Marţi, 29 noiembrie, la intersecţia dintre soarele tomnatic şi gerul iernii, întreg personalul Batalionului 81 LAROM Maior Gheorghe Şonţu a îmbrăcat straie de sărbătoare, cu ocazia împlinirii a 15 ani de la înfiinţare.

În Focşani, toamna şi iarna încă se luptă pentru supremaţie. Soarele este prezent la datorie, dar frigul parcă nu ar renunţa cu una, cu două. Oricât de scăzute ar fi temperaturile, platoul Batalionului 81 LAROM Maior Gheorghe Şonţu pare că fierbe.

Este o zi de sărbătoare, iar atmosfera festivă câştigă lupta în faţa vremii capricioase. Se împlinesc 15 de ani de la înfiinţarea unităţii, perioadă în care militarii de aici au reprezentat un adevărat exemplu de profesionalism şi modernizare.

Foto: sublocotenent Cornelia Bădin

Foto: sublocotenent Cornelia Bădin

Istoria unităţii a început în anul 2001, când, în prima zi de decembrie, a luat fiinţă Regimentul 81 Artilerie, subordonat Brigăzii 8 Artilerie Mixtă şi dislocat în garnizoana Focşani.

Începând cu 4 octombrie 2004, Regimentul 81 Artilerie s-a transformat în Divizionul 81 Artilerie. După doi ani, la 1 aprilie 2006, Divizionul 81 Artilerie şi-a schimbat din nou denumirea, de data aceasta în Batalionul 81 Artilerie, iar în aceeaşi zi a primit denumirea onorifică Maior Gheorghe Şonţu.

Ultimul botez a fost primit în 2010, când Batalionul 81 Artilerie Maior Gheorghe Şonţu a devenit Batalionul 81 LAROM Maior Gheorghe Şonţu.

Schimbările nu au împiedicat unitatea să se dezvolte, să se modernizeze şi să se pregătească. Dovada o fac Emblema de onoare a Forţelor Terestre şi Emblema de onoare a Statului Major General, conferite batalionului în decurs de doi ani.

tragere-larom

Înapoi în prezent, platoul unităţii vibrează sub paşi grăbiţi. Se aşteaptă oaspeţi, steagurile de identificare ale subunităţilor urmează să fie înmânate.

Pe tot parcursul zilei au avut loc manifestările prilejuite de sărbătorirea celor 15 de ani de existenţă, precum vizitarea Galeriei Comandanţilor, vizitarea Sălii Tradiţiilor unităţii, momentul artistic al muzicii militare din garnizoană, expoziţia de tehnică militară din dotarea batalionului şi ceremonia militară şi religioasă.

La activitate a fost prezent comandantul Brigăzii 8 LAROM Alexandru Ioan Cuza, general de brigadă Adrian Stroea, alături de oficialităţi ale administraţiei locale, cadre militare în rezervă şi în activitate, personal civil.

Platoul unităţii a găzduit ceremonia militară şi religioasă dedicată acestui moment deosebit, o manifestare de suflet, încărcată de emoţie.

Înmânarea plachetelor, diplomelor şi insignelor aniversare a însemnat recunoaşterea meritelor militarilor care, zi de zi, se instruiesc în vederea menţinerii şi dezvoltării nivelului de operaţionalizare. Mai mult decât atât, un moment de suflet a fost evocarea personalităţii maiorului Gheorghe Şonţu de către un actor al Teatrului Municipal Maior Gheorghe Pastia din Focşani.

Pentru câţiva militari, ziua a avut dublă însemnătate, odată cu ceremonia de trecere în rezervă a unui număr de şase cadre aparţinând comandamentului marii unităţi, precum şi Batalioanelor 81 şi 84.

În cadrul ceremoniei, comandantul brigăzii a dat citire Ordinului ministrului apărării naţionale de trecere în rezervă şi le-a adresat mulţumiri precizând: Cu prilejul trecerii în rezervă vă aduc mulţumiri şi apreciez înaltul profesionalism, probitatea morală şi responsabilitatea de care aţi dat dovadă în executarea atribuţiilor de serviciu de-a lungul întregii cariere.

De-a lungul celor 15 ani de existenţă, atât ca regiment, cât şi ca batalion, dumneavoastră aţi avut o exprimare profesională admirabilă, aţi dovedit măiestrie în poligoane, aţi dovedit sârguinţă în a vă instrui pe terenul de instrucţie şi aţi demonstrat că sunteţi unii dintre cei mai buni artilerişti ai ţării.

Aţi participat în mod onorant la îndeplinirea angajamentelor internaţionale asumate de România în teatrele de operaţii. Prin tot ce aţi făcut, aţi dovedit profesionalism, dragoste de ţară şi, nu în ultimul rând, camaraderie în relaţiile cu ceilalţi militari.

La ceas aniversar, le urăm şi noi militarilor Batalionului 81 LAROM Maior Gheorghe Şonţu putere, pentru a-şi continua şi desăvârşi pregătirea, răbdare şi aceeaşi determinare de care au dat dovadă şi până acum. La mulţi ani!

 

 

Despre autor

Cornelia Dumitru

Locotenentul Cornelia Dumitru a absolvit Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu. Domeniile sale de interes sunt învăţământul militar şi fenomenul cultural militar. Realizează corespondenţe pentru postul de radio „Vocea Armatei”.

Lasă un comentariu