Arma condeiului

Donezi sânge, îți salvezi propria viață!

Am scris, în mai multe rânduri, despre donarea de sânge, dar îmi aduc aminte că prima dată când am vorbit cu doctorul despre ce înseamnă acest act, cum se face, cât de des și în ce condiții, am întrebat și care sunt beneficiile pentru sănătate ale donatorului. Pentru că, în ciuda faptului că suntem una din țările în care donarea este recompensată material (bonuri de masă, zi liberă), spitalele duc lipsă de sânge și donarea ar trebui să fie o acțiune constantă.

O campanie punctuală strânge sânge și chiar mult, dar acesta nu are termen de valabilitate nelimitat și atunci este nevoie de donatori pe tot parcursul anului pentru ca viețile altora să poată fi salvate.

Am întrebat medicul despre beneficiile legate de sănătate, pentru că auzisem ceva legat de refacerea sângelui, cum că ar fi bine…

Nu există neapărat efecte asupra donatorului, care să-i aducă beneficii legate de sănătate, mi-a spus ea, poate doar de sănătate psihică derivată din mulțumirea pe care o ai când te gândești că gestul tău altruist a salvat viața cuiva, pentru că asta se întâmplă, cu siguranță.

Am fost dezamăgit, oarecum, pentru că mă gândeam că altul ar fi fost impactul articolului pe care-l scriam, dacă aș fi putut spune: Donează, ca să trăiești mai mult! sau așa ceva.

Dar doctorița a fost onestă și nici eu nu am putut să fac altceva pentru a stimula cititorii să doneze sânge. Așa că am scris articolul cum am putut mai bine, am vorbit cu donatori constanți despre motivația lor de a face bine, am donat și eu de mai multe ori și… cam atât!

Asta până deunăzi, când, discutând cu un prieten, îmi spune despre o cunoștință comună că se simte bine și și-a revenit complet în urma cancerului de care suferea.

– Cum, a avut cancer?, a fost reacția mea care i-a întrerupt povestea.

– Da, și l-a descoperit în urma unei donări de sânge…

Mi-am amintit instantaneu de discuția mea cu doctorița și de faptul că aceasta îmi spusese despre analizele care se fac obligatoriu sângelui donat.

„Punem la dispoziția donatorului, la câteva zile de la recoltare, rezultatele analizelor pe care le facem, iar dacă descoperim ceva mai serios, luăm legătura cu acesta”, îmi spusese, atunci, doctorul. Trecusem analizele de sânge la beneficiile materiale, gândindu-mă că oamenii se duc singuri să-și facă analize de sânge, dacă simt că e ceva în neregulă.

Dar cunoștința mea, când s-a dus să doneze sânge pentru mama unui coleg ce urma să treacă printr-o operație (pentru că spitalele sunt obligate să recurgă la astfel de proceduri datorită lipsei endemice de sânge), nu se simțea rău și nici nu se știa bolnav de ceva.

Analizele obligatorii făcute sângelui la centrul de transfuzii au semnalat, însă, specialistului o disfuncționalitate în organism și investigațiile suplimentare au dus la descoperirea unui cancer de colon, din fericire în formă incipientă și intervenția în pripă i-a salvat viața amicului meu.

A trebuit să scriu despre această întâmplare, nu doar pentru că, în sfârșit, am dovada că donarea de sânge chiar are beneficii pentru viața donatorului, ci și pentru că, poate, am astfel ocazia de a-l ajuta pe unul dintre voi, o ocazie care nu trebuie ratată. Așadar, donează sânge, s-ar putea să-ți salvezi propria viață! Dacă nu a ta, atunci sigur a altuia.

Despre autor

Bogdan Oproiu

Maiorul Bogdan Oproiu este licenţiat în jurnalism şi ştiinţele comunicării al Universităţii din Bucureşti, absolvent al Şcolii Superioare de Jurnalistică. Este interesat de învăţământul militar, cercetare şi dezvoltare în domeniul tehnologiilor militare şi analiză geopolitică. Este realizator de emisiuni la postul de radio „Vocea Armatei”.

Lasă un comentariu