O zi petrecută la Baza de Instruire pentru EOD, printre circuite electronice şi specialişti în neutralizarea dispozitivelor explozive improvizate, are mereu ceva inedit.

Experienţele menite să ne îmbogăţească bagajul de cunoştinţe, sunt necesare. Întotdeauna se va mai găsi un loc pentru o informaţie, pe care să o utilizăm atunci când situaţia pare fără ieşire. Am ales, de această dată, să văd pepiniera în care se formează cei mai buni specialişti în domeniul EOD şi C-IED din armata română: Baza de Instruire pentru EOD, din Centrul de Instruire pentru Geniu EOD şi Apărare CBRN Panait Donici, din Râmnicu Vâlcea.

Mai exact, aici se pun bazele pregătirii specialiştilor care intervin pentru a neutraliza muniţiile neexplodate din poligoanele de tragere ale patriei, muniţiile şi dispozitivele explozive improvizate descoperite în timpul executării misiunilor militarilor români în teatrele de operaţii.

Concentrarea şi siguranţa cursanților se puteau lesne citi în fiecare gest pe care îl făceau pentru a asambla diferite circuite electronice, circuite care se concretizau într-o multitudine de sisteme de iniţiere întâlnite la dispozitivele explozive improvizate din teatrele de operaţii.

În liniştea mormântală a laboratorului, se puteau auzi, din când în când, ţiuituri stridente care anunţau funcţionarea circuitelor realizate. Logica învățării acestor noţiuni delicate de electronică este simplă: nu poți dezamorsa un dispozitiv improvizat, dacă nu ştii cum este construit şi cum funcţionează până în cele mai mici detalii. Într-o scurtă pauză, am încercat să culeg câteva impresii de la unul dintre cursanţi, care are o bogată experienţă militară şi nu numai, colonelul Daniel Pisică.

Ţinând cont de contextul internaţional şi de incidenţa crescută a atacurilor cu dispozitive explozive improvizate, consider că acest curs este de actualitate şi de viitor. Trebuie să ne modelăm, să adaptăm direcţiile şi metodele de instruire pentru războiul de mâine, altfel riscăm să pierdem startul, îmi explică acesta importanţa cursului.

Colonelul este profesor militar, cu o experienţă de peste 20 de ani. Am urmărit cu atenţie, cu ochi critic, toate etapele activităţilor didactice şi feedbackul meu este unul pozitiv.

Instructorii Bazei EOD sunt bine pregătiţi şi au o experienţă vastă. Doresc în permanenţă să se autodepăşească.

Stăpânesc bine cunoştinţele de specialitate. Informaţiile prezentate sunt de actualitate, pertinente şi concentrate.

Ce a explodat sau era să explodeze în lume ieri se predă astăzi la clasă şi cursanţilor li se explică: cine, cum, de ce şi, cel mai important, cum putea fi combătut. Formarea unui specialist instructor EOD este un proces de lungă durată. Sunt necesari 7-10 ani pentru a ajunge la maturitate profesională, iar când aceştia o ating, noul ordin SMG 3/2017 (MRU2/1) le taie aripile şi îi obligă să-şi schimbe direcţiile şi, poate, domeniul.

Profit de acest moment pentru a-mi arăta neliniştea vizavi de viitorul instructorilor şi al Bazei EOD. Consider că nu avem timp să formăm forţat noi specialişti, iar cei actuali trebuie protejaţi. Trebuie adoptată traiectoria naturală: învăţare (formare), consolidare, perfecţionare, predarea acumulărilor, a cunoştinţelor, încheie colonelul Daniel Pisică.

Am părăsit mulțumit dar, în acelaşi timp, şi îngândurat sectorul bazei, încercând să cunosc şi câteva opinii privind pregătirea în domeniul C-IED din partea comenzii Centrului de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRN.

Pregătirea în domeniul C-IED în cadrul Bazei de instruire pentru EOD cuprinde toate aspectele legate de o foarte bună înţelegere a sistemului IED în scopul exploatării evenimentelor de acest fel, al planificării şi organizării operaţiilor specifice, ne-a detaliat comandantul Centrului.

Acestea se obţin amănunţit la Cursul pentru ofiţerii şi subofiţerii de stat major pe linie C-IED – SOAC şi Cursul pentru pregătirea instructorilor şi liderilor pe linie C-IED – TTT. Absolvenţii acestor cursuri vor fi familiarizaţi, aşadar, cu mediul contaminat cu UXO/IED înainte de plecarea în teatrele de operaţii, vor fi în măsură să conducă patrulele de cercetare pe diferite itinerarii, vor putea consilia eficient comandanţii şi şefii ierarhici privitor la planificarea şi coordonarea elementelor de sprijin ale operaţiilor C-IED.

La Cursul de exploatare tactică şi analiză tehnică a incidentelor cu IED – WIT, se pregătesc militarii de diferite arme pentru a preleva, conserva şi disemina rapid informaţile în vederea analizării probelor culese de la locul incidentelor cu IED.

Cursul formează capacităţile necesare desfăşurării activităţilor de exploatare de nivel 1 (exploatarea în teren) a evenimentelor IED, cuprinzând prelevarea, conservarea, consemnarea detaliilor probelor de natură fizică, tehnică şi criminalistică, precum şi întocmirea rapoartelor de exploatare aferente.

Un aspect deloc de neglijat este faptul că, în conformitate cu prevederile EOD-1, Instrucţiuni privind sprijinul EOD în Armata României, candidaţii pentru funcţia de subofiţer/maistru militar cu intervenţia EOD trebuie să fi absolvit acest curs.

Continuând în aceeaşi notă, în care formele de perfecţionare propuse aici se împletesc armonios cu ascensiunea în carieră, începând cu anul viitor de învăţământ, urmare a nevoilor de perfecţionare a specialiştilor impuse de eşaloanele superioare, va lua fiinţă Cursul pentru cunoaşterea şi casarea muniţiilor.

Putem afirma cu certitudine că am urmărit, prin pregătirea acestor cursuri, creşterea gradului de profesionalism şi siguranţă al militarilor care execută misiuni în teatrele de operaţii, concomitent cu îndeplinirea misiunilor specifice la un nivel superior celui de până acum, a încheiat colonelul Petre Barbu.

Maior Angel Cătălin Florea

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu