În perioada 8-12 iulie, la Mangalia, sportivii militari din unităţile de instrucţie s-au înfruntat în etapa finală a concursurilor aplicativ-militare de vară.

Foto: Eugen Mihai

Gazda competiţiei a fost Şcoala de Aplicaţie a Forţelor Navale Amiral Ion Murgescu, iar la start s-au prezentat cinci loturi sportive, reprezentând Statul Major al Forţelor Terestre (SMFT), Statul Major al Forţelor Aeriene (SMFA), Statul Major al Forţelor Navale (SMFN), Comandamentul Comunicaţiilor şi Informaticii (CCI) şi Comandamentul Logistic Întrunit (CLÎ).

Foto: Eugen Mihai

Concursul a început miercuri, 10 iulie, cu duelul de foc, feminin şi masculin.

Proba constă într-o alergare de viteză de 50 de metri şi executarea tragerii, din poziţia culcat, lovitură cu lovitură, asupra unui câmp de ţinte.

Participă câte două echipe odată, iar prima care îşi doboară ţintele opreşte jocul.

Foto: Eugen Mihai

Concursul se desfăşoară în sistem turneu, fiecare cu fiecare şi tur-retur. Proba este extrem de dinamică şi complexă. Timpul poate fi aliatul sau inamicul principal. Clasamentul pe echipe se întocmeşte în funcţie de numărul de victorii obţinute.

Mă bucur că Fundaţia m-a desemnat cel mai bun sportiv din acest an, asta o să mă ambiţioneze şi mai mult să mă antrenez. Banii îi voi împărţi cu colegii. Toţi îi merităm, am muncit împreună pentru acest rezultat.

– Fruntaş Lenuţa Ştef, lotul SMFT

Fruntaş Lenuţa Ştef.
Foto: Eugen Mihai

Surpriza din acest an a fost oferită de echipa de masculin a lotului SMFN, care şi-a luat rolul de gazdă în serios şi a oferit o demonstraţie de precizie şi rapiditate în poligonul şcolii de aplicaţie.

De şase ani particip la duelul de foc, în lotul SMFN, şi acum am reuşit, în sfârşit, să-i învingem pe colegii de la SMFT. Coeziunea echipei, munca şi concentrarea ne-au adus pe primul loc. Suntem foarte fericiţi. Ne lipsea trofeul acesta, spunea, la finalul probei, caporalul Florin Lar, din lotul SMFN.

Foto: Eugen Mihai

Ziua de joi a fost dedicată reginei probelor aplicativ-militare – patrula militară, în care, întotdeauna, în prim-plan este spiritul de echipă.

Traseul de concurs include trei ateliere: tragere, aruncarea grenadelor de mână, de exerciţiu, ofensive şi trecerea printr-o porţiune de teren contaminată, cu masca contra gazelor pe figură. Pe întreaga deplasare, desfăşurată contratimp, militarii au fost echipaţi complet, cu arma la purtător şi raniţa în spate.

Foto: Eugen Mihai

A doua probă de concurs nu a adus  surprize în clasament, lotul SMFT obţinând cel mai bun timp la ambele categorii, feminin şi masculin.

Ne-am pregătit intens, am început prin martie şi am avut multe competiţii în toată ţara până la această etapă. În proba de patrulă, ne-am concentrat foarte bine la tragere şi aruncarea grenadelor, am fost motivaţi pe traseu, am menţinut ritmul în care am pornit şi aşa am reuşit să câştigăm.

– Plutonier Gabriel Manga, lotul SMFT

Plutonier Gabriel Manga.
Foto: Eugen Mihai

Faptul că marinarii şi transmisioniştii nu au avut echipe la feminin i-a costat în clasamentul general. Astfel, după campionii din SMFT şi putătorii medaliei de argint din SMFA, ultima treaptă de pe podium a fost ocupată de sportivii din CLI.

Foto: Eugen Mihai

Pe lângă medaliile şi diplomele oferite de SMAp, Fundaţia General Ştefan Guşă i-a recompensat pe cei mai buni sportivi militari din loturile câştigătoare cu premii în bani.

Foto: Eugen Mihai

Este deja o tradiţie ca, de două ori pe an, la Competiţiile militar-aplicative de iarnă şi de vară pentru unităţile de instrucţie, Fundaţia General Ştefan Guşă să premieze cei mai buni sportivi militari cu sume de bani, explică şeful Biroului educaţie fizică militară, din SMAp, colonel Cristian Pelea.

Sportivii ştiu că va fi un stimul financiar şi îi motivează să se antreneze cât mai bine. Aşa că îi mulţumim Danielei Veronica Guşă de Drăgan, fiica generalului şi fondatoarea fundaţiei, pentru sprijinul pe care îl acordă sportivilor militari.

Foto: Eugen Mihai

La festivitatea de premiere au participat comandantul flotei, contraamiral de flotilă Daniel Căpăţînă, şi comandantul Şcolii de Aplicaţie a Forţelor Navale, comandor Petrică Pârvu.

Clasament general:

 • Locul I –  SMFT
 • Locul II – SMFA
 • Locul III – CLI
 • Locul IV – SMFN
 • Locul V – CCI

Foto: Eugen Mihai

Patrulă masculin:                           Patrulă feminin:

 • Locul I –  SMFT                     Locul I –  SMFT
 • Locul II – SMFN                    Locul II – SMFA
 • Locul III – SMFA                   Locul III – CLI
 • Locul IV – CCI
 • Locul V – CLI

Duel de foc masculin:

 • Locul I –  SMFN
 • Locul II – SMFT
 • Locul III – SMFA
 • Locul IV – CLI
 • Locul V – CCI

Duel de foc feminin:

 • Locul I –  SMFT
 • Locul II – SMFA
 • Locul III – CLI

Premiile fundatiei.
Foto: Eugen Mihai

Premiile Fundaţiei General Ştefan Guşă

 • Locul I şi 1.000 de lei – fruntaş Lenuţa Ştef, din lotul SMFT
 • Locul al II-lea şi 800 de lei – caporal Daniel Bădicel, din lotul SMFA
 • Locul al III-lea şi 600 de lei – soldat Anda Silvia Caracudă, din lotul CLI

Despre autor

Alina Crișan

Plutonierul Alina Crişan a absolvit Şcoala Militară de Muzică, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi Facultatea de Comunicare şi Jurnalism. Este preocupată de domeniul învăţământului militar şi realizatoare de emisiuni la postul de radio „Vocea Armatei”.

3 comentarii

Lasă un comentariu