În perioada 13-24 mai s-a desfășurat exerciţiul militar European Spartan 2019, în contextul exercitării de România a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Acțiunea a făcut parte din seria de activități planificate și organizate de Agenția Europeană de Apărare și Forțele Aeriene Române la Baza 90 Transport Aerian Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu, în cadrul programului EATF (European Air Transport Fleet).

Reprezentanții statelor participante.

Evenimentul a fost proiectat ca o acțiune multinațională de pregătire în domeniul aviației de transport.

Exerciţiul militar European Spartan 2019 a avut un caracter de unicitate în cadrul programului EATF (European Air Transport Fleet), fiind destinat antrenării în comun a utilizatorilor de aeronave militare C-27J Spartan în scopul dezvoltării interoperabilităţii tacticii și mentenanței.

A fost pentru a patra oară când s-a organizat acest tip de activitate și pentru prima dată când Forțele Aeriene Române (FAR) l-au găzduit.

În cadrul acestui exercițiu, România a avut calitatea de naţiune-gazdă (Host Nation), iar militarii FAR au deținut un rol important în echipa de planificare. A fost un alt exercițiu, o altă activitate de pregătire a aviatorilor români.

De această dată, a fost implicată direct aviația militară de transport. S-a lucrat în mediu internațional, după tehnici, tactici și proceduri comune operatorilor de avioane C 27J Spartan.

Este asigurată aterizarea unui avion C27 J Spartan bulgăresc.

În ziua de 14 mai, participanții la exercițiu au fost vizitați de ministrul apărării naţionale, Gabriel-Beniamin Leș, la centrul de comandă al exerciţiului European Spartan 2019.

Au fost zile și nopți de planificare asiduă și de execuție pe măsură. Echipa INTEL a elaborat situații tactice fictive cu o serie de amenințări simulate similare celor dintr-un teatru de operații. Echipajele și-au planificat misiunile și au ales cursul de acțiune optim pentru îndeplinirea misiunii.

 

Lucrul în echipă, cheia succesului.

Echipa de transmisioniști din cadrul Bazei 90 Transport Aerian, alături de colegi din cadrul Centrului 85 Comunicații Aero și Informatică au asigurat tot ce înseamnă rețelele de intranet, internet, telefonie, stațiile radio, calculatoarele, imprimantele, serviciul web, serviciul de mail.

Codurile galbene și portocalii au vrut să strice planurile aviatorilor. Schimbările rapide ale condițiilor meteorologice au constituit provocări ce au fost depășite cu inteligență și profesionalism. Vremea a fost extrem de capricioasă şi a îngreunat activitățile, însă colaborarea tuturor celor implicați a fost una de calitate.

Exercițiu de evacuare medicală.

Activitățile s-au desfășurat la Baza 90 Transport Aerian și la Baza Aeriană de la Boboc. Au fost parașutări de personal și materiale, precum și un exercițiu de evacuare medicală.

Acesta a simulat ridicarea a doi pacienți dintr-o unitate militară izolată, dintre care unul în stare critică. Următorul pas a fost aducerea la un CSU (Casualty Staging Unit), un punct intermediar de prim ajutor unde pacienții au fost stabilizați și pregătiți pentru transport medical pe calea aerului, de medici și asistenți medicali militari special antrenați pentru executarea acestor tipuri de misiuni.

Din aer, două avioane F-16 au asigurat zona exercițiului. Echipajele care s-au antrenat în cadrul European Spartan 2019 au făcut-o într-un mediu complex, simulat, cu ameninţări aer-aer și aer-sol.

Echipa multinațională asigură transferul unui pacient.

Cel mai mare câștig al exercițiului a constat în lucrul împreună, găsirea formelor de cooperare, de la planificare până la execuţie.

Joi, 23 mai, a avut loc Ziua Distinşilor Vizitatori. Au participat oficiali din Ministerul Apărării Naționale, şi reprezentanţi ai corpului diplomatic străin acreditat la Bucureşti.

Lansări de parașutiști.

Este prima dată când cinci ţări, care utilizează acelaşi tip de avion, au decis să dezvolte un exerciţiu comun. Este o bună oportunitate pentru a lucra împreună, vorbind împreună, împărtăşindu-și experienţa, a spus Antonio de Sessa, membru al Agenției Europene de Apărare.

Planificarea a fost executată la cele mai înalte standarde, iar țările participante au cooperat și au acționat ca o singură forță, a declarat Seniorul Reprezentativ al României la exercițiu, comandorul Emil Tecuceanu.

Parașutări de materiale.

Prin obiectivele propuse, exercițiul a permis consolidarea de către personalul detașamentului românesc de C27 J Spartan a tacticilor și procedurilor NATO/UE, precum și participarea activă la procesul de pregătire și executare a misiunilor aeriene în comun cu ceilalți parteneri.

Scopul exercițiului a constat în exersarea și consolidarea tehnicilor pentru executarea misiunilor de zbor într-un mediu tactic, aterizarea pe piste neamenajate și pe distanțe scurte, parașutarea de personal și delestarea de materiale, cooperarea cu platforma AWACS și cu alte aeronave de luptă, reacția echipajelor la amenințări sol-aer și aer-aer, coordonarea  acțiunilor aeriene cu cele terestre, evacuare aeromedicală, precum și executarea mentenanței aeronavelor în echipe multinaționale și schimburi de experiență.

Misiunile s-au desfășurat într-un mediu provocator, care a simulat condițiile dinamice pe care forțele participante le pot întâlni atunci când se dislocă într-un teatru de operații.

În ciuda faptului că vremea a fost capricioasă la debutul primei săptămâni, a precizat Tecuceanu, misiunile au fost executate cu succes, toate obiectivele au fost atinse. Exercițiul a creat în mod realist condițiile specifice confruntărilor armate din epoca modernă.

  • Foto: Adrian Sultănoiu, Bogdan Pantilimon

Despre autor

Lucian Irimia

Lasă un comentariu