În prima zi a lui aprilie, Batalionul 47 Comunicații și Informatică General Nicolae Petrescu a împlinit 87 de ani de la înființare. În pofida prilejului festiv, unitatea buzoiană se afla în plin exercițiu.

Dacă aleg să traversez orașul Buzău în drumul meu spre casă, trec pe lângă Batalionul 47 Comunicații și Informatică General Nicolae Petrescu, al cărui gard a fost îmbrăcat în panouri cu fotografii ce cuprind aspecte importante ale istoriei României.

Foto: Cătălin Nedea.

De multe ori am admirat expoziția, însă doar recent m-am întrebat ce se află în spatele panourilor, cum sunt militarii acestui batalion și ce fac ei într-o zi obișnuită. Așadar, ca orice jurnalist curios, am luat din nou calea Buzăului, în căutarea răspunsurilor.

Batalionul 47 Comunicații și Informatică General Nicolae Petrescu are misiunea de a asigura suportul tehnic de comunicații și informatică necesar procesului de comandă și control la nivelul Diviziei 2 Infanterie Getica, atât la nivelul comandamentului, cât și pentru unitățile subordonate diviziei.

Căpitan Cătălin Nedea.
Foto: Cornelia Bădin

Știam deja că, în prima zi a lunii aprilie, militarii batalionului sărbătoresc 87 de ani de la înființare, o perioadă marcată de transformări, dislocări și redislocări.

Unitatea a fost înființată la 1 aprilie 1932, în garnizoana Brașov.

În câțiva ani a început cel de Al Doilea Război Mondial, așa că, din diverse motive, unitatea a fost dislocată, pe rând, în Râmnicu Vâlcea, Deva, Cluj, urmând ca după război, în 1958, să ajungă în Buzău.

Inițial regiment, unitatea a devenit batalion începând din 2007 și a avut diverse subordonări. Din 2010 este în subordinea Diviziei 2 Infanterie Getica, povestește căpitanul Cătălin Nedea, șeful operațiilor și instrucției din cadrul batalionului.

Un an de instrucție este încărcat de activități:

În fiecare an, participăm la exercițiile organizate de Statul Major al Forțelor Terestre și Divizia 2 Infanterie Getica, participăm la exercițiul Cetatea, desfășurat la nivel național, cu toate structurile de comunicații și informatică.

Primim solicitări de sprijin cu tehnică de comunicații și informatică de la diferite eșaloane care nu beneficiază de tehnica necesară. Cunoscând așa-numita tradiție a comunicațiilor de la Buzău, aceștia solicită ajutorul nostru, povestește căpitanul Nedea.

Am ajuns pe teritoriul transmisioniștilor buzoieni în plină desfășurare a exercițiului de specialitate, despre care mi-a explicat mai multe locotenentul Cristian Stoica, locțiitor tehnic.

Locotenent Cristian Stoica.
Foto: Cornelia Bădin

În perioada 25 martie – 12 aprilie, luăm parte la exercițiul de specialitate.

Însă exercițiul nu presupune doar instalarea rețelelor, ci și funcționarea lor, așa cum subliniază locotenentul Stoica.

Maistru militar clasa a V-a Marcel Stoica.
Foto: Cornelia Bădin

Alături de locotenent, muncește și maistrul militar clasa a V-a Marcel Stoica. Nu au în comun doar numele, ci și responsabilitatea funcționării legăturilor.

În cadrul exercițiului, am funcția de administrator de rețea. Mai precis, împreună cu colegii, configurăm tot ce ține de infrastructura rețelei

Fruntașul Valentin Voicu este radiotelegrafist și este încadrat pe autostația Harris Falcon II.

Ne dăm seama cu adevărat de importanța militarilor transmisioniști abia atunci când comunicațiile nu mai funcționează. Încercați doar să vă imaginați o zi în care nu vă funcționează rețeaua de telefonie sau cea de Internet.

Fruntaș Valentin Voicu.
Foto: Cornelia Bădin

Mai mult decât atât, măcar o dată ne-am lovit cu toții de situația în care am așteptat la cozi interminabile la ghișeele unor bănci sau alte structuri administrative, doar ca să ajungem în față și să constatăm că nu merge sistemul.

Ce ar însemna să nu mai existe comunicații în cadrul unui exercițiu militar multinațional, desfășurat într-un poligon de câteva hectare sau, mai rău, în timpul unui conflict? Ce s-ar întâmpla dacă militarii aflați într-un teatru de operații, ieșiți în patrulă, nu mai pot lua legătura unii cu ceilalți? Imaginea este de-a dreptul înfiorătoare.

În ciuda dificultăților pe care le-am întâmpinat, unitatea continuă să își desfășoare misiunile în bune condiții, am primit aprecieri din partea celor pe care i-am sprijinit, inclusiv din partea eșalonului nostru superior, pentru faptul că noi continuăm să ne instruim și participăm la exerciții pe care le ducem la bun sfârșit.

– Căpitan Cătălin Nedea

Avantajul nostru este că militarii transmisioniști se instruiesc constant, căci ei sunt cei care au fost în permanență puși la încercare de dezvoltarea tehnologiei de comunicații. De la telegraf la videoconferință, transmisiunile par să fie născute sub zodia adaptării.

Despre autor

Cornelia Dumitru

Locotenentul Cornelia Dumitru a absolvit Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu. Domeniile sale de interes sunt învăţământul militar şi fenomenul cultural militar. Realizează corespondenţe pentru postul de radio „Vocea Armatei”.

Lasă un comentariu