Un detașament din Batalionul 202 Apărare CBRN (Intervenție la Dezastre) General Gheorghe Teleman din Huși a participat la exercițiul Dragon-17, ce a avut loc în Polonia.

În cadrul exerciţiului au fost implicați peste 17.000 de militari şi 3.500 de mijloace tehnice din Polonia, Statele Unite ale Americii, Germania, Marea Britanie, Letonia, Lituania, Slovacia, Italia, Bulgaria, Georgia şi România. Rolul acestei activități a fost creșterea interoperabilității între țările participante şi a capacității de răspuns în cazul unui incident CBRN. Exercițiul s-a desfășurat în cadrul programului NATO – Smart Defence 2020.

La nivelul NATO, prin hotărâri luate la Summitul de la Lisabona din 2010, au fost denumite cu precizie domeniile cu importanță critică în care smart defence va activa: apărarea antibalistică, intelligence, supraveghere şi recunoaștere, menţinerea stării de pregătire, antrenament, pregătirea și protejarea forţelor, angajarea activă.

Batalionul 202 Apărare CBRN (ID) a dislocat în Polonia 34 de militari, un transportor blindat de cercetare CBRN, patru autospeciale de decontaminare, o autospecială decontaminare personal, o autospecială decontaminare armament şi un autoturism de teren. Scenariul exerciţiului a presupus intervenția detașamentului într-o situație tactică în care trupele proprii aflate la contact cu inamicul au fost contaminate cu agenți toxici de luptă. Activitățile s-au desfăşurat în poligonul Drawsko Pomorskie, din Polonia.

Subunitatea nostră a fost folosită în două situații diferite în care, fie am acționat întrunit în cadrul companiei poloneze, fie am fost integrați cu parte din tehnică şi personal în cadrul plutoanelor poloneze. Pe timpul exerciţiului am executat recunoașteri, am instalat raioane de decontaminare şi am avut ocazia să vedem cum lucrează colegii noştri polonezi cu tehnica pe care o au în dotare. La acest eveniment de instrucţie, partea poloneză a invitat şi observatori din Italia şi Bulgaria, a declarat comandantul detașamentului, sublocotenent Alexandru Bogdan Andrei.

Plutonierul-major Ovidiu Frenţ este chimist din anul 2002 şi reprezintă partea experimentată a plutonului. Subofițerul a participat şi la exercițiul din 2015, atunci când chimiștii hușeni s-au antrenat în Spania. La acea activitate a lucrat tot cu o subunitate CBRN din Polonia.

La exercițiul din acest an am avut de rezolvat situații tactice care cereau un răspuns foarte rapid, ce presupunea multă deplasare, la care am făcut faţă cu brio. Am demonstrat că suntem capabili să ne îndeplinim misiunile alături de colegii noştri străini, am lucrat alături de ei în raioanele de decontaminare şi consider că a fost o experienţă profesională frumoasă, care ne-a adus noi cunoştinţe despre tehnica CBRN, dar şi despre cum sunt relațiile interumane în armata poloneză, a afirmat plutonierul-major Ovidiu Frenţ.

Sergentul Andrei Iulian Zota este comandant de grupă. Este unul dintre tinerii batalionului care au o mare dorință de afirmare și își dorește să acumuleze experiență. Este conștient că are de parcurs un drum lung pe linia pregătirii și, de aceea, nu dă niciodată înapoi de la provocări.

A fost pentru mine prima activitate în care am întâlnit militari străini. După ce am trecut de primele momente mai ezitante, am reuşit să colaborăm foarte bine, limbajul profesional comun şi limba engleză ne-au ajutat să ne integrăm rapid în structurile companiei poloneze şi să ne îndeplinim misiunile, a spus sergentul Zota.

Caporalul Nicolae Teleman este ajutor comandant grupă. A participat, în anul 2015, la exercițiul multinațional Trident Juncture din Spania, din poligonul San Gregorio. A repetat anul acesta experiența internațională. Fiecare militar român are nevoie de o misiune alături de aliaţii noştri pentru a-şi putea analiza performanțele şi pentru a vedea cum se lucrează în alte armate apropiate de noi ca dotare tehnică, a afirmat Nicolae.

Caporalul Andrei Arhire ocupă funcția de servant. Este militar din 2009. A început viața militară la un batalion de același profil la Sighişoara şi este din 2010 la unitatea din Huși.

A fost o experienţă bună, am încercat să ținem pasul cu colegii noştri polonezi, în condițiile în care situația tactică se modifica la intervale de timp foarte mici. Chiar dacă am stat numai în pădure sau în raioanele de decontaminare, atunci când îți faci meseria este plăcut, a declarat caporalul Arhire.

Despre autor

Lucian Irimia

Lasă un comentariu