9 septembrie – debutul unui nou an școlar pentru elevii claselor primare, gimnaziale și liceale! Elevii colegiilor naționale militare și ai școlilor de maiștri militari și subofițeri au răspuns Prezent! la apel, de la boboci până la elevii claselor terminale, toți prezentându-se la instituțiile de învățământ din care fac parte.

Festivitatea de deschidere a anului de învățământ la Colegiul Național Militar Tudor Vladimirescu din Craiova a fost onorată de generalul Nicolae Ciucă, șeful Statului Major al Apărării, generalul-maior Marilen Lungulescu, șeful Direcției Generale Management Resurse Umane, colonelul Gică Gheban, locțiitorul comandantului Comandamentului Comunicaţiilor şi Informaticii, reprezentanţi ai eşaloanelor superioare, ai autorităţilor publice locale şi judeţene, ai cultelor religioase, comandanţi ai unităţilor militare din garnizoană şi din regiunea Olteniei, ai centrelor militare judeţene şi cadre militare în activitate şi în rezervă.

După cuvântul de deschidere a festivităţii, rostit de comandantul colegiului, colonel Leonide Cune, şi-au prezentat mesajele elevii. Festivitatea s-a încheiat cu defilarea efectivelor colegiului, în frunte cu garda drapelului de luptă al colegiului, condusă de plutonier-adjutant Gheorghe Gavrilă.estivitatea de deschidere a anului de învățământ la Colegiul Național Militar Tudor Vladimirescu din Craiova a fost onorată de generalul Nicolae Ciucă, șeful Statului Major al Apărării, generalul-maior Marilen Lungulescu, șeful Direcției Generale Management Resurse Umane, colonelul Gică Gheban, locțiitorul comandantului Comandamentului Comunicaţiilor şi Informaticii, reprezentanţi ai eşaloanelor superioare, ai autorităţilor publice locale şi judeţene, ai cultelor religioase, comandanţi ai unităţilor militare din garnizoană şi din regiunea Olteniei, ai centrelor militare judeţene şi cadre militare în activitate şi în rezervă.

Craiova – Foto: Ioana Lădaru

La Colegiul Național Militar Dimitrie Cantemir, din Breaza, ceremonia de deschidere a stat sub semnul reconfirmării statutului de colegiu național pentru o perioadă de cinci ani. Cei 120 de boboci (48 de fete şi 72 de băieţi) au pornit pe drumul cunoașterii și al devenirii, alături de cadrele didactice şi instructorii militari într-o instituţie de prestigiu a Armatei României.

Festivitatea deschiderii anului şcolar 2019-2020 a fost prezidată de generalul-locotenent Cătălin Zisu, comandantul Comandamentului Logistic Întrunit, absolvent cantemirist, promoţia 1985. Acesta a avut alături o parte din rofesorii care i-au călăuzit pașii în viață, adevărați monştri sacri cum i-a numit acesta.

La 108 ani de la întemeiere, cantemiriștii au realizat o formație militară inedită, de tip clepsidră, simbol al timpului eroic, legătura cu tot ceea ce este efemer și devine parte a unui ciclu al vieții, a subliniat directorul-adjunct al colegiului, profesor Aurel-Constantin Soare. Partea superioară este Cer și cea de jos, Pământul, clepsidra fiind sinonimă cu echilibrul. Energiile lumii noastre dau sentimentul de relaţie, în strânsă legătură a unei generaţii cu alta, abia încrezătoare în drumul ales pentru realizarea visului. În cadrul acestei formații, marcând legătura dintre generații, elevii din anul IV le-au înmânat bobocilor șoimul cantemirist (simbol al tradiției primului liceu militar de Mănăstirea Dealu), inscripționat cu anul absolvirii lor, 2023.

Breaza – Foto: Grațiela Mihăescu

Colegiul Național Militar Ștefan cel Mare, din Câmpulung Moldovenesc, și-a redeschis porțile, la rândul său, pentru elevi. La ceremonia organizată cu acest prilej, au fost prezenți părinți, rude, prieteni și absolvenți din promoțiile anterioare. 120 de boboci s-au aflat pe platoul liceului care poartă numele celebrului domnitor moldovean. Prima defilare în uniforma militară va rămâne un moment cu o însemnătate aparte în memoria adolescenților. Procesul de selecție pentru examenul de admitere a fost foarte solicitant, iar luni au făcut primii pași în cadență. Colegiul Național Militar Ștefan cel Mare reprezintă prima treaptă spre o onorantă carieră militară.

Defilarea a fost deschisă de colonelul Romeo Aurelian Popovici, comandantul colegiului, și de locotenent-colonelul Adrian Dumitrescu. La ceremonie a fost prezent șeful Direcției Instrucție și Doctrină din Statul Major al Apărării, general de brigadă Dragoș Dumitru Iacob.

Câmpulung Moldovenesc – Foto Laurențiu Sbiera

De asemenea, luni, 9 septembrie, Colegiul Național Militar Alexandru Ioan Cuza, din Constanța, a organizat ceremonia de deschidere a noului an școlar. Emoțiile au fost intense pentru cei care pășesc acum în clasa a IX-a, aceștia urmând să ia contact, în zilele următoare, cu viața cotidiană a unui colegiu militar. Trecând peste emoțiile inerente unui astfel de moment, cei 120 de boboci au rostit, în cor, binecunoscutul Mă leg să învăț carte, să-mi oțelesc brațul și inima, spre a sluji cu destoinicie patria șiArmata României. Așa să-mi ajute Dumnezeu!

Constanța – Foto: Ionuț Felea

La Colegiul Național Militar Mihai Viteazul, din Alba Iulia, ceremonia deschiderii noului an școlar a avut loc în prezența generalului de flotilă aeriană Lian Someșan, locțiitor pentru resurse al șefului Statului Major al Forțelor Aeriene. Cei 458 de elevi care au ales să îmbrace uniforma de licean militar au participat la ceremonie alături de părinți, prieteni, rude. Anul acesta, colegiul a primit în anul I 120 de elevi (71 de băieți și 49 de fete), aceștia rostind solemn legământul slujirii patriei și Armatei României. Toți cei 95 de absolvenți ai promoției 2019 a colegiului au reușit să promoveze examenul de Bacalaureat, media examenului fiind 9,18.

Alba Iulia

În prezența locțiitorului șefului Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral de flotilă Daniel Căpățînă, a reprezentanților Ministerului Apărării Naționale și Statului Major al Apărării, a cadrelor didactice, a părinților și a apropiaților, 96 de elevi din anul I și 33 de elevi din anul al II-lea și-au ocupat locul în formație, defilând pe platoul Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale Amiral Ion Murgescu, din Constanța.

Elevii din anul al II-lea au efectuat, în perioada 5 mai-7 august 2019, stagiul militar de instrucție, la bordul navei-școală Mircea. În cele 94 de zile petrecute pe cinci mări și Oceanul Atlantic, viitorii marinari militari au parcurs peste 9.000 de mile marine, cu escale în 12 porturi din nouă țări.

Debutul toamnei marchează, în fiecare an, un moment solemn, un timp al speranţelor şi al ambiţiilor, un reper al unor viitoare cariere militare. La fel s-a întâmplat și anul acesta, toamna marcând începutul noului an de învățământ la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre Basarab I, din Pitești. Anul acesta vor urma programul de formare postliceală, cu durata de un an, 239 de elevi (la subofiţeri), iar pe cel cu durata de doi ani 131 de elevi (la maiştri militari).

Pitești – Foto: Cătălin Lemnaru

Învăţământul postliceal militar trece printr-un amplu proces de modernizare, având  ca obiectiv fundamental realizarea unui sistem de învăţământ integrat, suplu, eficient şi economic, în concordanţă cu necesarul de formare şi dezvoltare profesională a personalului armatei, potrivit nevoilor sale operaţionale.

La sediul Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene Traian Vuia, de la Boboc, a avut loc
festivitatea de începere a anului de învăţământ. La ceremonie, alături de profesori şi personalul militar, au participat coloneii Dan Dumitrașcu și Codrin Herțanu din partea Statului Major al Apărării, şi delegatul Statului Major al Forţelor Aeriene, comandor Cristian Pătrașcu. Au dat curs, în calitate de invitaţi, comandanţi de unităţi militare şi centre de învăţământ din garnizoană.

Boboc

Despre autor

Liviu Anghel

Lasă un comentariu