Rusia cheltuie sume importante pentru subvenţionarea medicamentelor oncologice, necesare tratamentului bolnavilor de cancer.

Conform agenţiei DSM Group, specializată în analiza pieţei medicamentelor, statul rus a cheltuit, în 2017, 79 de miliarde de ruble (aproape 112 milioane de euro) pe astfel de medicamente, în 2018, 88,8 miliarde de ruble (aproximativ 125 de milioane de euro), în prima jumătate a anului în curs fiind cheltuite 65 de miliarde de ruble în acest scop (aproximativ 91 de milioane de euro).

Peste 300.000 de oameni mor, anual, în Rusia din cauza cancerului, potrivit statisticilor oficiale citate de Deutsche Welle. Numărul real al celor care pier din cauza acestei maladii este mult mai mare, deoarece statistica oficială nu îi ia în calcul pe cei care mor acasă.

În cadrul ediţiei a doua a Forumului dedicat afecţiunilor oncologice, preşedintele Asociaţiei Spitalelor Oncologice, Valery Starinsky, a anunţat că numărul deceselor provocate de cancer este mult mai mare decât cel prognozat. Acesta spune că s-a ajuns aici din cauză că un număr mare de cazuri sunt diagnosticate târziu. Pe de altă parte, lipsa specialiştilor oncologici constituie o alta cauză a numărului mare de decese în rândul celor bolnavi.

Alexey Maschan, directorul Institutului Pediatric de Hematologie, Imunologie şi Tehnologii Celulare, spune că lipsa medicamentelor pentru tratamentul cancerului reprezintă o adevărată catastrofă umanitară, explicând şi de ce s-a ajuns aici. Prima cauză a lipsei medicamentelor oncologice este reprezentată de retragerea firmelor vestice de pe piaţa rusească.

În al doilea rând, Maschan este nemulţumit de faptul că piaţa de medicamente rusească nu este una liberă, statul fiind cel care cumpără medicamentele, împărţindu-le ulterior instituţiilor medicale. Specialistul atrage atenţia că, dacă situaţia nu se va schimba, în următorii ani mortalitatea oncologică va ajunge la 20-30%.

Aproape 63% din medicamentele oncologice prezente pe piaţa rusească sunt de fabricaţie internă. Maschan spune că producerea acestor medicamente nu este îndeajuns de bine controlată de stat, îndoindu-se de calitatea acestora. Multe dintre firmele producătoare sunt aproape necunoscute, iar companiile cunoscute nu fac faţă cererii venite din piaţă.

Despre autor

Liviu Anghel

Lasă un comentariu