Calm și optimist, căpitanul Adrian Cociaș este militarul a cărui sarcină este menținerea unui moral ridicat pentru cei peste 400 de militari ai Batalionului 300 Protecția Forței Sfântul Andrei, ajutându-i să depășească greutățile inerente unei misiuni într-un teatru de operații. Tată a doi copii, Adrian este la prima misiune în Afganistan.

Cât de importantă este prezența psihologului în mijlocul luptătorilor?

Prezența psihologului este importantă, deoarece în teatrul de operații solicitările din punct de vedere psihologic ale militarilor sunt duse la extrem, iar o pregătire bună, însoțită de o supervizare în domeniul psihologic, reprezintă un factor esențial în îndeplinirea misiunii. De asemenea, psihologul este factorul-cheie pentru obținerea unui moral ridicat al trupelor și a coeziunii trainice și sănătoase pentru organizație.

Cum îi schimbă pe militari depărtarea de casă sau pericolul care-i înconjoară pe timpul executării misiunilor?

Am observat că există, în rândul militarilor, cel puțin în primele zile, în perioada de adaptare, o tipologie a stărilor emoționale care se succed rapid și care, de fapt, reprezintă un examen pentru ceea ce urmează să se întâmple în teatrul de operații.

După această perioadă, stările intră într-un ciclu firesc, care imprimă o oarecare rutină psihică, astfel încât despărțirea de cei dragi rămași acasă sau pericolul la care suntem expuși permanent să treacă în planul secund, iar îndeplinirea misiunii să fie adusă în primul plan.

Cum faceți ca militarii să aibă moralul ridicat?

Am stabilit relații foarte bune cu toți militarii, abordând o atitudine mai deschisă, empatică, cu fiecare dintre aceștia. Sunt mereu în mijlocul colegilor atât în cadrul activităților planificate, cât și în timpul liber, când purtăm discuții, facem glume sau chiar punctez anumite recomandări care, într-un cadru oficial, la cabinetul psihologic de exemplu, ar fi destăinuite mai greu. Acest lucru m-a ajutat să mă apropii foarte mult de colegii mei și să fiu conectat la climatul organizațional al detașamentului.

Lunga perioadă de pregătire desfășurată în țară, a asigurat atât călirea fizică cât și psihică a militarilor, cu toții dobândind o rezistență crescută la stres și efort prelungit. Acest lucru face ca la aproape trei luni de la dislocarea în teatrul de operații din Afganistan misiunea să decurgă bine, ceea ce ne dă speranța că vom raporta la întoarcerea în țară Misiune îndeplinită!

Ce simte un militar când își sărbătorește ziua de naștere departe de familie?

De obicei, cercul de prieteni cu care un militar își serbează ziua de naștere coincide cu o parte dintre colegii de serviciu. Astfel că, lipsa familiei, aici, în teatrul de operații, este compensată de îmbrățișările și bucuria împărtășită cu ceilalți colegi.

La nivelul batalionului, avem un panou unde sunt afișați sărbătoriții zilei și calendare special pregătite, astfel ca fiecare dintre noi să poată vedea cine urmează să își aniverseze ziua de naștere. Am demarat această inițiativă pentru ca nimeni să nu fie uitat! Pot spune că această idee a fost una apreciată, întrucât am observat cum liderii, comandanții cei mici, organizează evenimente speciale pentru fiecare sărbătorit și există momente în care se întrerupe activitatea și militarii sunt felicitați și aplaudați.

Sunt momente unice care nu pot fi uitate și vor rămâne, cu siguranță, file din albumul de amintiri care va rămâne în memoria noastră, a militarilor Batalionului 300 Protecția Forței Sfântul Andrei.

Interviu realizat de locotenent Mirela Căpîlnean.

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu