Toate privirile sunt ațintite către ei. Mulțimea face liniște, iar toboșarul dă tonul. Militarii români mărșăluiesc hotărâți, nicio emoție nu li se citește pe chip. În arena plină de oameni, răzbate doar sunetul metalic al carabinelor, într-un spectacol de precizie, ritm și eleganță.

Foto: Anca Ciornei

Virginia International Tattoo este un eveniment anual unde participă trupe militare din întreaga lume pentru a realiza un spectacol grandios de muzică militară, parade militare și coruri tematice.

În fiecare an, o distribuție de peste o mie de artiști din mai multe țări creează momente de neuitat sub un singur acoperiș – Scope Arena din Norfolk, Virginia, cel mai mare spectacol de acest gen din Statele Unite ale Americii.

În perioada 25-28 aprilie, pentru prima oară, Detașamentul Drill-team al Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul a participat la Festivalul NATO Virginia International Tattoo.

Foto: Anca Ciornei

Sub privirile a peste 13.000 de oameni, militarii români au executat mișcările cu grație și multă precizie, mândri să-și reprezinte țara la un eveniment de asemenea anvergură.

Plutonierul Bogdan Constantin Dobre este comandantul plutonului drill-team al Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul.

Pregătirea este constantă, însă ne-am antrenat cel puțin o lună, intens, după ce am aflat care este perimetrul arenei respective, pentru a pune la punct un exercițiu care să arate și să sune perfect.

Niciun detaliu nu este lăsat la voia întâmplării.
Foto: Anca Ciornei

Militarul și-a văzut visul cu ochii, al lui și al colegilor lui – acela de a participa, cu Detașamentul Drill-team, alături de militari din întreaga lume, la unul din cele mai importante festivaluri de acest gen.

S-au remarcat, în timpul show-ului, prin precizia în execuție, apreciere pe care au primit-o chiar de la militarii americani din 3rd United States Infantry Regiment (Old Guard).

Ne-au felicitat pentru prestație și ne-au spus că noi avem precizie în execuție, elementul care ne diferențiază fiind partea de percuție, care dă ritmul, spune plutonierul Dobre, retrăind emoția acelor momente.

Pentru poporul american, armata este pe primul loc și am avut și noi ocazia să simțim acest lucru, deoarece deplasările noastre în acele zile se făceau în mare parte în ținută combat, iar oamenii de acolo, civili de toate vârstele, ne salutau cu Thank you for your service!, iar noi am învățat să răspundem cu Thank you for your support!

Percuționiștii, la antrenamente.
Foto: Anca Ciornei

Am stat de vorbă și cu unul din militarii responsabili cu ritmul reprezentației drill-team-ului românesc, plutonierul-adjutant principal Bogdan Andrei.

Cu o experiență de peste 23 de misiuni internaționale, la festivaluri de acest gen cu Muzica Militară a Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul,  subofițerul știe că emoțiile te pot copleși, în astfel de momente, însă experiența l-a învățat să transforme totul în ceva constructiv.

Rolul meu și al colegilor mei este să dăm ritmul, la tobe. Suntem o echipă în adevăratul sens al cuvântului, prin ritm și mișcare. Detașamentul Drill al armatei române se deosebește de celelalte țări prin percuție. Pregătirea a fost perfectă de acasă, iar acolo ne-am prezentat impecabil, afirmă militarul, considerând evenimentul american unul din cele mai bine organizate la care a participat.

Antrenamente înainte de spectacol.
Foto: Anca Ciornei

Sergentul-major Constantin Frimu este încadrat în biroul operații și instrucție, subofițer de stat major, și face parte din plutonul drill din 2009.

Mi-am dorit să fac parte din acest pluton de la început, iar misiunea în SUA a fost vârful carierei mele. Ne-am simțit foarte apreciați acolo, dar același lucru se întâmplă și în țară, la fiecare reprezentație pe care o avem.

L-am întrebat pe subofițer dacă au avut emoții, sub privirile atâtor oameni, și cum de nu greșesc în executarea mișcărilor.

Noi nu greșim, pentru asta ne antrenăm atât de mult. Întotdeauna am încercat să fim un exemplu pentru cei din jur, să demonstrăm că dacă îți dorești un lucru foarte mult, prin multă muncă îl poți obține. Am știut să ne facem remarcați, prin execuție și prin comportament.

Pentru fruntașul Denis Alexandru Leva, participarea la acest eveniment a fost o experiență extraordinară.

Mereu am visat să ajung în Statele Unite și a fost o completare a acestui vis, faptul că am reușit să ajung cu drill-team-ul. Eu am ales să fac parte din acest detașament, doar din pasiune, îi vedeam pe băieți la tot felul de evenimente și îmi doream să fiu ca ei.

La început a fost mai greu, dar cu timpul și cu mult antrenament, am ajuns unul dintre ei. Am avut parte de un program foarte intens, misiunea aceasta chiar m-a făcut, la 23 de ani, să simt că sunt mândru că sunt român și că reprezint Armata României.

Fruntașul Adrian Bogorodea își pregătește uniforma.
Foto: Anca Ciornei

Fruntaș Adrian Bogorodea este încadrat la bateria salve, aruncătoare 120 mm. Iar atunci când nu desfășoară această activitate, în puținul timp care îi rămâne, se antrenează alături de militarii Detașamentului Drill-team.

Sunt parte din echipă de un an și sunt cel mai nou dintre ei. Muncesc pentru îndeplinirea dorințelor pe care le am. Îmi arată palmele pe care se văd răni adânci, făcute cu carabina, care cântărește aproape patru kilograme.

M-am simțit extrem de onorat să-mi reprezint țara la un astfel de eveniment, am avut emoții în fiecare moment. Drumul a fost foarte lung, mi s-a părut obositor, dar a meritat. Am simțit, odată ajuns acolo, că am aterizat în altă lume.

Detașamentul brigăzii alături de militarii U.S. Drill-team.
Foto: Anca Ciornei

Nicolae Răzvan Pană este sergent și ajutor comandant grupă în cadrul Companiei 1 din Batalionul Ceremoniale și Onoruri Militare, din  cadrul Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul.

De șase ani, de când sunt aici, fac parte și din Detașamentul Drill Team, așa că sunt obișnuit cu publicul și cu reprezentațiile. Însă emoțiile trăite în această misiune nu se compară cu nimic, am găsit acolo un public foarte cald și fascinat de tot ceea ce făceam, poporul american este foarte atașat de militarii lor.

Subofițerul spune că participarea la Virginia International Tattoo le-a dat șansa militarilor români să demonstreze că România merită să se afle printre cei mai buni, pentru că are oameni de valoare.

Despre autor

Andreea Motoc

Lasă un comentariu