul 22 Vânători de Munte „Cireşoaia”

Locul al VI-lea – Batalionul 24 Vânători de Munte „General Gheorghe Avramescu”

Locul al VII-lea – Batalionul 33 Vânători de Munte „Posada”

Despre autor

Alina Crișan

Plutonierul Alina Crişan a absolvit Şcoala Militară de Muzică, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi Facultatea de Comunicare şi Jurnalism. Este preocupată de domeniul învăţământului militar şi realizatoare de emisiuni la postul de radio „Vocea Armatei”.

Lasă un comentariu