Concursul de istorie a românilor, organizat de Divizia 2 Infanterie Getica şi Fundaţia Mareşal Alexandru Averescu, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău şi Consiliul Judeţean Buzău, a ajuns la ediția a X-a. De data aceasta, elevilor din colegiile naționale și liceele din Buzău li s-au alăturat, la Breaza, pentru prima oară, elevi ai colegiilor naționale militare.

Foto: Grațiela Mihăescu

Gazda ediției aniversare a competiției 1 Decembrie – Ziua Naţională a României, desfășurată la sfârșitul săptămânii trecute, a fost Colegiul Naţional Militar Dimitrie Cantemir din Breaza.

Concursul este dedicat elevilor instituţiilor de învăţământ preuniversitar militar şi civil și vizează cunoașterea istoriei românilor, promovând onoarea, demnitatea, tradiţia şi istoria militară a poporului român.

Foto: Grațiela Mihăescu

Deschiderea festivă a avut loc vineri, 26 octombrie, în sala de festivităţi a instituţiei din Breaza, în prezența comandantului Diviziei 2 Infanterie Getica şi preşedinte al Fundaţiei Mareşal Alexandru Averescu, general de brigadă Gheorghiţă Vlad, a directorului adjunct al Institutului pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară, colonel (r) prof. univ. dr. Petre Otu, a inspectorului şcolar general pentru disciplinele istorie şi geografie din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Buzău,  prof. Mihaela Alexandru, a redactorului-șef al Observatorului militar și președinte al juriului, colonel dr. Florin Şperlea, a comandantului Colegiului Naţional Militar Dimitrie Cantemir, colonel dr. ing. Aurel-Constantin Neagu, a directorului adjunct al colegiului,  profesor dr. Aurel-Constantin Soare, și a inițiatorului acestui concurs, în 2008, colonelul Romeo Feraru.

Foto: Grațiela Mihăescu

Din juriu au mai făcut parte dr. Manuel Stănescu, cercetător științific la Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară, și Sorin Turturică, muzeograf la Muzeul Militar Național Ferdinand I.

Foto: Grațiela Mihăescu

La start s-au aliniat instituţii de învăţământ preuniversitar din judeţul Buzău (Colegiul Naţional B.P. Hasdeu, Colegiul Naţional Mihai Eminescu, Colegiul Tehnic  Buzău, Colegiul Agricol Dr. C. Angelescu, Colegiul Național Pedagogic Spiru Haret, Liceul Tehnologic Grigore C. Moisil, Colegiul Naţional Alexandru Vlahuţă, din Râmnicu Sărat) şi, în premieră, au participat elevi ai tuturor colegiilor naţionale militare din Alba Iulia, Breaza, Câmpulung Moldovenesc, Craiova şi Constanţa.

Foto: Grațiela Mihăescu

Liceenii pasionaţi de istorie şi-au demonstrat talentul, potenţialul intelectual şi abilităţile lor în cadrul acestui concurs cu un nivel foarte ridicat și premii motivante.

Foto: Grațiela Mihăescu

Sâmbătă, 27 octombrie, elevii din învăţământul preuniversitar militar şi civil au susţinut testul grilă, inclus în prima probă. Eseul pe care l-au avut de făcut, la cea de-a doua probă, a avut la bază lucrările acad. Florin Constantiniu, O istorie sinceră a poporului român, şi acad. Ioan-Aurel Pop, Istoria ilustrată a românilor pentru tineri.

Foto: Grațiela Mihăescu

Toți participanții au fost câștigători prin efortul lor de a se pregăti, parcurgând două din cele mai bune sinteze de istorie a românilor scrise după decembrie 1989.

Foto: Grațiela Mihăescu

Concurenţii au primit diplome de participare, cărţi de la Editura militară, din partea Fundaţiei General Ştefan Guşă, din colecţia particulară a generalului (ret) Niculae Spiroiu, fost ministru al apărării naţionale în anii 1991-1994, și abonamente la revistele Historia și Magazin istoric. Premiile pentru elevii colegiilor naționale militare, în același cuantum cu acelea destinate elevilor din județul Buzău, au fost asigurate de Fundaţia General Ştefan Guşă.

Foto: Grațiela Mihăescu

Premianţii au fost aplaudaţi de întregul auditoriu şi felicitaţi pentru rezultatele obţinute.

Premiile Ediției a X-a

Colegii Naționale Militare:

Premiul I – elev caporal Tudor Panciu, Colegiul Naţional Militar Dimitrie Cantemir

Premiul al II –lea – elev Alin Valentin Mocanu, Colegiul Naţional Militar Ştefan cel Mare

Premiul al III–lea – elev Andrei Bar, Colegiul Naţional Militar Mihai Viteazul

Menţiune – elev Darius Olar, Colegiul Naţional Militar Mihai Viteazul

Menţiune – elev caporal Ioan Adrian Miuţă, Colegiul Naţional Militar Tudor Vladimirescu

Premiul special al juriului – elev Robert Adrian Nistor, Colegiul Naţional Militar Alexandru Ioan Cuza.

 

Colegii şi licee din judeţul Buzău:

Premiul I – Cristina Apostol, Colegiul Naţional B.P. Hasdeu

Premiul al II-lea – Loredana Iacob, Colegiul Naţional Pedagogic Spiru Haret

Premiul al III-lea – Raluca Trandafir, Colegiul Naţional B.P. Hasdeu

Menţiune – Maria Dinu, Colegiul Naţional Pedagogic Spiru Haret

Menţiune – Valentina Meşca, Colegiul Naţional Alexandru Vlahuţă

Premiul special al juriului – Alexandru Șerbanescu, Colegiul Naţional Alexandru Vlahuţă.

 

Grațiela Mihăescu

 

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

1 comentariu

  • Felicitări atât organizatorilor cât și participanților.
    Subiectele și tematica concursului au fost diferite pentru elevii mlitari față de cele ale elevilor din instituțiile civile?… altfel nu înțeleg existența a două podiumuri.

Lasă un comentariu