Timp de două săptămâni, Brigada 9 Mecanizată Mărășești s-a aflat în tabăra de instrucție în cadrul Centrului Secundar de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre din Babadag. Finalul taberei a coincis și cu vizita de evaluare a unei echipe din cadrul comandamentului SEEBRIG, condusă de comandantul acestei structuri, general de brigadă Tudorică Petrache.

În marș spre un nou aliniament.
Foto: Eugen Mihai

Astfel, în zilele de 23 și 24 mai, structuri puse la dispoziția SEEBRIG (Brigăzii Multinaționale de Menținerea Păcii din Sud-Estul Europei), respectiv Batalionul 341 Infanterie Constanța, compania geniu, un pluton cercetare şi un pluton de transport au fost evaluate pentru a se stabili capacitatea operațională și pentru a se prezenta capabilitățile menținute sau nou obținute de aceste structuri.

Foto: Eugen Mihai

Prima zi de evaluare, desfășurată la comandamentul Brigăzii 9 Mecanizată, a fost dedicată evaluării statice, în cadrul căreia s-a realizat o informare legată de documentele ce vizează baza materială pentru instrucție, principalele categorii de echipamente militare și structura de personal.

Forța de izbire se dezlănțuie asupra adversarului.
Foto: Eugen Mihai

Următoarea zi a fost dedicată evaluării acționale, pe timpul căreia structuri din cadrul Brigăzii 9 Mecanizată au executat, în Poligonul Babadag, un exercițiu tactic cu trageri de luptă. Scenariul exercițiului a fost unul complex, combinând acțiuni PSO (Peace Support Operation) cu operații defensive și ofensive.

Este important de știut că SEEBRIG a fost proiectată să conducă operații în sprijinul păcii, de asistență umanitară și de răspuns la dezastre.

Foto: Eugen Mihai

Am venit în România pentru a evalua capacitatea structurilor dedicate acestei brigăzi foarte importante din această parte a Europei. Reprezentanții celor șase națiuni care fac parte din inițiativa SEEBRIG au venit să se convingă de capacitatea militarilor români, din structurile dedicate acestei structuri multinaționale, de a desfășura operații de menținere a păcii.

Am constatat, cu bucurie, că scenariul exercițiului tactic de astăzi a cuprins și operații kinetice, conform articolului 5, iar beneficiile pentru structurile evaluate sunt maximale, ne-a declarat comandantul SEEBRIG, general de brigadă Tudorică Petrache.

Infanteriștii acționează debarcat spre obiectivul principal.
Foto: Eugen Mihai

În cadrul exercițiului tactic prezentat au interacționat subunități de cercetare, transport, evacuare medicală, geniu, artilerie terestră, artilerie antiaeriană, infanterie și tancuri. Rând pe rând, în succesiunea comenzilor și indicativelor transmise din punctele de comandă, fiecare structură participantă își îndeplinea rolul din matricea de sincronizare.

Deplasare succesivă pe aliniamente intermediare.
Foto: Eugen Mihai

Prezent în poligon, comandantul Diviziei 2 Infanterie Getica, general de brigadă Gheorghiță Vlad, a urmărit cu atenție tragerile tanchiștilor dobrogeni.

Exercițiul s-a desfășurat în condiții foarte bune, oamenii sunt bine pregătiți și cred că au arătat încă o dată că nivelul de instruire și angajare a militarului român este la cele mai înalte standarde. A fost o demonstrație de forță din partea tanchiștilor, sunt mândru că sunt tanchist, sunt extrem de onorat că am participat la un astfel de exercițiu, a conchis generalul Vlad.

La masa observatorilor (de la dreapta), colonelul Florin Barbu, comandantul Brigăzii 9 Mecanizată, generalul de brigadă Gheorghiță Vlad, comandantul Diviziei 2 Infanterie, generalul de brigadă Tudorică Petrache, comandantul SEEBRIG, colonelul  Andreas Doulis, șeful de stat major al SEEBRIG.
Foto: Eugen Mihai

În cadrul echipei de evaluare s-a aflat și colonelul  Andreas Doulis (Grecia), șeful de stat major al SEEBRIG, care a apreciat:

Toată activitatea a fost bine organizată, unitățile foarte bine instruite, ceea ce mă bucură foarte mult.

Comandantul Brigăzii 9 Mecanizată, colonel Florin Barbu, radia de bucurie la finalul unei activități care s-a derulat așa cum își dorea.

Generalul de brigadă Tudorică Petrache îi felicită pe participanții la exercițiu.
Foto: Eugen Mihai

După câteva zile de pregătire intensă, acum, la finalul evaluării, putem spune, fără îndoială, că activitatea a fost un succes. În primul rând, am reușit să ne atingem obiectivele de instrucție și, în al doilea rând, am demonstrat că modulul nostru, care este parte a SEEBRIG, este apt să-și îndeplinească misiunea.

De asemenea, ne-am validat structurile proprii în exerciții tactice cu trageri de luptă, structuri cu care contribuim la planurile naționale de apărare, ne-a declarat colonelul Barbu.

Locotenent-colonel Eduard Borhan

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu