Scrimera Ana-Maria Brânză-Popescu este o figură emblematică a CSA „Steaua” București.

Specializată pe arma spadă, a fost vicecampioană olimpică în 2008 la Beijing cu echipa, după care, în 2016, la Rio de Janeiro, a dat tușa decisivă, din săritură, pentru medalia olimpică din cel mai strălucitor metal adusă cu echipa României.

Dublă campioană mondială, sextuplă campioană europeană, Ana Maria Brânză-Popescu a fost desemnată în trei rânduri drept cea mai bună spadasină a lumii.

Tăria de caracter a fost unul dintre atuurile pe care s-a construit cariera sa prodigioasă. Performanțele sportive vin pe fondul unei educații bine fundamentate, care are la bază armata.

Bunicul și tatăl ei au fost militari de carieră, ambii fiind ofițeri superiori. De mică, Ana-Maria a fost fascinată de uniforma militară, amintindu-și că în copilărie deseori îmbrăca vestoanele și se plimba în fața oglinzii.

Mai târziu, sportul de performanță i-a deschis calea spre cariera militară. A fost legitimată numai la CSA „Steaua” București, unele dintre primele sale succese fiind două medalii de aur la Campionatele Mondiale Militare, respectiv alte două medalii de aur la Campionatele Europene Militare.

Aceste performanțe au atras atenția factorilor decizionali, care i-au propus să urmeze și treptele ierarhice militare. După ce a absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport, a putut să urmeze, legal, cursul de formare a ofițerilor pe filieră indirectă.

Așa a intrat în rândul cadrelor militare, iar în paralel cu activitatea de pe planșă a avansat și la trese, având acum gradul de maior.

O altă realizare legată de culorile steliste este și cea din viața personală.

În curtea Stelei l-am întâlnit pe soțul meu, poloistul Pavel Popescu, campion național și câștigător al Cupei României cu echipa militară. Practic toată viața mea este legată ca într-un puzzle din care nu poate lipsi nicio piesă, de Steaua și, indisolubil, de Armata Română, afirmă Ana-Maria Brânză Popescu la finalul discuției.

Acum ea este și antrenor, pregătind o grupă de spadă la CSA Steaua București, deoarece trecerea spre această nouă etapă a vieții ei se apropie.

Nu poți face sport de performanță toată viața, dar poți fi atașat de sportul de performanță toată viața. Așa că deja am început să antrenez, Steaua deschizându-mi și această oportunitate, completează campioana în haină militară.

Referitor la respectul pe care îl poartă celor care au ajutat-o la obținerea performanțelor, este de amintit faptul că, la prima ediție a Memorialului Tudor Petruș, pentru a-i oferi un pios omagiu primului ei antrenor, a participat la competiție deși arma floretă nu este specializarea sa.

Ana-Maria Brânză-Popescu rămâne un nume simbol pentru culorile roș-albastre și, deopotrivă, pentru armata română.

  • Cristian Frisk

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu