Nava Maritimă Hidrografică Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu a acostat în portul Souda, din Insula Creta, după un marș prin Marea Neagră, Marea Marmara și Marea Egee.

Aceasta participă la exercițiul multinațional de luptă împotriva minelor Ariadne 19, organizat de Forțele Navale elene, care se desfășoară în perioada 14-25 martie, în Marea Mediterana.

Primele patru zile ale misiunii au testat profesionalismul și vigilența echipajului, dar și a navei, deoarece după ieșirea din strâmtoarea Dardanele, Marea Egee nu s-a arătat prea prietenoasă. Valurile au atins înălțimea de cinci metri, navigându-se pe o mare de gradul șase.

Totuși, după două zile de furtună, nava a acostat cu bine în portul Souda, fiind pregătită pentru a demara etapa de planificare și pregătire a exercițiului. Aceasta urmează să se integreze într-o grupare navală alcătuită din nave militare ale Franței, Germaniei, Greciei, Italiei și Spaniei. Obiectivul principal al Ariadne 19 vizează dezvoltarea nivelului de interoperabilitate dintre forţele specializate în lupta împotriva ameninţărilor subacvatice.

În etapa activă a exercițiului, luni, 18 martie, militarii români au executat exerciții de apărare împotriva țintelor aeriene, iar scafandrii de la bord au continuat operațiunile de scanare a raionului pentru descoperirea dispozitivelor explozive subacvatice și au executat operațiuni de scufundare pentru identificarea și neutralizarea acestora. Conform scenariului fictiv, echipa de scafandri a fost ghidată cu ajutorul sonarelor performate ale navei.

Nava Maritimă Hidrografică Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu este specializată în cercetarea hidrografică subacvatică şi în realizarea suportului informaţional integrat, necesare ducerii luptei împotriva minelor marine.

Participarea Forțelor Navale Române la activitățile de instruire organizate de partenerii din Alianța Nord-Atlantică în Marea Mediterana demonstrează faptul că marinarii militari români contribuie la consolidarea măsurilor de securitate ale Alianței, printr-o prezență activă în spațiile maritime ale NATO și UE.

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu