Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a organizat, prin Direcţia informare şi relaţii publice (DIRP), Cursul pentru jurnaliştii care transmit din zone de conflict, ajuns, anul acesta, la ediția cu numărul 16.

A fi jurnalist vine la pachet cu foarte multe provocări. La inundații, furtuni, drumuri blocate de zăpezi din pricina autorităților luate prin surprindere, ei sunt mereu acolo, în mijlocul evenimentelor, scriind, relatând în direct pentru televiziuni sau posturi de radio.

Foto: MApN

Jurnalismul nu se rezumă, însă, doar la calamități naturale. Uneori, câțiva dintre ei, dornici de adrenalină sau pur și simplu pasionați de armată, aleg să meargă în zonele de conflict, cot la cot cu militarii români.

Dacă pentru jurnaliștii militari lucrurile sunt, uneori, mai simple, căci au trecut prin cursurile unei școli militare și știu foarte clar la ce să se aștepte și ce înseamnă un teatru de operații, jurnalistului civil i-ar fi mai mult decât util un contact cu armata de cealaltă parte a obiectivului, adică să încalțe bocancii, să cunoască tehnica și armamentul, să știe cum să se orienteze în teren sau să acorde primul ajutor.

Foto: MApN

Pentru cei dornici să lepede, pentru o perioadă, condeiul sau microfonul, și să-l înlocuiască cu pistolul mitralieră, MApN a organizat acest curs, ajuns deja la cea de-a 16-a ediție. Acesta are durata de şapte zile şi se desfăşoară în obiective militare ale MApN.

La ediţia 2019, cursul s-a desfăşurat, pentru cei 20 de jurnaliști prezenți, în perioada 30 iunie-6 iulie, la Centrul Național de Instruire Întrunită Getica din Cincu, în organizarea DIRP, a MApN, cu sprijinul Statului Major al Forțelor Terestre, Statului Major al Forțelor Aeriene și Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale.

Foto: MApN

Principalul scop al cursului este acela de a pregăti jurnaliştii pentru situațiile cu care se pot întâlni în zonele de criză şi război, inclusiv pentru mediatizarea problemelor din domeniul apărării naţionale. Este necesar să se înțeleagă toate riscurile la care aceștia se expun pe perioada în care relatează din zonele periculoase. Tocmai din acest motiv, formarea deprinderilor practice de acțiune în situații de risc este imperativă.

Foto: MApN

Instruirea este orientată pe specificul situațiilor cu care se pot confrunta jurnaliștii. La baza acestui program de instruire stau atât lecțiile învățate din trecut, cât și analiza celor mai noi riscuri apărute în zonele de conflict. Evident, se ia în considerare și experiența Armatei României provenită din operațiile desfășurate până acum.

Cursul urmărește să creeze situații cât mai apropiate de realitatea teatrelor de operații militare. Din acest motiv, jurnaliștii trec printr-o pregătire care se aseamănă, pe alocuri, cu cea a militarilor care urmează să plece în misiuni.

Foto: MApN

La buna desfășurare a acestui curs contribuie instructori militari cu experiență, iar jurnaliștii participanți au ocazia să cunoască tehnica și armamentul din înzestrarea armatei, efectele armamentului și munițiilor de război, să învețe regulile de securitate pe timpul operațiilor, măsurile de protecție, să cunoască și pericolele prezentate de capcane, mine și încărcături explozive și să învețe maniera de evitare a acestora, ba vor afla chiar și cum să se comporte în situația căderii în captivitate, în punctele de control, în zonele urbane de mare risc sau în alte situații specifice teatrului de operații.

Foto: MApN

Cursanții învăță și cum să se orienteze în teren necunoscut, tehnici de supraviețuire, măsuri de acordare a primului ajutor și instrucția specifică a unităților în care se desfășoară cursul.

Luni, 1 iulie, a avut loc deschiderea oficială a perioadei de instruire, la Centrul Național de Instruire Întrunită Getica. Prezent la activitate, comandantul Centrului, colonel Cătălin Ticulescu, le-a urat cursanților bun venit și i-a asigurat de întregul sprijin al instituției pentru o desfășurare bună a activității de instruire.

Foto: MApN

În următoarea zi de pregătire, jurnaliștii-cursanți au intrat deja în pâine. Aflați în Cheile Râșnoavei, alături de militarii Brigăzii 2 Vânători de Munte și de cei ai Batalionului 52 Forțe pentru Operații Speciale, aceștia au avut ocazia să învețe ABC-ul instrucției montane, recunoașterea și deplasarea pe un traseu de munte, executarea unei escalade pe un versant muntos sau coborârea în rapel.

Foto: MApN

În mijlocul acțiunii, instructorii și cursanții au fost vizitați de șeful Statului Major al Apărării, general Nicolae Ciucă.

Este un program cu tradiție de acum al MApN, iar dumneavoastră beneficiați de experiența și cunoștințele unora dintre cei mai buni militari ai Armatei României.

Instructorii pe care îi aveți alături sunt militari extrem de bine pregătiți din Batalionul 52 Forțe pentru Operații Speciale, cu mare experiență operațională. Totodată, vânătorii de munte, care au misiunea să vă împărtășească tainele instrucției alpine, sunt exponenții acelei resurse umane cu care armata se mândrește, și în care investește permanent.

Foto: MApN

Vă instruiți în Centrul Național de Instruire Întrunită, una din facilitățile cele mai mari și mai complexe dintre cele existente în Alianța Nord-Atlantică, deci sunt sigur că veți beneficia de toate condițiile pentru ca să puteți să vă însușiți cunoștințele și să vă formați deprinderile pe care organizatorii le-au considerat necesare pentru ca dumneavoastră să puteți merge alături de militarii noștri în teatrele de operații și să vă desfășurați activitatea cât mai profesionist.

Sunteți pe mâini bune, vă urez succes, iar sâmbătă să plecați din Cincu convinși că vă puteți baza oricând pe militarii Armatei României, le-a declarat generalul Ciucă jurnaliștilor-cursanți.

De la debutul acestui curs, în anul 2004, și până în prezent, au fost instruiți 298 de jurnaliști.

Despre autor

Cornelia Dumitru

Locotenentul Cornelia Dumitru a absolvit Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu. Domeniile sale de interes sunt învăţământul militar şi fenomenul cultural militar. Realizează corespondenţe pentru postul de radio „Vocea Armatei”.

Lasă un comentariu