În perioada 28 octombrie-17 noiembrie, Dragorul maritim Locotenent Dimitrie Nicolescu (DM 29), cu un echipaj de 70 de militari, comandat de căpitan-comandorul Daniel Gheorma, a fost integrat în Gruparea navală permanentă NATO de luptă împotriva minelor marine SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Counter-Measures Group).

Exercițiu de realimentare pe mare cu nava comandant „Rhein”.

Nava a desfășurat activități de instruire în Marea Neagră, împreună cu celelalte nave militare din compunerea SNMCMG-2. Gruparea navală NATO din care face parte și dragorul maritim românesc este alcătuită din nava-comandant Rhein (Germania), dragorul de mine Tsibar (Bulgaria) și vânătoarele de mine Evropi (Grecia), Turia (Spania), Erdemli (Turcia).

Pregătire pentru marș în formație.

Aceasta are ca obiective principale descurajarea activităților ilegale pe mare și asigurarea unui răspuns operațional imediat, într-o situație de criză. Navele au avut planificate escale în porturi din Georgia și Bulgaria.

Alături de aliaţii NATO, marinarii militari români au efectuat mai multe exerciţii. În prima parte, gruparea NATO s-a antrenat alături de marinarii georgieni atât în apele teritoriale georgiene, cât şi cele internaţionale. Vremea a fost de partea participanţilor, ceea ce a făcut ca toate activităţile planificate să fie executate.

S-au efectuat exerciţii de tip passex, de căutare-salvare, supraveghere maritimă, manevre de om la apă, de acordare a primului ajutor, de realimentare pe mare, marşuri în diferite formaţii. Pe timpul escalei, în portul Batumi, nava a fost vizitată de diferiţi oaspeţi. Publicul a fost impresionat de navele NATO, mulți din aceia prezenți la eveniment afirmând că se simt în siguranță atunci când nave ale Alianței sunt în preajmă.

Recuperarea lui „Oscar” – antrenament pentru salvarea unui om căzut peste bord.

În apele teritoriale bulgare, DM 29 a participat la exerciţiul Poseidon 18. S-au executat activități de dragaj mecanic. Marinarii militari au acționat eficient, conform procedurilor. Spre sfârșitul perioadei exercițiului, Marea Neagră şi-a spus cuvântul şi a încercat să strice planurile marinarilor. Nu a fost uşor, căci marea i-a atins cu o furtună de gradul patru spre cinci.

Urmează acostarea în portul georgian Batumi.

Au fost zile şi nopţi de concentrare, de atenţie şi de implicare. Echipajul DM 29 este unul tânăr, cu o medie de vârstă de 27 de ani. A demonstrat că este compus din profesionişti, marinari cu multă scoică pe burtă, după o veche expresie marinărească, deși vârsta ar putea spune altceva. Marinarii militari români au demonstrat capacitatea lor de interoperabilitate cu alte structuri similare ale Alianței.

Exercițiu de tip Passex.

Misiunea s-a desfășurat în condiții optime, a declarat căpitan-comandorul Daniel Gheorma. Ne-am alăturat grupării NATO undeva lângă Istanbul și de acolo am început activitățile. Forțele Navale române au fost parte componentă a acestei grupări cu un dragor maritim, contribuind la asigurarea securității colective.

Exercițiu de acordarea a primului ajutor executat împreună cu marinarii germani.

Pentru DM 29 este a doua oară când se alătură grupării în acest an. Este ușor să lucrezi alături de aliații NATO, fiindcă avem aceleași proceduri, militarii sunt antrenați, chiar dacă sunt tineri. Orice exercițiu cu nave aliate este un câștig și aduce un plus de experiență marinarilor militari români.

Despre autor

Lucian Irimia

Lasă un comentariu