La împlinirea a 35  de ani de la înființare, Regimentul 61 Rachete Antiaeriene Pelendava demonstrează că face parte din unitățile de elită ale Armatei României.

În anul 1982, la Craiova, își începea existența Regimentul 51 Rachete Antiaeriene. Unitatea a trecut de-a lungul timpului prin mai multe transformări, iar începând cu anul 2010 poartă numele de Regimentul 61 Rachete Antiaeriene Pelendava.

Colonel ing. Adrian Nour.
Foto: Cristian Lenga

Împuternicit la comanda unității, din decembrie 2016, este colonelul ing. Adrian Nour, care are o vechime de 23 de ani în regiment.

De-a lungul timpului, mulți specialiști au plecat de aici pentru a-şi continua pregătirea profesională, afirmă colonelul Nour. Din acest motiv, am tot continuat să instruim noi specialişti, iar în prezent consider că avem un personal închegat, pregătit din punct de vedere profesional şi care reprezintă eforturile tuturor generaţiilor de rachetişti.

Misiunea regimentului constă în apărarea antiaeriană a structurilor din Forţele Terestre, iar în acest sens are în compunere atât structuri de rachete antiaeriene KUB, de producţie rusească, CA-95 şi CA-94, dar şi de tunuri 2×30 mm de provenienţă românească.

Anul acesta, militarii s-au pregătit intens pentru tragerile de luptă de la Capu Midia, dar din motive care nu depind de ei acestea s-au amânat până în toamnă. Mai mult decât atât, rachetiştii s-au ocupat şi de promovarea imaginii armatei prin activităţi precum Ziua Porţilor Deschise şi Armata – O Şcoală altfel.

Tehnica, în prezent, are o vechime destul de mare în utilizare, dar datorită eforturilor militarilor aceasta a fost ţinută în operativitate și ne putem desfăşura sarcinile şi misiunile pe care ni le-am asumat. Ne dorim să rămânem în continuare o sursă de stabilitate şi securitate în domeiul apărării antiaeriene pentru Forţele Terestre, a mai spus colonelul ing. Adrian Nour.

Problemele cu care se confruntă sunt cele de mentenanţă, piese de schimb greu de procurat, verificări şi reparaţii care nu se mai fac cu aceeaşi periodicitate, precum şi lipsa personalului şi a echipelor de specialişti. Şi rachetiştii, ca toţi militarii de altfel, îşi doresc să aibă parte de tehnologie modernă, performantă şi care să ajute personalul şi să ofere noi perspective unităţii.

Pe lângă numeroasele exerciții la care au participat în țară, militarii regimentului se mândresc și cu îndeplinirea unor misiuni internaţionale sub egida ONU, NATO, OSCE, din Angola, Balcanii de Vest, Sudan, Congo, Irak, Afganistan, dar şi în alte zone fierbinţi.

Suntem bucuroşi de încrederea acordată și suntem capabili să ducem la îndeplinire sarcinile și misiunile încredințate la standardele cele mai înalte, mărturisește încrezător cel care asigură interimatul la comanda regimentului.

Locotenent-colonel Mircea Glavan.
Foto: Cristian Lenga

Şeful operaţiilor şi instrucţiei din regiment este locotenent-colonelul Mircea Glăvan, care se află în această unitate de aproape 30 de ani.

Sunt de apreciat stăruința şi ambiţia militarilor care încadrează tehnica militară, pentru că fac eforturi deosebite pentru a o menţine funcţională, a spus locotenent-colonelul Glăvan. Mai mult, ofițerul evidențiază faptul că planificarea unui exerciţiu de tragere, datorită experienţei acumulate, nu mai reprezintă un element de dificultate:

Un exerciţiu presupune o angajare din partea oamenilor, un efort deosebit. Acesta se execută în Tabăra de Instrucţie şi Poligonul de Trageri Sol-Aer „General de brigadă Ion Bungescu din Capu Midia. Vorbim despre îmbarcarea, deplasarea şi debarcarea tehnicii, instalarea taberei cu militari, aşezarea complexelor în poziţii şi exerciţii pregătitoare pentru executarea tragerilor, a spus locotenent-colonelul Glăvan.

De asemenea, în poligon se mai fac şi antrenamente în comun cu aviaţia. Folosind ţinte aeriene marcate, operatorii şi comandanţii de subunităţi se antrenează eficient.

Alte exerciţii desfăşurate până în prezent au fost pentru rezolvarea unei situaţii tactice, pe hartă, exerciţii de luarea deciziei şi de conducerea şi coordonarea focului.

De asemenea, personalul din cadrul regimentului participă la exerciţiile organizate de eşaloanele superioare şi augmentează acele structuri prin constituirea unor celule de răspuns în cadrul exerciţiilor de comandament.

Locotenent-colonelul Glăvan nu este străin nici de modul în care lucrurile decurgeau înaintea anilor 90.

Regimentul a executat dintotdeauna trageri, uneori cred mai complicate, cu grad de dificultate ridicat, desfăşurate în poligonul Ashuluk, din Rusia, iar eu am participat la două astfel de exerciţii. Altele erau formele de evaluare şi de pregătire, iar regimentul se deplasa în acea vreme cu cinci baterii şi cu un flux tehnologic complet.

 

 

Despre autor

Cristian Lenga

Sergentul Cristian Lenga este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, Comunicare şi Relaţii Publice. Este preocupat de evoluţia în carieră a maiştrilor militari, subofiţerilor şi soldaţilor gradaţi profesionişti.

1 comentariu

Lasă un comentariu