Cea de-a 15-a ediţie a Cursului pentru jurnaliştii care transmit din zone de conflict s-a desfăşurat, în perioada 18-22 iunie, în garnizoanele Constanţa, Mangalia și Babadag, iar sâmbătă, 23 iunie, a avut loc ceremonia de încheiere pe Dana 0 a Portului Militar Constanța.

Cursul a fost organizat de Direcţia informare şi relaţii publice a Ministerului Apărării Naţionale, cu sprijinul Statului Major al Forţelor Navale şi al Statului Major al Forţelor Aeriene.

Foto: navy.ro

La această ediție, Forțele Navale române au fost gazdele Cursului pentru jurnaliştii care transmit din zone de conflict.

Scopul principal al cursului este acela de a pregăti jurnaliștii civili pentru activitatea din zonele de criză și război, accentul fiind pus pe cunoașterea și înțelegerea riscurilor multiple la care aceștia se expun și pe formarea deprinderilor practice de acțiune în situații periculoase.

De asemenea, jurnaliștii au văzut tehnicile de acțiune al jandarmeriei, în cazul apariției unor incidente pe timpul unor manifestări de protest, au făcut scufundări și au asistat la modul cum marinarii militari execută misiuni pe mare.

Foto: navy.ro

Prin aplicarea pe scară largă a conceptelor utilizate în pregătirea personalului militar care urmează să fie desfășurat într-o misiune, au fost create situații cât mai apropiate de realitatea teatrelor de operații militare.

Programul cursului a avut în vedere nu numai cele mai recente evoluții înregistrate în situațiile reporterilor care transmit din zone de conflict și riscurile actuale la care se expun pe timpul exercitării profesiei, ci și luarea în considerare a experienței Armatei României în diverse împrejurări.

Foto: navy.ro

Acțiunile s-au desfășurat în Portul Militar Constanța, în poligonul de la Mangalia, în tabăra de instrucţie a Regimentului de Infanterie Marină, la bordul fregatei Regele Ferdinand sau în raioanele de pregătire ale scafandrilor. De asemenea, s-a ieşit pe mare cu Fregata Regele Ferdinand, iar modulul de orientare și supravieţuire s-a desfășurat la Regimentul 307 Infanterie Marină.

Astfel, reprezentanţii mass-media participanți la curs au dobândit, în cadrul modulului de instruire teoretică, cunoştinţe privitoare la procedurile de acreditare şi de lucru ale jurnaliştilor pe timpul operaţiilor militare, riscurile şi regulile de siguranţă şi de protecţie în zonele de conflict, noțiuni privind securitatea operaţională şi de acordare a primului ajutor.

Foto: navy.ro

Pe timpul modulului de instruire practică, jurnaliştii au participat la diverse antrenamente – dezvoltarea abilităţilor fizice specifice, instrucţie specifică navală şi de scufundare, tehnici de acordare a primului ajutor, tehnici de supravieţuire, cunoașterea hărţilor, a busolei, a GPS-ului şi lucrul practic cu acestea. De asemenea, au asistat la şedinţe demonstrative de tragere cu armamentul specific forţelor pentru operaţii speciale şi la exerciţii de paraşutare.

Foto: navy.ro

Totodată, cursanţilor le-a fost prezentată tehnica de luptă şi echipamentul din dotarea militarilor batalionului de infanterie marină, a scafandrilor militari, a marinarilor şi din baza aeriană, modul de acţiune în cazul atacului cu dispozitive explozive improvizate, folosirea mijloacelor de protecţie CBRN, trecerea prin suprafeţe de teren incendiate, precum şi modul de comportare pe timpul executării unei misiuni specifice zonelor de conflict.

Cursul a pregătit, din anul 2004 şi până în prezent, 278 de jurnaliști.

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu