Soldați gradați profesioniști și civili, între 18 și 35 de ani, formează paleta pestriță de elevi ai cursului de formare subofițeri, specialitatea comunicații, de la Sibiu. Trei lucruri au în comun: uniforma, fulgerul de pe umăr și visul de a ajunge ofițeri.

45 de elevi se instruiesc să devină subofițeri de comunicații, la Şcoala de aplicaţie pentru tehnologia informaţiei şi apărare cibernetică, din Sibiu, șapte fete și 38 de băieți, împărțiți în două grupe.

La cursul pentru formarea subofiţerilor pe filieră directă participă şi soldaţii gradaţi profesionişti. Avem elevi civili și din armată, de la orice armă, cei care au ales ca destinaţie finală comunicaţiile.

Aşadar, avem de toate: civili și  militari, cu experienţă în domeniu şi fără. Însă experiența în comunicații nu le asigură neapărat un loc fruntaș.

De exemplu, în anii trecuţi, soldații gradați profesioniști care au venit de la alte arme au absolvit printre primii, povestește plutonierul-adjutant Călin Cândea, instructor la catedra radio şi satelitară.

Chiar dacă nu vor găsi la toate unităţile unde vor ajunge tehnica de aici, ştiu să înveţe. Cu bazele bine puse, poţi să mergi mai departe oricând. – Plutonier-adjutant Călin Cândea, instructor.
Foto: Alina Crișan

Pregătirea de la Sibiu durează 15 săptămâni și reprezintă modulul II – Pregătire de specialitate şi metodică al Cursului de formare subofiţeri în activitate, pe filiera directă, arma comunicaţii şi informatică, specialitatea militară comunicaţii.

Viitorii subofițeri vin după un stagiu la Piteşti. Preluăm și ducem mai departe pregătirea lor, spune Cândea. În cadrul cursului meu, elevii parcurg staţii radio de putere mică, din gama undelor ultrascurte şi scurte, din care fac parte familiile Harris, Panther, Ceragon – pe parte de radioreleu, și MCID, care este o tehnică de actualitate.

Din rândul soldaților gradați profesioniști, am stat de vorbă cu fruntaşul Alexandra Ciorăscu, încadrată la unitatea de tancuri din Bacău, trei ani, la arma geniu.

Am pornit de jos, dar am planuri mari. Acum, urmez cursul de formare subofiţeri, iar pe viitor voi încerca să ajung ofiţer, spune fruntașul.

Alexandra a crescut cu un militar de artilerie antiaeriană alături, tatăl ei.

Armata îţi oferă un loc de muncă stabil. Pe parcurs, am văzut că mă și defineşte. – Fruntaş Alexandra Ciorăscu.
Foto: Alina Crișan

Mi-a plăcut ţinuta militară, tot ceea ce făcea tata şi sunt bucuroasă că pot să duc mai departe tradiţia. Asta cu toate că el nu a fost de acord, iniţial, doar mama şi sora mea m-au susţinut.

Arma comunicații și informatică este destul de complicată, dar exact asta a atras-o.

Voiam să o descopăr. Este o armă curată, potrivită pentru o femeie. Sunt foarte multe staţii cu la fel de multe caracteristici. Trebuie să le stăpâneşti pe fiecare în parte. Toate seamănă, dar nu sunt la fel. Este foarte mult de învăţat.

Sprijinul colegilor îi oferă, însă, un confort. Au fost împreună în modulul de la Piteşti, se cunosc bine, se înţeleg și se ajută în fiecare etapă a acestui drum comun.

Am început să legăm strânse prietenii, mai ales fetele, pentru că stăm în aceeași cameră.

Venit la curs din civilie, dar tot cu visul de a ajunge ofițer, este elevul George Alexandru Rusu. A lucrat într-o firmă de pază, coordonator zonal.

Salariul era destul de bun, dar nu aveam stabilitate. Am acasă o familie cu doi copii, încă mici, şi trebuie să mă gândesc la viitorul lor. Pentru ei am ales sistemul militar. Oferă siguranţă şi de asta am nevoie.

Şi tatăl lui a fost cadru militar, dar nu avea în plan să îi urmeze exemplul.

Acum un an și jumătate, stăteam la birou şi am văzut pe facebook că se fac înscrieri în armată. M-am ridicat şi am plecat la centrul zonal de recrutare. – Elev George Alexandru Rusu.
Foto: Alina Crișan

De când este la curs, spune că a învățat multe, cu toate că stațiile i-au dat ceva bătăi de cap.

Sunt multe informaţii noi pe care, cu ajutorul instructorilor, încercăm să ni le însuşim. Există anumite caracteristici care corespund, se aseamănă mult stațiile între ele și trebuie să fim atenţi, altfel, le încurcăm.

La cei 31 de ani ai săi, George se află la limita de a ajunge la ofiţeri, în rândul cărora își dorește cu ardoare să intre.

Vreau să-mi construiesc o carieră. Tot la aceeaşi armă. Am fost student la ASE, dar nu mă ajută. Vreau, după finalizarea cursului, să mă înscriu la inginerie sau IT. Trei ani facultatea, trei ani adun vechime şi dau la ofiţeri, își dezvăluie planul.

Elevul Ionuţ Valentin Tache este printre cei mai tineri participanți, proaspăt ieşit de pe băncile şcolii, la cursul de formare subofiţeri. A absolvit Colegiul Naţional Alexandru Odobescu, din Piteşti, specializarea matematică-informatică, și are 19 ani.

Am un vecin care lucrează la CMJ şi mă ţinea la curent cu locurile şi înscrierile. Mi-a dat informaţii despre arma asta și am citit mult pe internet să văd despre ce este vorba. Am mai avut colegi de clasă care au ales sistemul militar, dar la ATM. N-au reuşit, au intrat la maiştri. Eu am vrut direct la subofiţeri. Mă gândesc, în viitor, să încerc și la ofițeri, dar cu o facultate civilă absolvită.

Suntem un grup foarte pestriț, dar coeziunea este bună. Am legat prietenii şi învăţăm mult unii de la alţii, mai ales noi, cei tineri, de la cei cu experienţă. – Elev Ionuţ Valentin Tache.
Foto: Alina Crișan

Obișnuit cu libertatea de acasă, Ionuț recunoaște că i-a fost greu să se acomodeze cu strictețea și programul din sistemul militar.

La Piteşti, am făcut pregătirea militară generală, iar la Sibiu, specialitatea. Primele două luni de instrucţie au trecut tare greu. După venirea la Sibiu a fost mai bine. E altfel aici. E partea practică, acolo era multe teorie. Instructorii explică bine. Mi se pare mai uşor de învăţat.

Reticent, la început, a ajuns să îi placă ceea ce face.

Îmi place foarte mult Harris, e o staţie pe care îmi place să lucrez. Şi Pantherul a început să-mi placă. Mă înţeleg cu toate acum. Mai greu e începutul. Recunoaște însă că orele de educație fizică militară sunt partea lui preferată. Sunt o fire sportivă, de mic am făcut sport, fotbal, înot şi obişnuiesc să alerg.

 

 

 

 

 

Despre autor

Alina Crișan

Plutonierul Alina Crişan a absolvit Şcoala Militară de Muzică, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi Facultatea de Comunicare şi Jurnalism. Este preocupată de domeniul învăţământului militar şi realizatoare de emisiuni la postul de radio „Vocea Armatei”.

Lasă un comentariu