Banca Naţională a României va lansa în circulaţie, în cursul anului 2020, o bancnotă care va avea, pe una dintre feţe, portretul Ecaterinei Teodoroiu, eroina căzută în luptă în Primul Război Mondial.

Bancnota va avea valoarea nominală de 20 de lei. Această valoare nominală a mai fost utilizată în istoria emisiunilor de bancnote românești și se regăsește printre cele aflate în circulație în zona euro. BNR va face publice, în curând, macheta bancnotei, elementele de siguranță și de identificare, precum și data exactă a lansării în circulație.

Consiliul de Administrație al BNR a ținut să onoreze, prin această decizie, o femeie erou din Marele Război pentru Reîntregire. Prin alegerea Ecaterinei Teodoroiu, ofițer al armatei române, pentru bancnota de 20 de lei, Banca Națională a României încearcă să susțină în societatea românească valorile adevărate pe care această femeie erou le-a susținut prin sacrificiul ei, a declarat, pentru Observatorul militar, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.

Ecaterina Teodoroiu.

Alegerea imaginii Ecaterinei Teodoroiu are o dublă semnificație.

Banca Națională a României susține, astfel, preocupările pentru consolidarea egalității de gen, în linie cu inițiativele altor bănci centrale din lume. De asemenea, BNR marchează încă o dată împlinirea Centenarului României Mari, onorând imaginea unui erou al Marelui Război de Reîntregire.

Consiliul de Administrație al BNR consideră că promovarea imaginii unei femei pe o bancnotă cu putere circulatorie este un demers care răspunde unui interes public legitim – de promovare a personalităților feminine –, ce a găsit o largă susținere în societatea românească. BNR a răspuns încă de anul trecut acestui demers prin alegerea imaginii Reginei Maria pentru bancnota aniversară de colecție, dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Anul trecut, o comunitate online a demarat o campanie denumită Femei pe bancnote, prin care s-a intenționat valorificarea și valorizarea contribuției esențiale a femeilor în societatea românească. Susţinătorii acestei campanii au avut drept scopt declarat să creeze un moment istoric pentru România, respectiv acela de a ilustra o bancnotă de circulaţie naţională cu chipul unei femei. Pentru ca acest lucru să fie posibil, fondatorii campaniei au demarat și o petiţie pe care românii din întreaga lume au semnat-o. De asemenea, pe internet, au apărut mai multe variante de bancnote, cu chipurile mai multor femei emblematice.

E momentul să onorăm femeile istorice! Femei cu idealuri, realizări și acțiuni revoluționare, cărora să le fie oficial recunoscute meritele și să stea alături de bărbații influenți – și merituoși, de asemenea – ai acestei țări. Unde să stea? Să începem cu o bancnotă! Prima din istoria României, în care o femeie cu merite excepționale este celebrată și pusă pe același piedestal simbolic cu omologii săi, se preciza în petiția care a circulat în 2018.

Una din propunerile campaniei „Femei pe bancnote”.

Ecaterina Teodoroiu, pe numele său adevărat Cătălina Toderoiu, s-a născut la 14 ianuarie 1894, la Vădeni (astăzi parte a oraşului Târgu Jiu), judeţul Gorj, şi a luptat în Primul Război Mondial. Contribuţia sa iniţială la eforturile armatei române a constat în activitatea de infirmieră la spitalul din Târgu Jiu, făcând parte din cohorta de cercetaşi Domnul Tudor.

La 14/15 august 1916, ziua în care România a intrat în război, toţi cercetaşii au fost chemaţi să intre în serviciile auxiliare ale armatei, în rândurile lor aflându-se şi Ecaterina. Pierderea în luptă a fratelui ei, Nicolae, a determinat-o pe tânără să ia hotărârea de a lua calea frontului.

La 22 august 1917, au avut loc bătăliile de la Varniţa şi Muncelu. Acţiunea ofensivă a armatei germano-austro-ungare a fost oprită de armata română, iar în cursul acestei bătălii, Ecaterina Teodoroiu a căzut eroic în fruntea plutonului pe care îl comanda ca sublocotenent, fiind lovită de două gloanţe în piept. Ultimele sale cuvinte, dar pline de însufleţire şi patriotism, au fost: Înainte băieţi, nu vă lăsaţi, sunteţi cu mine!

Osemintele Eroinei de la Jiu sunt depuse în sarcofagul din centrul municipiului Târgu Jiu, monument care este creaţia Miliţei Petraşcu. Respectul românilor faţă de jerfa supremă a Ecaterinei Teodoriu s-a manifestat după război, prin dezvelirea mai multor monumente în diferite oraşe ale ţării.

Despre autor

Marius Bâtcă

Lasă un comentariu