Militari americani şi români, participanţi la marşul „Dragoon Guardian”, parte a exerciţiului Saber Guardian 2017, au depus coroane de flori la monumentul din Sinaia al eroilor americani căzuţi la datorie, pe pământ românesc, în cel de Al Doilea Război Mondial.

Foto: Jeku Arce, 221st Public Affairs Detachment

În liniştea după amiezii de marţi, 11 iulie, într-o Sinaie paşnică, însorită şi răcorită de pale de vânt, câteva blindate militare americane şi româneşti decorau intrarea pe strada Peleşului. Câţiva copii aflaseră de oprirea militarilor din Sinaia şi şi-au rugat părinţii să se alăture evenimentului, pentru a-i vedea de aproape pe militarii americani.

– Uite ce am în piept!, îmi arată, mândru, Matei, emblema cu arici, abia primită, cu steagul Americii. La cei nici cinci ani ai săi, Matei este fascinat de militarii americani. Abia dacă s-a lăsat coborât dintr-un Stryker.

Antonia, o domnişoară de patru anişori, localnică şi ea, nici nu vrea să audă de păpuşă şi găseşte foarte interesantă tehnica militară. Pe soldaţii americani îi cunoaşte deja:

I-am văzut la televizor. Unuia dintre ei i-a pus lângă armă câteva margarete româneşti.

Foto: Cornelia Mihăilă

O sută de militari americani, cu vehicule de luptă ale infanteriei Stryker, însoţiţi de 12 camarazi români, cu autovehicule blindate de teren, URO VAMTAC S3, au oprit în Piaţeta Vulturii Libertăţii unde, din 3 aprilie 2015, se află ridicat un monument În memoria celor 378 de militari americani căzuţi la datorie în România în timpul celui de Al Doilea Război Mondial pentru libertatea Europei şi Gloria Statelor Unite ale Americii.

Aici, militarii americani, români şi primarul oraşului Sinaia au depus câte o coroană de flori, în prezența câtorva localnici curioşi şi a susurului de izvor.

Marşul Dragoon Guardian înseamnă deplasarea militarilor români şi americani spre locurile din ţara noastră unde se desfăşoară impresionantul exerciţiu Saber Guardian 2017, în perioada 11-20 iulie.

Foto: Jeku Arce, 221st Public Affairs Detachment

Saber Guardian 2017 a debutat în România cu acest marş, care a început pe 11 iulie şi va dura până vineri, 14 iulie, prilej de relaţionare a militarilor români şi americani cu autorităţile şi comunităţile locale.

Militarii participanți la Dragoon Guardian fac parte din Regimentul 2 Cavalerie din Statele Unite ale Americii şi din Brigăzile Multinaţională Sud-Est, din Craiova, şi 2 Vânători de Munte, din Braşov.

Pe parcursul marşului vor fi amenajate expoziţii de tehnică în Ploieşti (12 iulie), Sibiu (13 iulie), Râmnicu Vâlcea şi Slobozia (14 iulie).

Despre autor

Cornelia Mihăilă

Maiorul Cornelia-Gabriela Mihăilă este absolventă a Facultăţii de Filologie a Universităţii „Hyperion” şi a studiilor universitare de masterat ale Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice a SNSPA (Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative). Domeniul său de interes este Chipul Frumos din omul înveşmântat sau nu în haină militară.

Lasă un comentariu