Militarii Detașamentului Carpathian Pumas s-au antrenat pentru Misiunea Multidimensională Integrată de Stabilizare în Republica Mali. Începând cu luna octombrie, aceștia vor interveni în sprijinul Organizației Națiunilor Unite pentru a contribui la eforturile de menținere a păcii. În acest scop, militarii execută continuu misiuni de antrenament, exersând tehnici și proceduri specifice.

Un echipaj al detașamentului de patru elicoptere Carpathian Pumas a executat o misiune MEDEVAC de exercițiu pentru a simula salvarea unui pacient. Scenariul a prevăzut extragerea unei victime cu ambele picioare fracturate de la o locație cunoscută.

Configurarea aeronavei pentru misiunea MEDEVAC.
Foto: Lorena Băhnaru

Echipajul a fost format din pilot, copilot, mecanic de bord, echipa medicală (medic, doi paramedici) și doi operatori ai detașamentului căutare-salvare prin luptă.

Conform exercițiului, starea victimei prevedea transportarea acesteia la un spital în maxim două ore de la primirea misiunii. Într-o asemenea conjunctură, membrii echipajului au bareme foarte bine stabilite (10 minute pentru echiparea și pregătirea aeronavei; 50 de minute pentru zborul către zona de intervenție).

Este necesar ca victima să fie recuperată în maxim 10 minute de la sol și transportată în cel mult 50 de minute la unitatea medicală. Pare matematică pură, căci aceste calcule se fac de la sol.

Se știu punctele de extracție a victimei și locația unității medicale, se cunosc distanțele, însă lucrurile sunt relative, întrucât viața pacientului primează. De aceea, piloții sunt informați în permanență despre starea victimei și pot adapta viteza de zbor.

La intrarea în zona de intervenție s-a efectuat o manevră de așteptare (holding) pentru asigurarea disponibilității zonei. Piloții au utilizat dispozitivele de observare de la bordul aeronavei cu scopul de a detecta eventualele amenințări. Operatorii detașamentului căutare-salvare prin luptă au debarcat și au asigurat perimetrul aeronavei.

După ce aceștia au constatat că zona este lipsită de amenințări și victima este pregătită pentru evacuare medicală, au comunicat aceste informații echipei medicale. Membrii acesteia au intervenit pentru acordarea primului ajutor. Au imobilizat victima, i-au pus guler cervical și atele la ambele membre fracturate, după care au transportat-o pe targă în elicopter.

Aparatul de zbor a decolat pentru a duce rănitul în cel mai scurt timp la un spital de tip ROL 2, iar pe timpul deplasării, personalul medical a reluat verificările. A fost cercetată eventuala existență a altor fracturi, sângerări sau probleme ale căilor respiratorii. Totodată, echipajul medical a monitorizat funcțiile vitale ale victimei (puls, ritm cardiac, numărul de respirații pe minut).

Am executat această misiune așa cum am planificat-o și pot spune că fost îndeplinită cu succes. Elementele identificate, precum lecții învățate și eventuale îmbunătățiri, au fost discutate la debriefing, consultând și colegii de la detașamentul căutare-salvare prin luptă și pe cei din echipa medicală. Nu e de neglijat nici contribuția militarilor de la mentenanță, comunicații, structuri care stau în spatele succesului misiunii, afirmă pilotul comandant, căpitan-comandor Vasile Dumitrescu.

Suntem conștienți că noi, privind din perspectiva de piloți, avem un punct de vedere. De aceea, discuția de după este foarte productivă. Este bine că și ceilalți colegi ne expun observațiile lor. Asta ne ajută să lucrăm la coeziunea echipajului pentru a ne atinge obiectivele. Se simte faptul că lucrăm sub același acoperiș. Putem discuta maniera de rezolvare și o putem adapta pentru zborul următor, susține locotenentul Sebastian Oniga, copilot.

În acest mod decurge o misiune MEDEVAC, una din paleta largă de misiuni pe care personalul Detașamentului Carpathian Pumas le va executa în teatrul de operații din Republica Mali.

Simularea acordării primului ajutor victimei. Echipajul medical alături de operatorii din detașamentul căutare-salvare efectuează manevrele necesare pentru stabilizarea pacientului.

  • Sublocotenent Lorena Băhnaru

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu