În zilele de 28 februarie și 1 martie, structuri de nivel grup de cercetare din Regimentul 528 ISR Vlad Țepeș din Brăila au executat un exercițiu de antrenament în teren, în comun cu forțe din Batalionul 3-1 Elicoptere de Asalt din armata SUA, dislocat la Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu.

Foto: Tudorel Dumitrașcu

În luna ianuarie, cercetașii brăileni au mai executat antrenamente împreună cu militarii americani. De această dată, exercițiile au fost complexe, instrucția vizând coordonarea structurilor de cercetare cu mijloacele de transport aerian, în cadru tactic.

Foto: Tudorel Dumitrașcu

Au fost zile și nopți în care cercetașii, împreună cu militarii americani, au stabilit detalii, planuri de acțiune, au desfășurat antrenamente pe secțiuni, au învățat reguli și au acționat eficient, ca un întreg.

Foto: Tudorel Dumitrașcu

Exercițiul a avut la bază un scenariu fictiv, fiind planificate acțiuni complexe în raioane cu centre în locațiile Brăila și poligonul Babadag.

Au fost folosite șase elicoptere UH-60M Black Hawk și încă unul, de același tip, echipat MEDEVAC.

Foto: Tudorel Dumitrașcu

Pas cu pas, s-au efectuat instructaje specifice, secvențe de instruire care au vizat îmbarcarea/debarcarea în/din aeronave, inserția/extracția elementelor de cercetare pe cale aerului, precum și evacuarea medicală.

De asemenea, cercetașii brăileni s-au antrenat în exerciții tactice, conform cu specialitatea lor. Tot ce s-a efectuat ziua, s-a transpus și pe timpul nopții.

Foto: Tudorel Dumitrașcu

Vremea nu prea a ținut cu ei. Cel mai greu a fost noaptea. Una fără lună, cu cer acoperit, cu vizibilitate foarte scăzută, iar terenul a fost cu multe obstacole. Militarii români și americani au folosit din plin aparatele de vedere pe timp de noapte.

Foto: Tudorel Dumitrașcu

S-a zburat tactic, la joasă înălțime. Și nu a fost doar zbor. A fost acțiune, cu multe manevre tactice. Grupurile de cercetare au acționat eficient și au îndeplinit obiectivele propuse. Iar cuvintele spun prea puțin de efortul, cooperarea sau experiența acumulată.

Foto: Tudorel Dumitrașcu

Oare ce senzație l-a încercat pe militar atunci când a zburat tactic, noaptea, cu ușile elicopterului deschise? Oare cum s-a simțit când a debarcat într-un teren necunoscut, în negura nopții, și a acționat așa cum a fost antrenat, după ce, cu câteva secunde înainte, vedea doar luminițele mici și verzi de la bordul aeronavei? Poate e mult sau pare puțin?

Foto: Tudorel Dumitrașcu

Puteți privi fotografiile și poate aveți măcar un răspuns despre efortul depus de cercetașii brăileni alături de militarii americani.

Foto: Tudorel Dumitrașcu

Activitatea a fost a doua de acest gen din 2019, în care am acționat alături de elicopteriștii americani. Am urmărit să ne perfecționăm deprinderile în astfel de acțiuni și am reușit să ne atingem obiectivele propuse. Și nu au fost puține.

Am cooperat excelent cu militarii americani, iar cercetașii noștri au fost entuziasmați. Partenerii au arătat multă disponibilitate atât pe timpul planificării, cât și al executării misiunilor. Sperăm să cooperăm din nou, să ne instruim umăr la umăr, pentru că s-a demonstrat că acționăm bine și eficient împreună, a declarat comandantul Regimentului 528 ISR, locotenent-colonel Valentin Cioranu.

Despre autor

Lucian Irimia

Lasă un comentariu