Baza de instruire pentru EOD, din cadrul Centrului de instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRN Panait Donici, din Râmnicu Vâlcea, pregătește specialiști EOD din toate armele și specialitățile militare prin cursuri unicat în Armata României.

Foto: Adrian Olteanu

Am văzut, recent, cum se pregătesc, în cadrul unui curs special, Weapons Intelligence Team (WIT), militari din toate categoriile de forțe.

Baza de instruire pentru EOD are un rol deosebit în formarea specialiștilor EOD din Armata României, deoarece asigură transferul de informații teoretice și formarea deprinderilor practice pentru intervenția la munițiile convenționale neexplodate și dispozitivele explozive improvizate, care vedem că reprezintă un pericol din ce în ce mai mare la adresa militarilor noștri, care își desfășoară activități în teatrele de operații.

– Locotenent-colonel Ionel Băcanu, șeful Catedrei cursuri EOD

Foto: Adrian Olteanu

Scheletul a ceea ce părea să fi fost cu numai o oră înainte un ARO este dovada vie, caldă încă, a unei explozii puternice. A fost „victima” unui DEI (dispozitiv exploziv improvizat), iar cursanții WIT, ca niște medici legiști autentici, adună, cu migală, cu instrumente care fac parte dintr-un kit special, sub îndrumarea plutonierului adjutant Dumitru Vasile, mostre, mărturii, elemente care pot contribui la elucidarea explozivului folosit, dar și la conturarea detaliilor care vor constitui substanța unui raport complet care va fi înaintat factorilor de decizie.

Foto: Adrian Olteanu

Îl observ pe plutonierul adjutant Dumitru Vasile, despre care aflu apoi că a participat la numeroase misiuni în teatrele de operații, cel care îi coordonează pe cursanți. Calm, profesionist, îmi răspunde la câteva întrebări, dar este permanent cu ochii pe „învățăcei”: fac ceea ce trebuie, așa cum i-a învățat în prima etapă a cursului, cea teoretică.

Plutonierul adjutant Dorin Trifu și plutonierul-major Laurențiu Mincu, din Grupul 1 EOD, se antrenează, în poligon, pentru descoperirea unor posibile
dispozitive explozive improvizate.
Foto: Adrian Olteanu

Îmi place migala cursanților. Fiecare își cunoaște bine rolul, pentru că echipa are bine stabilite atribuții în investigarea cazului – au avut șansa să fie „distribuiți” în toate rolurile – și au aerul unor Sherlock Holmes imperturbabili, rolul dr. Watson împrumutându-l, de data aceasta, chiar eu. Fac față curiozității mele și își continuă misiunea.

Plutonier-adjutant Dumitru Vasile.
Foto: Adrian Olteanu

Și noi învățăm, la rândul nostru, cu prilejul cursurilor pe care le organizăm. Feedback-ul primit ne arată că procesul de instruire este corect, iar satisfacția profesională a cursanților acoperă eforturile noastre.

– Plutonier adjutant Dumitru Vasile, instructor EOD

Foto: Adrian Olteanu

Ceva mai încolo în poligon a fost simulată o explozie realizată cu ajutorul unei drone. Instructor este maiorul Gabriel Mihalache, iar cursanții sunt deja în faza în care toate datele au fost colectate, fotografiile făcute, își încep etapa de redactare a raportului final. Văd aceeași determinare și la ei, dar mai ales bucuria de a face practic, în teren, ceea ce li s-a prezentat în cadrul cursului.

Foto: Adrian Olteanu

Sublocotenentul Victor Fieraru este cursant WIT și este încântat de ceea ce a învățat la Baza de Instruire pentru EOD de la Râmnicu Vâlcea:

Pentru mine este o experiență extraordinară, deoarece sunt parte a unui grup EOD, pe o funcție de comandant pluton, iar aceste cursuri sunt benefice pentru a-mi îndeplini foarte bine atribuțiile de serviciu.

Instructorii sunt profesioniști, sunt foarte bine pregătiți și ne stârnesc interesul.

Sublocotenent Victor Fieraru.
Foto: Adrian Olteanu

Îl întreb dacă i-ar recomanda unui coleg cursul WIT și nu ezită să răspundă: Da! Totul este foarte bine organizat, cu informații
complexe
și utile.

Să fii instructor în Baza EOD reprezintă o provocare, dar, în același timp, și o satisfacție profesională. Ne perfecționăm noi înșine, permanent, și încercăm să transmitem informațiile de care dispunem către cursanți. Nevoia lor de cunoaștere îi motivează și ne motivează și pe noi în ceea ce facem.

– Maior Gabriel Mihalache, instructor EOD

Maior Gabriel Mihalache
Foto: Adrian Olteanu

Am regăsit ambele grupuri în sălile special destinate întocmirii rapoartelor finale, cu datele bine structurate în tabele. Sublocotenentul Fieraru îmi explică ceea ce fac:

Aici ne aflăm în camera de pregătire a documentelor necesare pentru a le înainta eșalonului superior și pentru a înregistra toate probele luate de pe teren, deoarece, în mare, aceasta reprezintă partea de după intervenția în teren, la evenimentele respective și avem mai multe tipuri de probe, cum ar fi: cabluri, acumulatori și altele pe care le adunăm sau de pe care reușim să prelevăm probe, cum ar fi ADN sau amprente, iar după ce sunt făcute toate documentele și pregătite probele respective le înaintăm către laboratorul de nivel doi. Acesta este autorizat pentru a identifica cine a lucrat, cu ce a lucrat, ce fel de exploziv s-a folosit, care a fost modul de gândire pentru a ataca forțele proprii.

Foto: Adrian Olteanu

Tot acolo am văzut laboratorul chimic HME (Homemade Explosives) unde plutonierul adjutant Vasile Dumitru este ca acasă între explozivi improvizați, pentru scopuri didactice, și mi-a mărturist, el, profesionistul cu experiență, că încă are emoții, la fiecare curs în parte.

Locotenent-colonelul Ionel Băcanu este șeful catedrei cursuri EOD și a vorbit cu însuflețire despre importanța organizării cursului WIT atât pentru militarii străini, cât și pentru cei români:

Cursul WIT, care înseamnă exploatarea tactică și analiza tehnică a incidentelor cu dispozitive explozive improvizate, este foarte apreciat la nivel mondial. Anul trecut, s-a desfășurat primul de acest gen la Baza de instruire pentru EOD, unde au participat 16 militari străini, iar anul acesta s-a desfășurat al doilea, cu 14 militari din țările membre NATO.

Locotenent-colonel Ionel Băcanu.
Foto: Adrian Olteanu

Își cunoaște bine domeniul, știe exact cum trebuie să arate Baza de instruire pentru EOD pentru a-și îndeplini misiunile:

Ea trebuie să asigure acel proces dinamic de instruire, care să țină cont de realitățile din teren, trebuie să asigure acele deprinderi practice, care să asigure viitorilor specialiști EOD posibilitatea de a desfășura acțiuni într-un mediu contaminat cu muniții convenționale și dispozitive explozive improvizate.

Despre autor

Florin Șperlea

Colonelul Florin Şperlea a absolvit Institutul Militar de Infanterie, Grăniceri şi Chimie „Nicolae Bălcescu” (Sibiu, 1992), Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti (1996) şi a obţinut titlul de doctor în istorie al aceleiaşi universităţi, în 2003, cu o teză despre sovietizarea armatei române. A publicat mai multe volume de autor şi în colaborare, dar şi ediţii de documente.
Este redactor-şef al săptămânalului MApN „Observatorul militar” şi membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România. Realizează emisiunea „Prietenii muzei Clio” la postul de radio „Vocea Armatei”.

Lasă un comentariu