Militarii Brigăzii 2 Vânători de Munte Sarmizegetusa au reprezentat echipa României la ediția a XIX-a a competiției internaționale Edelweiss Raid 2019, din Austria.

Echipa Forțelor Terestre române, la start.

Competiția, care are loc o dată la doi ani, s-a desfășurat în localitatea Tirol, în zilele de 27 și 28 februarie.

La start s-au aliniat 23 de echipe din 12 țări (România, Franța, Rusia, Bulgaria, Germania, Italia, SUA, Slovenia, Muntenegru, Spania, Polonia și Austria), țara noastră fiind reprezentată de o echipă formată din opt militari.

Echipele au avut de parcurs un traseu de 40 de kilometri, cu o diferență de nivel de aproximativ 4.000 de metri.

În prima zi competițională, militarii au fost testați la șase probe (salvare din avalanșă, salvare din abrupt, coborâre în rapel, coborâre în echipă, transport material cu targă universală și organizare și instalare bivuac), iar în cea de-a doua zi, la șapte probe (tragere cu armamentul din dotare, planificare itinerar de deplasare, orientare în teren muntos, aruncarea grenadelor de mână, acordare de prim ajutor și transport rănit, identificare obiective în teren, probă de deplasare contratimp).

De asemenea, militarii au parcurs cei 40 de kilometri cu echipamentul complet pentru ducerea acțiunilor militare, pe timp de iarnă, respectiv o raniță de aproximativ 15 kilograme și armamentul individual.

Concursul are loc la peste 2.000 de metri altitudine, în condiții extrem de dificile, a spus comandantul patrulei, locotenent Robert Hajnal.

Sunt unele urcări care îți dau impresia că nu avansezi, deși efortul depus te solicită atât fizic, cât și psihic, cu porțiuni de creastă care îți solicită concentrarea, cu coborâri abrupte cu zăpadă înghețată și viraje bruște prin păduri cu zăpadă proaspătă, neatinsă.

De asemenea, dificultatea traseului te face să te întrebi constant dacă vei ajunge la Finish, dar ceea ce te face să pui un schi în fața celuilalt sunt colegii, responsabilitatea misiunii, dar și peisajul incredibil care te energizează la fiecare pas, a completat ofițerul.

  • Căpitan Mariana Dinu
  • Foto: Florin Zbarcea, Florin Jitaru, Daniel Giurgi

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu