Moneda euro a depășit, săptămâna trecută,  pragul de 4,78 de lei la cursul oficial al BNR, în timp ce unele bănci comerciale vindeau moneda unică europeană cu 4,90 de lei. Luni, un euro a scăzut puțin sub pragul de 4,78 lei, însă analiștii spun că, pe termen mediu, tendința este de creștere.

Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank România, şi fost şef al Consiliului Fiscal, a declarat, recent, că estimările băncii arată că euro va ajunge, la finalul anului, la 4,80 de lei.

Previziunile altor analişti spun că, în următoarele luni, un euro se va tranzacţiona cu 5 lei, pe fondul datelor macroeconomice proaste şi a creşterii deficitului de cont curent (balanţa dintre importuri şi exporturi). Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 6,025 miliarde de euro, în primele şapte luni din 2019, în creştere cu circa 24% faţă de cel din perioada similară a lui 2018, de 4,859 miliarde de euro, se arată într-un comunicat de presă al Băncii Naţionale a României, emis la începutul lunii septembrie.

Euro creşte, în primul rând, din cauza cererii mari de valută, cerere creată de importurile pe care companiile din România le fac în această perioadă. Firmele importă masiv pentru a-şi face stocuri de sărbători, previzionând vânzări mai mari decât anul trecut.

De Black Friday, valoarea totală a volumelor tranzacționate online a ajuns la 198,02 milioane de lei, mai mult cu peste 26% față de anul trecut, când s-au înregistrat vânzări de aproximativ 157 milioane de lei. Numărul de tranzacții a ajuns la 338.229, mai mult cu peste 43% față de 2018. Cifrele arată că oamenii au apetenţă pentru achiziţionarea de produse, însă aceasta se răsfrânge negativ asupra cifrelor macroeconomice, în condiţiile în care România importă masiv.

Pe de altă parte, problemele din bugetul de stat, legate mai ales de încadrarea în ţinta anuală de deficit, provoacă neîncrederea investitorilor care nu mai sunt interesaţi de leu. Aceştia cumpără masiv valută, aruncând lei în piaţă. Românii care lucrează în afara ţării trimiteau, anii trecuţi, bani acasă pentru familii. Nu se ştie de ce, dar anul acesta remiterile nu mai sunt atât de consistente, astfel că o resursă importantă care echilibra piaţa financiară nu mai funcţionează.

Despre autor

Liviu Anghel

Lasă un comentariu