Maistrul militar principal Romică Simireanu a organizat și coordonat, timp de două săptămâni, un curs de tipul Train the Trainer, de pregătire a viitorilor instructori ai Armatei Naționale Afgane. Cursul a fost unul de inițiere în utilizarea stațiilor radio Datron.

Simireanu este specialist în comunicații și informatică și face parte din echipa de consilieri militari români din Comandamentul de instruire, asistență și consiliere Sud, TAAC-S, din Baza Aeriană Kandahar. Maistrul are o experiență de 25 de ani în armată, face parte din Forțele Aeriene și este la a treia misiune în teatrul de operații din Afganistan.

Maistru militar principal Romică Simireanu.

Cursul de cunoaștere a stațiilor portabile și vehiculare pentru partenerii noștri afgani este unul din primele cursuri de acest fel din specialitatea comunicații, organizat aici, în baza Kandahar.

Modulele de instruire au inclus întrebuin-țarea stațiilor radio Datron în luptă, programarea frecvențelor și pregătirea metodică a cursanților, pentru că acest curs face parte din programul Train the Trainer. Suntem încrezători că vom continua aceste module de pregătire cu militarii afgani și în perioada următoare, pentru a parcurge și modulul de criptare a transmisiilor, a spus maistrul militar principal Romică Simireanu.

Prin aceste forme de pregătire se asigură specialiști de comunicații pentru armata afgană, urmărindu-se operarea eficientă a echipamentelor militare pe care le au în înzestrarea unităților, astfel încât acestea să poată gestiona cu succes situația de securitate din zona de responsabilitate.

Scopul misiunii NATO Resolute Support din Afganistan este de a susține, prin instruire și consiliere, sistemul național de apărare și forțele de securitate afgane, pentru ca acestea să poată asigura autonom siguranța statului și a cetățenilor afgani.

Despre autor

Bogdan Oproiu

Maiorul Bogdan Oproiu este licenţiat în jurnalism şi ştiinţele comunicării al Universităţii din Bucureşti, absolvent al Şcolii Superioare de Jurnalistică. Este interesat de învăţământul militar, cercetare şi dezvoltare în domeniul tehnologiilor militare şi analiză geopolitică. Este realizator de emisiuni la postul de radio „Vocea Armatei”.

Lasă un comentariu