Marea Neagră a ajuns cea mai poluată din Europa, fiind tratată, de-a lungul timpului, de ţările cu care se învecinează, ca un veritabil coş de gunoi.

Într-un material video realizat recent de postul britanic BBC, se atrage atenţia asupra efectelor nocive pe care activităţile umane le au asupra acestui mediu marin. Mai mulţi specialişti vorbesc despre faptul că Marea Neagră a ajuns coşul de gunoi al Europei de Est, în apele acesteia ajungând, zilnic, deşeuri de toate felurile. Se estimează că, în Marea Neagră, se găsește de două ori mai mult gunoi marin (numărul de obiecte plutitoare pe kilometru pătrat) decât în Marea Mediterană.

Este cea mai gravă situaţie de acest fel din Europa, spun cei de la BBC. În Ucraina, oamenii au fost deja avertizaţi să evite, vara, scăldatul în apele Mării Negre, pentru a nu fi expuşi riscului de îmbolnăvire. Principala sursă de poluare sunt râurile care se revarsă în Marea Neagră care aduc deșeuri și substanțe chimice. Postul de televiziune BBC a mai dezvăluit că, la doar 300 de metri de Marea Neagră, în stațiunea Batumi, din Georgia, există o groapă uriașă de gunoi, acesta fiind o sursă de poluare a apei.

Poate unii sunt tentați să creadă că jurnaliștii britanici sunt subiectivi, nedorind altceva decât să distrugă turismul local. Totuși, astfel de rapoarte există de ceva vreme, și, scormonind prin arhive, am descoperit că problema nu e de ieri, de azi, fiind semnalată chiar de compatrioți de-ai noștri.

În 2009, într-un raport al Institutului Naţional de Cercetare- Dezvoltare Marină Grigore Antipa, se spunea că mai multe specii de peşti, plante si alte vieţuitoare din Marea Neagra au dispărut sau sunt pe cale de dispariţie din cauza stratului de apă moartă de pe fundul marii, care s-a format exclusiv din cauza poluării. În 2017, profesorul Mircea Duţu, preşedintele Universităţii Ecologice din Bucureşti, spunea exact acelaşi lucru ca specialiştii contactați de BBC. Un studiu recent privind calitatea apei Mării Negre arată că e cea mai poluată a Europei, poluarea cu plastic fiind de două ori superioară altor zone, puncta Duţu. Cercetătorii de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină Grigore Antipa spun că turiştii nu trebuie să se sperie dacă văd alge în mare, ba dimpotrivă, acesta e un semn bun, arătând că acolo ecosistemul îşi revine.

La începutul anului, pe grupul de Facebook Oraşul Năvodari, au fost postate mai multe fotografii înfăţişând conducte ce păreau a fi folosite pentru a deversa în mare dejecțiile de la blocurile de pe faleză. În septembrie 2016, în zona Faleză Nord, din Constanța, constructorii a două blocuri au tras, pur și simplu, o țeavă de la blocuri până în mare, ocolind astfel sistemul de canalizare al orașului, sistem care conține și stații de epurare. Poate nu întâmplător, în perioada 1 iulie-4 august, 631 de pacienți s-au prezentat cu enterocolite sau toxiinfecții alimentare la Camera de gardă a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Constanţa, medicii punând o parte din cazuri și pe seama apei poluate a mării.

Despre autor

Liviu Anghel

Lasă un comentariu